Svetina zaskrbljen, ker več kot 100 priporočil ostaja neuresničenih

Slovenija 20. Jun 202316:14 > 17:11 8 komentarjev
svetina predal poročilo golobu
Vlada/Twitter

Ob predaji letnega poročila varuha premierju Robertu Golobu je varuh človekovih pravic Peter Svetina izrazil zaskrbljenost, ker več kot 100 priporočil iz minulih poročil ni uresničenih. Po njegovem opažanju so posamezniki v vse težjem položaju, iz katerega pogosto le težko najdejo izhod.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je danes letno poročilo varuha in poročilo Državnega preventivnega mehanizma za lani predal predsedniku vlade Robertu Golobu, je premierja seznanil z najbolj perečimi težavami, ki jih zaznavajo pri Varuhu. Izrazil je zaskrbljenost, ker več kot 100 priporočil iz minulih poročil ni uresničenih.

Svetina je povedal, da so lani obravnavali približno toliko pobud in zadev kot v času pred epidemijo covida-19. Vendar pa so posamezniki po njegovem opažanju v vse težjem položaju, iz katerega pogosto le težko najdejo izhod. Ukrepov, ki bi lahko vlivali upanje, namreč velikokrat ni ali so prepočasni oziroma premalo jasni, so njegove besede zapisali pri Varuhu. Svetina je obe poročili že v ponedeljek predal predsednici republike Nataši Pirc Musar in predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič.

Kot je danes povedal premierju, je institucija varuha lani obravnavala 5.975 zadev, od tega 3.026 pobud, in ugotovila 222 kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali druge nepravilnosti, največ na področju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Podali so 83 novih priporočil. “Čeprav naša priporočila niso pravno obvezujoča, niso nič manj pomembna,” je izpostavil.

Po njegovih besedah so ravno priporočila najpomembnejše orodje neodvisnih nadzornih institucij za varstvo človekovih pravic, njihovo uresničevanje pa izraža stopnjo demokratičnosti in zavezanosti vrednotam na področju spoštovanja človekovih pravic, prav tako pa izraža tudi stopnjo dostojanstva v posamezni državi. Z doslednejšim in hitrejšim uresničevanjem varuhovih priporočil je namreč po njegovem mnenju mogoče pomembno prispevati k večjemu spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse ljudi.

“Država na ta način sledi zavezam, ki jih je sprejela – tudi na področju vladavine prava. Zgolj s splošnim sklicevanjem na človekove pravice brez odločnosti pri njihovem uveljavljanju nobena družba ne more računati na resnični napredek,” je opomnil.

Izrazil je pričakovanje, da bodo uresničena vsa priporočila in da bo neodvisen položaj institucije varuha še naprej spoštovan nenazadnje tudi pri umeščanju funkcionarjev varuha v ustrezne plačne razrede. Vsaka drugačna obravnava po Svetinovem mnenju pomeni slabitev položaja institucije in njenega poslanstva, ki je neodvisno, objektivno, pregledno in nepristransko varstvo pravic prebivalk in prebivalcev v razmerju do državnih organov, organov lokalne samouprave in nosilcev javnih pooblastil.

Svetina zaskrbljen zaradi vse bolj nedostopnega zdravstva

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na srečanju zastopnikov pacientovih pravic izrazil zaskrbljenost zaradi vse večje nedostopnosti zdravstvenih storitev, dolgih vrst in pomanjkanja kadra v zdravstvu. Večja digitalizacija zdravstvenih storitev ne pomeni tudi ustrezne skrbi za paciente še zlasti, če gre za starejše ali invalide, je opomnil.

Sogovorniki so se strinjali, da bi bilo treba storiti vse za skrajšanje čakalnih dob. Prav tako so kot zelo pomembno izpostavili, da bi se v sistemu e-naročanja evidentirale realne čakalne dobe, medtem ko obstoječe stanje vnaša veliko negotovosti med uporabnike. Sistem je sicer še vedno poln napak in za ljudi zelo zapleten, so ocenili. Zastopniki so opomnili, da se je povečalo število neopredeljenih pacientov. Varuh pa je sporočil, da njihove pobude prihajajo tudi na njegov naslov.

Vse N1ajboljše: K aj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje