Podpis sporazuma z Ukrajino za zdaj padel v vodo, oglasila se je tudi Fajon

Slovenija 24. Jun 202416:06 > 16:59 36 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: PROFIMEDIA

Predsednica države Nataša Pirc Musar na četrtkovem obisku v Kijevu očitno ne bo podpisala dvostranskega sporazuma z Ukrajino. V vladnih krogih poudarjajo, da ukrajinska stran še ni pripravljena na podpis sporazuma, ker ta ne vsebuje jasnih zavez o obliki prihodnje finančne in druge pomoči Slovenije Ukrajini. Zadeva se zapleta tudi postopkovno. "Mogoče je bila priložnost, da sporazum podpiše predsednica, bo pa zagotovo tudi druga priložnost," je dogajanje komentirala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v soboto ob robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem napovedala, da bo v četrtek obiskala Kijev, kjer bo podpisala dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino.

To se po napovedih naših sogovornikov iz vladnih krogov ta teden najverjetneje ne bo zgodilo, saj je omenjeni dvostranski sporazum trenutno še predmet usklajevanj med državama. Ukrajinska stran po naših informacijah namreč še ni pripravljena na podpis sporazuma s Slovenijo, saj ta ne vsebuje konkretnih zavez glede finančne pomoči in druge pomoči Ukrajini. V sporazumu namreč manjkajo konkretne številke, njegovo usklajevanje pa spremljajo tudi postopkovni zapleti.

Sporazum morata potrditi vlada in odbor za zunanjo politiko

Medtem ko na zunanjem ministrstvu pravijo, da gre pri sporazumu za pravno nezavezujoč memorandum o sodelovanju, ki izraža moralno podporo Ukrajini, so se v kabinetu predsednika vlade postavili na stališče, da gre za varnostni sporazum oziroma za mednarodno pogodbo. Omenjeni sporazum mora po njihovi razlagi najprej na seji potrditi vlada, potem pa v skladu z zakonom o zunanjih zadevah še parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP).

V kabinetu predsednika vlade ob tem pojasnjujejo, da bi morala vlada sprejeti tudi sklep, s katerim bo določila, kdo bo v imenu Slovenije podpisal sporazum.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luksemburgu poudarila, da pogajanja med Slovenijo in Ukrajino glede dvostranskega sporazuma še niso končana.

“Kot je znano, je ukrajinska stran zahtevala dodatna pojasnila. Sporazum ni izpogajan. Po mojem razumevanju ta teden še ni pripravljen za podpis, bo pa zadeva vsekakor morala na vlado in OZP,” je dejala Fajon.

Ker gre za nezavezujoč pravni akt, lahko omenjeni sporazum po njenih besedah praktično podpiše kdorkoli z vrha države. “Mogoče je bila priložnost, da sporazum podpiše predsednica, bo pa zagotovo tudi druga priložnost,” je dodala Fajon in spomnila, da je slovenska vlada pred dvema tednoma napovedala novo dodatno pomoč v višini pet milijonov evrov za povojno obnovo ter humanitarno in razvojno pomoč Ukrajini.

nataša pirc musar
Foto: PROFIMEDIA

“Zagotovili so nam, da ima predsednica pooblastila za podpis sporazuma”

V uradu predsednice republike so danes pojasnili, da so predlog za podpis sporazuma prejeli z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) v postopku priprav na obisk predsednice v Ukrajini, ki traja že več mesecev.

“V procesu priprav na obisk Ukrajine smo torej sprejeli pobudo MZEZ, da omenjeni sporazum, ki naj bi ga sklenili Slovenija in Ukrajina, podpiše predsednica države. Na MZEZ so zagotovili, da bo sporazum pravočasno usklajen in pripravljen, zagotovili pa so nam tudi, da ima predsednica za podpis takega sporazuma vsa pooblastila,” so poudarili v uradu predsednice republike in dodali, da je sporazum prestal tudi medresorsko usklajevanje.

Ob tem so dodali, da so vsebino sporazuma pripravljali na zunanjem in obrambnem ministrstvu, v uradu predsednice pa v to niso posegali, saj da to ni del njihovih pristojnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje