Sporazum z Ukrajino še vedno ni usklajen, podpisa na vrhu Nata ne bo

Slovenija 04. Jul 202414:03 10 komentarjev

Podpredsednik vlade Matej Arčon in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil, da predsednik vlade Robert Golob sporazuma z Ukrajino prihodnji teden v Washingtonu ne bo podpisal, saj je ta še v usklajevanju na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

“Sporazuma predsednik vlade v Washingtonu ne bo podpisal, saj je državni sekretar z MZZ na seji vlade povedal, da ta še ni usklajen, zato naslednji teden ne more biti podpisan,” je danes sporočil podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Premier Robert Golob se bo v Washingtonu prihodnji teden namreč udeležil vrha zveze Nato.

Pred tem je državni sekretar na MZEZ Marko Štucin na sredini seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) potrdil, da so pogajanja o sporazumu v teku. Kot je pojasnil, bo odbor z vsebino sporazuma seznanjen, ko bo ta pripravljen.

Spomnimo, prvotno bi morala sporazum ob obisku v Ukrajini prejšnji teden podpisati predsednica Nataša Pirc Musar, kar je ob robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem napovedala sama. A nato se je izkazalo, da sporazum še ni usklajen. Kot je takrat pojasnjevala ministrica za evropske in zunanje zadeve Tanja Fajon, pogajanja med Slovenijo in Ukrajino še niso bila končana. V Kijevu naj bi imeli zadržke, ker osnutek ni vseboval konkretnih zavez glede pomoči.

Gre sicer za dvostranski varnostni sporazum, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje