“Stojimo za svojim pozivom k zamenjavi vodstva”

Slovenija 01. Okt 202419:46 0 komentarjev
Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

Potem ko je ministrstvo za zdravje včeraj sporočilo, da je sistemski nadzor nad Univerzitetno psihiatrično kliniko (UPK) Ljubljana po 15 mesecih zaključen, nas je zanimalo, ali ministrica Valentina Prevolnik Rupel še zaupa vodstvu klinike. Ministrstvo je v odgovoru izpostavilo, da aktualnemu vodstvu niso bila dokazana protipravna dejanja. Član komisije, ki je opravljala nadzor, pa je nato poudaril, da je sistem vodenja kakovosti na kliniki "povsem padel", da je odgovor ministrstva "politikantski" in da komisija še vedno trdno stoji za svojim pozivom k zamenjavi vodstva klinike.

Obsežni nadzor, ki je zajel obdobje od 1. januarja 2016 do 31. oktobra 2023, je pokazal številne sistemske nepravilnosti. Šestčlanska komisija, ki je izvajala nadzor, je v poročilu nadzora med drugim zapisala tudi, “da so zaposleni izvajali nasilje nad pacienti, tako verbalno kot tudi fizično”.

Komisija je v svojem poročilu, ki je bilo zaključeno že konec aprila, navedla 139 ukrepov in priporočil, med drugim je pozvala ministrstvo in svet zavoda, naj pristopita k zamenjavi celotnega vodstva, saj da klinike ne morejo voditi ljudje, ki so jo pripeljali v takšno situacijo.

Ministrstvo je na podlagi omenjenega poročila ter odgovora klinike prejšnji teden izdalo odločbo, s katero je kliniki naložilo ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Včeraj je na spletni strani objavilo povzetek teh ukrepov.

Ministrstvo odgovarja s policijsko logiko

Ministrstvo smo po objavi povzetka ukrepov vprašali, ali ministrica vodstvu klinike z generalnim direktorjem prof. dr. Bojanom Zalarjem in strokovno direktorico prof. dr. Blanko Kores Plesničar na čelu kljub vsemu navedenemu v poročilu še vedno zaupa.

Seja sveta zavoda UPKL
Generalni direktor klinike Bojan Zalar in strokovna direktorica Blanka Kores Plesničar (Foto: N1)

Na ministrstvu so v odgovoru izpostavili, da vodstvu ni bilo dokazano nikakršno protipravno dejanje.

“Nujen predpogoj za ugotavljanje odgovornosti vodstva bolnišnice je nedvoumen obstoj nekega protipravnega dogodka ali dejanja. Takega dejanja nedvoumno do danes ni ugotovil še noben pristojni organ. Če je prišlo do protipravnih dogodkov, je prav, da jih za to pristojni organi raziščejo in da se odgovorne tudi sankcionira,” so zapisali v odgovoru za N1.

Vprašali smo tudi, ali na ministrstvu pričakujejo, da bo svet zavoda sledil pozivu komisije po zamenjavi vodstva klinike. “Pričakujemo, da se svet zavoda z odločbo seznani in da natančno spremlja izvedbo naloženih ukrepov,” so nam odgovorili z ministrstva.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Pojasnili so še, da je namen sistemskega nadzora, “da pokaže morebitne nepravilnosti in poda korektivne ukrepe za njihovo odpravo. Odgovornost vodstva je, da te ukrepe izvede v navedenem časovnem obdobju, sveta zavoda pa, da nadzoruje, če so bili ukrepi primerno izvedeni”.

Predsednik sveta UPK Ljubljana Tomaž Subotič je včeraj v odzivu za N1 dejal, da se svet z odločbo še ni seznanil. “Ko se bomo z njo seznanili, bomo lahko komentirali,” je zapisal.

Član komisije: Stojimo za pozivom k zamenjavi vodstva

Član šestčlanske komisije za sistemski nadzor, ki ne želi biti imenovan, njegove podatke pa hranimo v uredništvu, je za N1 danes dejal, da komisija še vedno trdno stoji za svojim pozivom k zamenjavi vodstva klinike, saj da je v času aktualnega vodstva, ki je na čelu klinike že 17 let, sistem kakovosti – glede na ugotovitve sistemskega nadzora – “povsem padel”.

“Državni organi bi morali poskrbeti, da vodenje klinike prevzame nekdo drug, da ta sistem postavi na novo, da bi klinika postala takšna, kot si jo pacienti zaslužijo. Tukaj se zdravijo najranljivejši bolniki, tisti z duševnimi motnjami in osebe z demenco. Vsakršen sum, da so jih zlorabljali ali mučili, bi morali aktivno preiskati in takoj sprejeti dodatne ukrepe, ki bi možnost zlorab v največji meri zmanjšali. Oni (aktualno vodstvo, op. a.) pa so kategorično zanikali vsakršen sum, kar se zdi povsem neprimerno,” je opozoril.

“Člani komisije v celoti stojimo za napisanim v poročilu in pričakujemo, da bo ministrstvo oz. UNKIZ (Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, op. a.) naredil prave korake v tej smeri.”

Odgovor ministrstva glede zaupanja sedanjemu vodstvu je ocenil kot “politikantski”. “Tukaj ne govorimo o tem, da bi vodstvo morale doleteti sankcije, ne da bi za to obstajali dokazi. Govorimo o tem, ali se vodstvo klinike pravilno in v skladu s sistemom vodenja kakovosti odziva na sume morebitnih nepravilnosti. In to vodstvo posluha za sume in za nepravilnosti nima.”

Tudi nekateri drugi sogovorniki iz zdravstva so danes – neuradno – opozorili, da je takšna logika ministrstva problematična tudi zato, ker povsem zanemari problem morebitnega neetičnega vodenja zavodov, ki ni nujno tudi “nedvoumno protipravno”.

Splošna bolnišnica Celje
Splošna bolnišnica Celje (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Svetniki zdravstvenih zavodov so sicer v preteklosti razrešili direktorje, ne da bi bilo slednjim nedvoumno dokazano protipravno dejanje. Nazadnje se je to zgodilo pred dvema letoma v primeru zamenjave identitet dveh pacientov v celjski bolnišnici. Svet zavoda, ki ga je prav tako vodil Tomaž Subotič, je takrat razrešil direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja.

Strokovni direktorici psihiatrične klinike prof. dr. Blanki Kores Plesničar sicer še pred koncem tega leta poteče mandat, generalni direktor Zalar pa bo sedanji mandat zaključil v prvi polovici prihodnjega leta. Na komentar vodstva klinike na izdano odločbo še čakamo.

Spomnimo na naš dosje o dogajanju na psihiatrični kliniki. Vse članke in pričevanja, ki smo jih objavili, lahko prebere tu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!