Sušna poletja, kot je bilo letošnje, bodo vse pogostejša

Slovenija 06. Okt 202211:37 0 komentarjev
suša, Vipavska dolina
Suša v Vipavski dolini (Foto: Denis Sadiković/N1)

Podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, so vsaj 20-krat povečale verjetnost, da bodo poletja na severni polobli podobno sušna kot letošnje, kaže danes objavljena analiza pobude World Weather Attribution. Avtorji študije opozarjajo, da bodo ekstremna sušna obdobja zaradi globalnega segrevanja vse pogostejša.

Trije meseci od junija do avgusta letos so bili v Evropi najtoplejši od začetka beleženja, izjemno visoke temperature pa so povzročile najhujšo sušo na celini od srednjega veka. Tudi na Kitajskem in v Severni Ameriki so bile v tem obdobju temperature nenavadno visoke, padavin pa so zabeležili izjemno malo.

Mednarodna skupina podnebnih znanstvenikov in raziskovalcev je ugotovila, da je zaradi segrevanja, ki ga je povzročila človekova dejavnost, verjetnost takšnega ekstremnega vremena bistveno večja kot ob začetku industrijske dobe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki v okviru pobude World Weather Attribution, kjer med drugim analizirajo vpliv podnebnih sprememb na ekstremne vremenske pojave, so preučili vremenske podatke in računalniške simulacije ter primerjali današnje podnebje, ki je za približno 1,2 stopinje Celzija toplejše od predindustrijskega, s podnebjem, pri katerem teoretično ne bi bilo nobenega segrevanja, ki bi ga povzročil človek.

Analiza je pokazala, da bi se lahko takšna suša na severni polobli, kot je bila to poletje, v današnjem podnebju pojavila enkrat na 20 let, medtem ko se je sredi 18. stoletja pojavljala enkrat na 400 let.

“Poletje 2022 je pokazalo, kako podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, povečujejo tveganje za suše v gosto poseljenih regijah severne poloble,” je ob tem dejala Sonia Seneviratne, profesorica na Inštitutu za atmosferske in podnebne vede v Zürichu v Švici in ena od soavtoric študije.

Maarten van Aalst, direktor podnebnega centra Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter profesor na Univerzi Twente, je dodal, da morajo vlade storiti veliko več za pripravo na prihodnje suše in vročinske valove, ki bodo z naraščanjem temperatur vse pogostejši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!