Španska ministrica: Dogovor o reformi fiskalnih pravil je treba doseči nocoj

Slovenija 07. Dec 202320:49 0 komentarjev
Španska finančna ministrica Nadia Calvino. (Foto: PROFIMEDIA)

Dogovor o reformi evropskih javnofinančnih pravil je treba doseči nocoj, je pred današnjo neformalno delovno večerjo finančnih ministrov EU na to temo povedala pristojna španska ministrica Nadia Calvino. Poudarila je, da je španski kompromisni predlog uravnotežen in da upošteva zahteve posameznih držav članic.

Kot je povedala Nadia Calvino, katere država trenutno predseduje Svetu EU, bodo ministri o reformi javnofinančnih pravil EU najprej govorili na delovni večerji, ta tema pa je tudi na dnevnem redu petkovega rednega ministrskega zasedanja. Na pogovorih v Bruslju sodeluje tudi slovenski minister Klemen Boštjančič.

“Ministre sem že vnaprej opozorila, da bo dolga noč. Večerja ni časovno omejena in pripravljeni smo vložiti vso potrebno energijo in čas, da bi dosegli dogovor. Zelo pomembno je, da nocoj dosežemo politični dogovor in združimo različne poglede,” je povedala pred zasedanjem ministrov članic območja z evrom, ki mu bo sledila večerja o reformi ekonomskega upravljanja v EU.

Dejstvo, da se nekatere članice pritožujejo, da je španski kompromisni predlog prestrog, druge pa, da je preblag, po ministričinem mnenju kaže na zelo dobro uravnoteženost predloga.

Ta bo zagotovil nadaljnjo fiskalno in finančno vzdržnost ter kredibilno zniževanje dolga, ki bo hkrati omogočalo naložbe v skupne evropske prioritete. Med temi je naštela zeleni prehod, digitalizacijo, socialo in obrambo.

Španski kompromisni predlog, ki bo podlaga za sklepna pogajanja ministrov, ohranja osnovne elemente konec aprila predstavljenega predloga Evropske komisije, je pojasnila Calvino. To po njenih besedah pomeni, da pravila temeljijo na oceni tveganj in upoštevajo posebne okoliščine posameznih članic.

V okviru pogajanj so članice dodale določene varovalke, s katerimi bi zagotovili vzdržno zniževanje dolga ter fiskalni prostor za naložbe, je dodala.

Ravno določbe glede hitrosti zniževanja javnega dolga in javnofinančnega primanjkljaja v okviru teh varovalk pa po navedbah virov pri EU ostajajo glavna odprta vprašanja za nocojšnja pogajanja.

Merjenje moči med Berlinom in Parizom

Glavno merjenje moči poteka med Berlinom in Parizom. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je zjutraj pred odhodom v Bruselj poudaril, da bo Francija na današnjem zasedanju zahtevala več fleksibilnosti pri zniževanju presežnega javnofinančnega primanjkljaja za države, ki vlagajo v zeleni prehod, digitalizacijo ali obrambo.

To sodi v deset odstotkov reforme fiskalnih pravil, o katerih se z nemškim kolegom Christianom Lindnerjem še nista uskladila, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Postopke presežnega primanjkljaja je kot eno od nerešenih zadev ob prihodu v Bruselj izpostavil tudi Lindner. Poudaril je, da je treba presežni javnofinančni primanjkljaj v okviru postopka obravnavati drugače kot v redni fiskalni politiki.

Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis se je medtem strinjal z ministrico Calvino, da zadnji kompromisni predlog španskega predsedstva ohranja duh tistega, kar so predlagali aprila. Tudi ob upoštevanju sprememb, o katerih se pogajajo ministri, bodo nova fiskalna pravila članicam omogočala večjo fleksibilnost in bolj postopno prilagajanje javnega dolga, je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!