Sprememba pravilnika: kako bodo po novem potekale specializacije zdravnikov

Slovenija 09. Apr 202421:08 1 komentar
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je na zadnji seji skupščine v tem mandatu med drugim sprejela spremembe pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov, ki zajema pet prenovljenih in eno novo specializacijo. Sprejeli so tudi finančno poročilo za leto 2023 in finančni načrt za leto 2024.

Pravilnik zajema specializacije psihiatrije, dermatovenerologije, otroške nevrologije, urologije, pediatrične alergologije in klinične imunologije ter oftalmologije.

Predsednik skupščine Marko Jug je dejal, da si prizadevajo tudi za prenovo drugih specializacij, ki imajo zastarel kurikulum. Dodal je, da bi v prihodnosti kot zbornica morali dati več poudarka na težke specializacije, ki niso tako dobičkonosne, saj drugače “nihče ne bo več zdravil naših otrok”.

Razpravljali so tudi o tem, da imajo nekatere specializacije dopust, druge pa ne, kar se članom skupščine ne zdi pravično. Predlagali so, da naj se dopust uvede za vse specializacije, a tako, da bodo programi lahko delovali nemoteno. Kasneje so sprejeli sklep, da naj izvršni odbor preuči možnosti enotne ureditve koriščenja dopusta v programih specializacij in jih predstavi skupščini.

četrti teden splošne zdravniške stavke
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Člani skupščine so sprejeli tudi finančno poročilo za leto 2023. Zbornica je imela lani skoraj 5,5 milijona prihodkov in nekaj več kot 5,2 milijona odhodkov. Presežek prihodkov nad odhodki je znašal 231.000 evrov. Za investicije so namenili 135.500 evrov, največ na področjih informatike, aplikacij in opreme.

Sprejeli so tudi finančni načrt za leto 2024. Največ investicij letos načrtujejo na področju aplikacij, med drugim prenovo aplikacije e-list, prenovo spletnega profila članov in nadgradnjo obstoječih aplikacij. Načrtujejo tudi investicije na področju informatike, zamenjavo sistema avtomatskega javljanja požara in postavitev manjše sončne elektrarne. V letu 2024 načrtujejo prihodke v višini nekaj več kot 5,5 milijona evrov, odhodke pa v višini 5,5 milijona evrov. Presežek prihodkov nad odhodki načrtujejo v višini 38.000 evrov.

Sprejeli so tudi predlog pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o vsebini in poteku pripravništva in sekundariata ter strokovnem izpitu doktorjev dentalne medicine in zdravnikov, ki bo uredil priznanje poklicne kvalifikacije za vse, ki so jo pridobili v tretjih državah.

Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

Člani skupščine so se seznanili tudi s predlogom spremembe kazenskega zakonika, in sicer predlagajo nov člen, ki bi vzpostavil kaznivo dejanje napada na zdravstvenega delavca ali sodelavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo oziroma opravlja naloge, povezane z zdravstveno obravnavo.

V razpravi so številni člani skupščine pozdravili predlog. Med drugim so dejali, da bo, v kolikor bo predlog v državnem zboru sprejet, to velika zmaga za skupščino, katere mandat se izteče maja. Prednosti vidijo v tem, da zdravniki ob napadu ne bodo več izpostavljeni z imenom in priimkom, ampak bo pregon potekal po uradni dolžnosti. Prepričani so tudi, da bo uvedba te spremembe vplivala na boljšo kulturo obnašanja v zdravstvenih ustanovah.

Jug pa je dodal, da bo zbornica vodila kampanjo za zbiranje 5.000 podpisov skupaj z drugimi poklici v zdravstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje