Štrukelj: Zvišanje plač sodnikom bo vplivalo na oblikovanje plačnega sistema

Slovenija 07. Jul 202315:07 1 komentar
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj (Foto: Saša Despot/BOBO)

Sindikati javnega sektorja, ki se z vlado pogajajo o novem plačnem sistemu v javnem sektorju, menijo, da bo dogovor vlade s sodniki vplival tudi na oblikovanje novega plačnega sistema v javnem sektorju. "Gre za skupino v javnem sektorju, ki se ji zvišujejo plače, in prepričan sem, da se primerjavam nekaterih skupin, ki se jim zdi upravičeno, da se primerjajo s sodniki, ne bo mogoče izogniti," je dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

V sindikatih javnega sektorja menijo, da bo dogovor o ureditvi novih plačnih razmerij v sodstvu vplival na oblikovanje novega plačnega sistema v javnem sektorju, o katerem se trenutno pogajajo z vlado. Glede dogovora s sodniki od vlade pričakujejo pojasnila na centralnih pogajanjih, ki bodo prihodnji petek.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je v izjavi za STA ocenil, da bo dogovor o zvišanju plač sodnikom “nedvomno vplival na diskusije in na potek oblikovanja novega plačnega sistema”.

“Gre za skupino v javnem sektorju, ki se ji zvišujejo plače, in prepričan sem, da se primerjavam nekaterih skupin, ki se jim zdi upravičeno, da se primerjajo s sodniki, ne bo mogoče izogniti,” je dejal.

Pogajanja se nadaljujejo v petek

Na centralnih pogajanjih, ki se nadaljujejo v petek, po njegovem mnenju zagotovo ne bodo mogli mimo tega dogovora. “Mi podrobnosti ne poznamo, ne vemo niti čisto dobro, kako je potekal postopek dogovora, ker sodniki niso sindikalno organizirani, bo pa zanimivo poslušati vladna pojasnila s tem v zvezi,” je dodal.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pa je za STA dejal, da so bili funkcionarji v drugačnem položaju kot javni uslužbenci, saj so se njihove plače gibale drugače kot ostale. “Je pa tukaj tudi odločitev ustavnega sodišča,” je dodal. Dogovor bo po njegovih besedah nedvomno vplival na pogajanja. “Kako bo vplival, pa v tem trenutku ne bi želel ugibati,” je povedal.

Meni, da bi moral biti dogovor o plačah v javnem sektorju dogovor o tem, kako bo celoten sistem prešel v nov sistem, ne zgolj en njegov del. Dogovor s sodniki pa verjetno kaže tudi na to, kako bodo v sistem uvrščeni drugi funkcionarji, je Počivavšek še dejal za STA.

Sodniki bodo kot prvi prevedeni na novo plačno lestvico

Vlada je namreč v četrtek potrdila dogovor o ureditvi novih plačnih razmerij v sodstvu. Sodniki bodo kot prvi prevedeni na novo plačno lestvico. V najvišji plačni razred naj bi bila uvrščena predsednika ustavnega in vrhovnega sodišča, med najnižjo in najvišjo funkcijo v sodstvu pa je predvidenih 23 plačnih razredov.

Najslabše uvrščena funkcija v sodstvu bo po novem uvrščena v 44. plačni razred, kar pomeni nekaj manj kot 4.300 evrov bruto. Dogovor določa tudi dodatek za nezdružljivost sodniškega poklica z drugimi poklici v višini 10 odstotkov osnovne plače.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje