Počitnice se iztekajo: kako se izogniti gneči pri nakupih in kako varčevati

Slovenija 15. Avg 202419:16 1 komentar
šolske potrebščine
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Poletne počitnice se počasi poslavljajo, šolarji pa se pripravljajo na začetek novega šolskega leta. V prodajalnah s šolskimi potrebščinami in delovnimi zvezki je vsak dan večja gneča. "Starši že hodijo po nakupih, a najhujše šele prihaja," je za N1 povedala ena od zaposlenih v ljubljanski knjigarni. Začetek šolskega leta staršem predstavlja tudi visok strošek, saj se zneski nakupa šolskih potrebščin lahko gibljejo tudi v višini nekaj sto evrov. Preverili smo, kako privarčevati in ali so se delovni zvezki in potrebščine tudi letos podražili.

Še dva tedna sta do začetka šolskega leta, ki staršem vsako leto predstavlja tudi velik finančni zalogaj, saj je treba kupiti delovne zvezke in preostale šolske potrebščine. Medtem ko nekaj staršev nakupe za novo šolsko leto opravi junija, se večina po nakupih odpravi tik pred zdajci. Pri večjih knjigarnah, papirnicah in založbah smo preverili, ali nastaja gneča in ali je letošnji nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin dražji od lanskega.

V dveh večjih knjigarnah in založbah so za N1 pojasnili, da je največ gneče v knjigarnah navadno tik pred začetkom šolskega leta.

“Največji obisk tradicionalno opažamo v drugi polovici avgusta, pa tudi še v prvem tednu novega šolskega leta,” so dejali v Mladinski knjigi. Da največjo gnečo še pričakujejo, je povedala tudi ena od zaposlenih v tej ljubljanski knjigarni: “Starši že hodijo po nakupih, a najhujše šele prihaja.” V DZS so o trendih nakupa šolskih potrebščin dodali, da se nekateri starši za nakup potrebščin odločajo že junija, predvsem starši učencev prvih treh razredov osnovnih šol. Nekaj potrebščin za prvošolce prodajo tudi februarja, ob vpisu v osnovne šole.

V nasprotju s knjigarnami založbi Rokus Klett in Modrijan, ki prodajata samo učbenike in delovne zvezke, opažata, da je prodaja julija in avgusta skoraj izenačena. Julija med kupci prevladujejo starši z osnovnošolci, avgusta pa srednješolci. Skoraj četrtino delovnih zvezkov in učbenikov za srednješolce prodajo septembra.

Kaj pravijo naključni starši

Kot nam je pojasnil oče osnovnošolke, z nakupi do zadnjega tedna počitnic čakajo z razlogom. “Enkrat smo šli po nakupih junija, takoj po koncu šole, in delovni zvezki še niso bili na zalogi,” je povedal.

Mama druge osnovnošolke letos nakupuje po delih. Zvezke so kupili sredi poletja, ostale stvari s seznama še čakajo na nakup.

šolske potrebščine, učbeniki, delovni zvezki
Žiga Zivulovic jr./BOBO

Gneči v knjigarnah se lahko starši izognejo z nabavo po spletu, s katero pa denimo naša sogovornica ni bila najbolj zadovoljna. “Ker knjigarne pri nakupu po spletu načeloma pošljejo cenejše stvari, nismo dobili želenih zvezkov oziroma zvezkov z motivom, ki smo ga naročili,” je povedala.

Koliko je treba odšteti za nakup

Za prvo triletje osnovne šole nakup učnih gradiv financira ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, staršem ostane le nakup šolskih potrebščin. Za preostale šolarje je treba pred začetkom šolskega leta kupiti vse potrebščine, razen učbenikov, ki si jih učenci lahko izposodijo. Končni znesek je kljub temu lahko precej visok, od nekaj deset pa do več kot 200 evrov, pravijo starši, s katerimi smo se pogovarjali.

Končna cena je odvisna od več dejavnikov, med katerimi je najpomembnejši seznam potrebščin, ki se od šole do šole razlikuje. Medtem ko nekateri učitelji pri svojem predmetu zahtevajo več delovnih zvezkov, jih učenci na drugi šoli pri istem predmetu sploh ne potrebujejo. Cena potrebščin je odvisna tudi od razreda, ki ga otrok obiskuje, in konkretnih izdelkov, ki jih stranka izbere. V knjigarnah in založbah zato ne znajo navesti, kakšna je povprečna cena predšolskega nakupa.

“Privarčuješ, če spremljaš akcije”

Koliko povprečno odštejejo za šolske potrebščine z delovnimi zvezki, smo vprašali tudi starše. Že omenjena mama osmošolke je za N1 povedala, da so samo za zvezke odšteli 40 evrov, končni nakup pa jih navadno stane okoli 200 evrov. “Je pa res, da hčerka vsako leto ‘izgubi’ nekaj potrebščin, zelo ji je pomembno, da ima lepe zvezke,” je povedala. “Veliko lahko privarčuješ, če spremljaš akcije, ampak moraš potem obiskati več knjigarn in trgovin, kar je zamudno.”

Oče osnovnošolke je dejal, da so za šolske potrebščine in delovne zvezke letos odšteli 90 evrov. Nakup črtastih zvezkov jih še čaka.

Zvezek od 1,8 do 4 evre

Končni znesek nakupa šolskih potrebščin je zelo odvisen od izdelkov, ki jih stranka izbere. V knjigarni smo preverili, kako različne so cene izdelkov. Za navadni črtasti zvezek formata A4 s 50 delovnimi listi lahko odštejete od 1,8 pa do štiri evre. Še dražji so zvezki s spiralami.

Radirke stanejo od enega do tri evre, šilčki med 2,4 in 7,5 evra. Cene peresnic se gibljejo med 10 in 30 evri.

Komplet boljših flomastrov je 16 evrov, komplet barvic pa 15 evrov. Navadni svinčnih HB stane 1,4 evra. Za vrečko za copate oziroma športno opremo je treba odšteti med 10 in 30 evrov.

šolske potrebščine
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Za šolsko torbo tudi 300 evrov

Največ vas lahko stane šolska torba. Najcenejše lahko dobite za nekaj deset evrov, najdražja torba v poslovalnici, ki smo jo obiskali, je s popustom stala 280 evrov.

Velika razlika je tudi v šestilih – najcenejša stanejo okoli šest evrov, najdražja celo 40 evrov.

Preverite, kaj imate doma od prejšnjih let

Starši šoloobveznih otrok in srednješolcev lahko znesek nakupa z nekaj pazljivosti in načrtovanja opazno znižajo. Knjigarne staršem tudi same svetujejo, kako lahko znižajo stroške nakupa – načeloma izpostavljajo akcije šolskih potrebščin in zvezkov pred začetkom novega šolskega leta.

V DZS staršem svetujejo, naj si pred obiskom knjigarne naredijo seznam nujno potrebnih potrebščin, saj se bodo s tem izognili nakupu nepotrebnih. “Preverite, kaj imate doma od prejšnjih šolskih let. Morda so nekateri zvezki ali pisala še vedno v dobrem stanju in jih ni treba nadomestiti,” so priporočali.

O izbiri izdelkov so dejali, da so cenejši izdelki navadno prav tako kakovostni kot izdelki priznanih blagovnih znamk. Starši lahko privarčujejo tudi s skupnim nakupom izdelkov v večjih količinah, ki si jih nato razdelijo med seboj.

Informativni izračun: kako privarčevati?

Nekatere založbe na spletnih straneh ponujajo tudi informativne izračune. Na podlagi seznama delovnih zvezkov in šolskih potrebščin ene od naključnih osnovnih šol smo naredili informativni izračun nakupa. Nato smo izračunali še, koliko bi lahko starši privarčevali z upoštevanjem zgornjih nasvetov.

Učbenikov, ki jih učenci dobijo prek šolskega sklada, nismo vključili v izračun, prav tako smo iz izračuna izvzeli nakup šolske torbe, peresnice in copat. Pri cenah smo si pomagali s seznami na spletni strani založbe Kopija nova. Izračuna za štiri razrede osnovne šole si lahko pogledate v spodnjem seznamu.

Pri izračunu cen vseh potrebščin smo upoštevali, da starši šolarju kupijo vse delovne zvezke in šolske potrebščine s seznama, med njimi šolski atlas, likovne potrebščine, ravnila, kalkulator, geotrikotnik, flomastre, vodene barvice, voščenke, nalivno pero, črnilo in druge potrebščine, ki bi jih učenec že lahko imel doma. Pri izračunu ‘pametnega nakupa’ smo te potrebščine s končnega izračuna odstranili.

npz
Foto: PROFIMEDIA

Ali nakupe tudi letos spremljajo podražitve?

Zadnjih nekaj let starše ob nakupih pred začetkom šolskega leta presenečajo tudi podražitve, ki letos niso tako izrazite, zagotavljajo v knjigarnah. V DZS so dejali, da so se letos podražili le tujejezični učbeniki in delovni zvezki, in sicer za približno 15 odstotkov. “Cene šolskih potrebščin so letos večinoma ostale enake, znižale pa so se cene zvezkov in papirnih izdelkov,” so dodali.

Cen, kot sta dejali, nista dvigovali niti založbi Rokus Klett in Modrijan, kjer se povprečna cena delovnega zvezka giblje pri 18,45 evra. “Cene delovnih zvezkov Mladinske knjige so ostale na ravni lanskega leta, so se pa podražili delovni zvezki nekaterih drugih založb,” so zapisali pri tej največji založbi.

Po informacije o podražitvah smo se obrnili tudi na statistični urad, na katerem podražitve delovnih zvezkov in šolskih potrebščin spremljajo v okviru indeksov cen življenjskih potrebščin. Učbeniki so se v primerjavi z lanskim julijem podražili za 1,2 odstotka, pisalne potrebščine in pribor za risanje za 2,5 odstotka, pri izdelkih iz papirja so zaznali 1,3-odstotno podražitev, pri drugih pisalnih potrebščinah in priboru za risanje je bila podražitev 3,9-odstotna, so sporočili.

Primer podražitve atlasa

Atlas za osnovno in srednjo šolo, ki ga izdaja založba Mladinska knjiga, se je v zadnjih letih opazno podražil. Leta 2020 je bilo treba zanj odšteti 37,99 evra, leta 2022 je stal 38,99 evra, letos stane 44,99 evra.

Cena atlasa leta 2024 (Foto: posnetek zaslona)
Cena atlasa leta 2022 (Foto: posnetek zaslona/iz arhiva)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje