Vojska lastnica 38 novih lahkih oklepnih štirikolesnikov

Slovenija 04. Jun 202114:11 > 14:56
Slovenska vojska
BOBO

Slovenska vojska (SV) je bogatejša za 38 najsodobnejših lahkih oklepnih štirikolesnikov ameriškega proizvajalca Oshkosh Defence z oborožitvijo norveškega proizvajalca Kongsberg. Predstavila jih je v ljubljanski vojašnici Edvarda Peperka. Še letos naj bi naročili še 37 vozil.

Za nakup lahkih oklepnih štirikolesnikov ameriškega proizvajalca Oshkosh Defence z oborožitvijo norveškega proizvajalca Kongsberg je Slovenija odštela 26,7 milijona evrov brez obračunanega davka na dodano vrednost. Preračunano bo tako vojska za eno vozila odštela dobrih 857.000 evrov.

Nakup je potekal po postopku vlada vladi, med vladama ZDA in Slovenijo, kar je po navedbah ministrstva za obrambo omogočilo hitrejši in preglednejši nakup opreme brez posrednikov in tveganj za korupcijo. Dogovor za nakup je bil sklenjen 12. novembra 2018.

Kot poudarjajo v Slovenski vojski, omenjeni lahki oklepni štirikolesniki niso samo vozila, ampak pravzaprav samostojen oborožitveni sistem. Kdaj bo vojska ta vozila začela aktivno uporabljati doma in na misijah v tujini, še ni znano. Po dokončnem prevzemu vozil namreč sledi še ustrezno usposabljanje.

Današnje predstavitve novih lahkih oklepnih štirikolesnikov so se udeležili namestnik načelnika generalštaba SV, brigadir Robert Urbanč, obrambni minister Matej Tonin, odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji Susan Falatko, norveška veleposlanica v Sloveniji Trine Skymoen ter predstavniki podjetij Oshkosh Defense in Kongsberg.

LKOV 4x4 LKOV 4x4
Bobo
LKOV 4x4 LKOV 4x4
Bobo
LKOV 4x4 LKOV 4x4
Bobo
LKOV 4x4 LKOV 4x4
Bobo
LKOV 4x4 LKOV 4x4
Bobo
LKOV 4x4 LKOV 4x4
Bobo
Slovenska vojska Slovenska vojska
BOBO
LKOV 4x4 LKOV 4x4
Bobo

Brigadir Urbanč je uvodoma dejal, da se SV sedaj intenzivno pripravlja na prevzem vozil, ki po njegovih besedah zagotavljajo večjo zaščito in bistveno boljšo mobilnost ter tudi možnost delovanja v pogojih zmanjšanje vidljivosti in imajo tudi ognjeno moč. Prav tako za SV pomenijo večjo povezljivost znotraj Nata.

“Gre za zelo potrebno pridobitev Slovenske vojske, ki bo pomembno prispevala k dvigu pripravljenosti za obrambo države in zavezništva. Le z modernimi oborožitvenimi sistemi bomo sposobni izvrševati poslanstvo v domovini in ostali kredibilni partner zavezništva,” je še dejal namestnik načelnika generalštaba.

Tonin bi rad videl Spartana v slovenskih barvah

Obrambni minister je izrazil veselje, da je modernizacija opreme in oborožitve SV končno stekla, in ob tem napovedal še nadaljnje posodobitve v vrednosti 33,2 milijona evrov za izboljšanje vojaških logističnih zmogljivosti in vlaganj v infrastrukturo. Za letos bo vojska poleg tega za investicije namenila 100 milijonov evrov.

Minister Tonin je prav tako izrazil željo, da bi transportno letalo Spartan že čez dobro leto dni “videli v slovenskih barvah”. Napovedal je tudi nadgradnjo nekaterih helikopterjev in nakup dveh srednjih transportnih helikopterjev med letoma 2022 in 2025, tako da bo vojska poleg vojaških nalog lahko opravljala tudi naloge po sistemu zaščite in reševanja.

“Slovenska vojska je tukaj za ljudi,” je še dejal Tonin. Dodal je, da sta za razvoj SV ključna stabilno financiranje in pridobivanje novih kadrov, ter ob tej priložnosti pozval mlade, naj se pridružijo vrstam SV. Ob tem je napovedal, da bo vojska novo obliko prostovoljnega vojaškega roka začela že to poletje.

Oster odziv Levice

Na nakup ameriških lahkih oklepnih štirikolesnikov z norveško oborožitvijo so se danes kritično odzvali v parlamentarni stranki Levica in poudarili, da gre pri nakupu predvsem “za sodelovanje v utrjevanju svetovne nadvlade” glavnih članic Nata ter sodelovanje Slovenske vojske “v državljanskih vojnah, v policijskih operacijah, kjer se branijo interesi centrov moči”.

V Levici so tudi ponovno opozorili na po njihovem netransparenten način nakupa štirikolesnikov v času Toninovega predhodnika Karla Erjavca. Ob tem so še dodali, da je ministrstvo za obrambo izvedlo notranjo revizijo postopka nakupa, ki naj bi po navedbah Levice “menda pokazala vrsto nepravilnosti”. Opozorili so tudi, da čeprav je parlamentarna komisija za nadzor javnih financ brez glasu proti izglasovala sklep, da naj Mors komisiji posreduje izsledke revizije, komisija teh do danes še ni videla.