Srebrno nit skrbi počasna priprava zakona o dolgotrajni oskrbi

Slovenija 20. Apr 202318:41 0 komentarjev
starejši
Profimedia

Združenje Srebrna nit je nezadovoljno zaradi počasne priprave prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi, skrbi pa jih tudi rast stroškov za bivanje v domovih za starejše, zato pozivajo k izrednemu zvišanju pokojnin.

Združenje za dostojno starost Srebrna nit izraža nezadovoljstvo zaradi počasne priprave prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi, skrbi pa jih tudi rast stroškov za bivanje v domovih za starejše. Vlado pozivajo, da na osnovi rasti življenjskih stroškov sprejme predlog sveta pokojninskega zavoda za izredno zvišanje pokojnin za 3,5 odstotka.

Kritični so, ker še ni uradnega strokovnega dokumenta kot podlage za sprejemanje boljšega zakona o dolgotrajni oskrbi od tistega, sprejetega decembra 2021. Izjave v medijih jih vznemirjajo, ker kažejo odmikanje od preizkušenih rešitev in integrirane socialnozdravstvene oskrbe. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan po njihovem nima prav pri svojem razmišljanju, da je dolgotrajna oskrba izključno socialna zadeva.

Dolgotrajna oskrba bo vse bolj zdravstvena oskrba

Dolgotrajna oskrba bo po njihovem opozorilu ob daljšanju življenjske dobe vse bolj tudi zdravstvena. Konkretni ukrepi so nujni čim prej, med njimi najprej na področju kadrov, in sicer od kadrovskih normativov do primernega plačila za opravljanje zahtevnega dela v sociali in zdravstvu.

Od ministrstva za solidarno prihodnost v najkrajšem času pričakujejo strokovno usklajene podlage, ki jih bodo preučili in po potrebi dopolnili kot tisti, ki bodo storitve uporabljali, je navedla predsednica Srebrne niti Anita Caruso.

Vse višje cene domov

Poleg tega v društvu izpostavljajo višanje stroškov v domovih. Skupnost socialnih zavodov je poleti lani objavila podrobnejše standarde za izvajanje posameznih vrst oskrbe in kriterije za določitev vrst oskrbe glede na potrebe uporabnikov. A novi način pri vrednotenju oskrbe prinaša spremenjene cene. Od izvajalcev zato pričakujejo, da se o novih pogodbah pogovorijo z uporabniki in skupaj pogledajo, kaj prinaša novi način točkovanja. V primerih morebitnih napak morajo pogodbe uskladiti z aneksi, so opomnili.

Starejši na robu revščine in njihovi svojci ne morejo slediti draginji in višjim cenam, zato v društvu letos pričakujejo izredno uskladitev pokojnin. Vlado pozivajo, da sprejme predlog sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zvišanje pokojnin. Svet zavoda je namreč februarja vladi predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila dalje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!