Zamenjava identitete: “Šlo je za sosledje nesrečnih dogodkov”

Slovenija 29. Sep 202213:58 > 15:52 4 komentarji
Franc Vindišar
Denis Sadiković/N1

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar je po zamenjavi identitete bolnikov povedal, da se mu zdi ovadba ministrstva za zdravje preuranjena in da bi bilo treba počakati rezultate predkazenskega postopka. V bolnišnici so medtem pripravili predloge za boljšo identifikacijo bolnikov v prihodnje. Med drugim predlagajo, da bi stanovalci domov za starejše ob prihodu v bolnišnico nosili identifikacijske zapestnice.

V Splošni bolnišnici Celje je v začetku meseca prišlo do zamenjave identitete dveh starejših bolnikov, ki sta 7. septembra v bolnišnico prišla z istim reševalnim vozilom. Eden od pacientov je v petek, 9. septembra, umrl v bolnišnici, a so za umrlega razglasili pacienta, ki je preživel. Za zamenjavo identitete so izvedeli šele v sredo naslednji teden, ko je bil umrli pacient že pokopan, preživeli pa se je vrnil v dom starejših občanov. Pred dnevi je sicer v eni od slovenskih bolnišnic umrl še drugi bolnik. Ministrstvo za zdravje je zaradi malomarnega zdravljenja in nevestnega dela v službi na Policijsko upravo Celje pred dnevi podalo naznanilo o sumu kaznivega dejanja zoper neznane storilce.

Konec prejšnjega tedna so v celjski bolnišnici ugotovitve izrednega internega strokovnega nadzora predstavili svojcem. Interni strokovni nadzor je pokazal, da je do zamenjave prišlo v prostoru triaže, v katerem zaradi varovanja osebnih podatkov pacientov ni nadzornih kamer. “Pogovori s svojci so razjasnili nekaj odprtih vprašanj, ogled videoposnetkov pa je svojcem pacienta, ki je umrl v naši bolnišnici, omogočil identifikacijo njihovega očeta,” so sporočili iz celjske bolnišnice.

Svojci bolnika, ki je umrl v celjski bolnišnici, so povedali, da se je zdravstveno stanje njihovega očeta zadnje dni slabšalo. V tem času je bila komunikacija z njim otežena. Verjamejo, da je bil v času prevoza slabo orientiran, ni bil pogovoren in sposoben verodostojno povedati svojega imena. Svojci so tudi ocenili, da prevoz njihovega očeta v sedečem položaju glede na njegovo zdravstveno stanje ni bil primeren, so še sporočili iz celjske bolnišnice.

Svojci drugega bolnika, ki so bili zmotno obveščeni o smrti, pa so po navedbah bolnišnice pojasnili, da jih novica o smrti glede na siceršnje slabo zdravstveno stanje očeta ni presenetila. Jih je pa zelo prizadela, zato želje po obisku takrat niso izrazili. Sin je naslednji dan podpisal izjavo o odstopu od obdukcije, osebnih stvari pokojnika pa ni prevzel.

Le eksterni nadzor lahko sooči vse, ki so opravili predajo bolnika

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci odgovoril na nekatere očitke, ki so se pojavili po zamenjavi identitete dveh bolnikov. Izpostavil je, da ministrstvo za zdravje bolnišnici očita, da se je bolnik v dom za starejše vrnil v svojih oblačilih in z zapestnico drugega bolnika. “Na triaži so pacienti identificirani na podlagi spremne dokumentacije, ki jo z njimi v bolnišnico pošlje domsko osebje,” je pojasnil Vindišar in dodal, da oznake na oblačilih “niso predpisano sredstvo za identifikacijo pacientov”. V bolnišnici sta se bolnika preoblekla, njuna oblačila pa so se hranila v njunih bolniških sobah. Dobila sta identifikacijske zapestnice, ki so ustrezale dokumentom, ki sta jih imela pri sebi.

Ob dvomih v izvedbo notranjega nadzora je Vindišar rekel, da so v bolnišnici notranji nadzor izvedli skladno z zakonskimi določbami in notranjim pravilnikom.

Franc Vindišar
Denis Sadiković/N1

“V razgovorih je naša triažna sestra navedla, da ji je identiteto bolnika podal reševalec, ki je bolnika pripeljal v triažni prostor. Komisija ni imela možnosti, da sooči vse, ki so opravili predajo in prevzem ter identifikacijo pacienta. To lahko stori le eksterni strokovni nadzor, ki bo vključeval vse, ki so sodelovali v tem dogodku,” je povedal strokovni direktor.

Še isti dan so obvestili policijo

Kot je povedal Vindišar, je bila Splošna bolnišnica Celje o zamenjavi identitete bolnikov obveščena 14. septembra. Takoj so začeli preverjati informacije, isti dan pa so obvestili tudi policijo. S tem so po njihovem mnenju v celoti izpolnili svojo obveznost, da morajo naznaniti kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. Policija je 16. septembra začela postopke. V tem času so bolnišnico večkrat obiskali kriminalisti, bolnišnica pa jim je predala dokumentacijo in kontakte oseb.

Iz medijev so bili seznanjeni, da je ministrstvo vložilo kazensko ovadbo. Opravljen je bil tudi inšpekcijski nadzor, splošna bolnišnica je predala vso zahtevano dokumentacijo. Nadzor opravlja tudi informacijski pooblaščenec. Sistemski nadzor je uvedlo tudi ministrstvo za zdravje.

Kakšne izboljšave predlagajo?

“V Splošni bolnišnici Celje smo prepričani, da je do zamenjave identitete dveh pacientov ob sočasnem dovozu iz iste socialnovarstvene ustanove prišlo zaradi nedoslednosti in pomanjkljivosti v sistemu,” je rekel Vindišar. Oblikovali so predloge za izboljšave.

Menijo, da je treba izboljšati zdravstveno obravnavo starejših v domovih. Starejši v domovih večinoma sodijo v ranljivo populacijo s slabšim splošnim zdravstvenim stanjem, a je zanje predvidenih le šest ur zdravniške oskrbe letno, je opozoril Vindišar. Pogovori z domovi, ki so jih opravili v bolnišnici, pa kažejo, da številnim domovom ne uspe zagotoviti niti tega.

Bolnišnica je socialnovarstvene zavode pozvala, da bi bolniki že ob prihodu v bolnišnico ali druge zdravstvene ustanove nosili identifikacijske zapestnice. “Nikakor pa ta predlog ne posega v čas bivanja v domovih za starejše,” je rekel.

V bolnišnici menijo tudi, da je treba preveriti protokole prevozov z reševalnimi vozili, zagotoviti dosledno izdajo izpolnjenih poročil o reševalnem prevozu, kjer se vključi še identifikacija pacienta ob predaji med reševalci in zdravstvenim osebjem, ki sprejme pacienta v nadaljnjo obravnavo.

Preverjajo tudi protokole preverjanja identitete znotraj bolnišnice, ki jih bodo dopolnili, je povedal Vindišar. Na to bodo dodatno opozarjali tudi zaposlene.

Je bila smrt drugega bolnika posledica zamenjave identitete?

Bolnišnica je poskrbela za popravek dokumentacije. Na vprašanje, ali bodo krili stroške prekopa, je Vindišar odgovoril, da se bodo o tem še pogovarjali in da svojci tega še niso zahtevali.

Na vprašanje, ali bi lahko bila smrt drugega bolnika posledica zamenjave, je Vindišar odgovoril, da notranji nadzor ni ugotovil nepravilnosti pri zdravljenju. Eksterni nadzor pa bi se lahko ukvarjal tudi z vprašanjem zdravstvenega stanja bolnika po sprejemu v drugo bolnišnico. S tem, da bi zdravniška zbornica sama izvedla nadzor, v bolnišnici niso seznanjeni.

Glede ovadbe ministrstva pa Vindišar meni, da je preuranjena. Predkazenski postopek poteka, če bodo ugotovljene nepravilnosti, bo vložena uradna obtožnica.

“Šlo je za sosledje nesrečnih dogodkov. Dva stanovalca, istega spola, iste starosti, sočasno pripeljana iz istega doma … vse to je botrovalo temu,” je rekel.

Minister: Ravnali smo skladno s svojo zakonsko dolžnostjo

“Želja ministrstva je, da se vse okoliščine do potankosti razčistijo, da se ugotovijo napake, ki so bile storjene tam, in da se ugotovijo sistemske napake, če so, ter se odpravijo,” je na današnji novinarski konferenci po pogajanjih z zdravstvenimi sindikati dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ob tem je poudaril, da bi ministrstvo tako ukrepalo ne glede na to, v kateri bolnišnici bi se zgodila takšna napaka. Glede ovadbe pa je povedal, da je ministrstvo ravnalo skladno s svojo zakonsko dolžnostjo. Sum morajo preiskati preiskovalni organi, je dodal.

Na vprašanje glede zamenjave predstavnikov vlade v Svetu zavoda Splošne bolnišnice Celje je minister odgovoril: “Zamenjali smo tri člane sveta zavoda. Imenovanja so jasna, vsi trije imenovani so po naši oceni dobri strokovnjaki, kar se tiče nadzora.” Vlada bi morala sicer o zamenjavi razpravljati že minuli petek, a je takrat to točko umaknila z dnevnega reda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje