Svetniki potrdili drastično višja plačila. Župan Janković o “klasični fovšiji”

Slovenija 05. Feb 202419:25 17 komentarjev
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Članom nadzornih svetov javnih podjetij Žale ter Ljubljanska parkirišča in tržnice se obetajo za kar 30 in 38,5 odstotka višje sejnine ter plačila za opravljanje funkcije člana. Opozicija je predlogu sicer nasprotovala, ljubljanski župan Zoran Janković pa je razpravo označil za "klasično slovensko fovšijo".

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji kljub nasprotovanju opozicije potrdili predlog, da se sejnine članov nadzornih svetov javnih podjetij Žale ter Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) povišajo za 30 odstotkov, plačila za opravljanje funkcije člana pa za 38,5 odstotka.

Člani nadzornih svetov teh podjetij bodo tako od marca namesto 200 evrov bruto za sejo prejeli 260 evrov bruto, sejnine za korespondenčne seje pa se bodo s 160 povišale na 208 evrov bruto na sejo. Osnovno plačilo za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta bo 7.200 evrov (doslej 5.200 evrov), predsednika nadzornih svetov pa bosta prejemala osnovno plačilo 10.800 evrov bruto na leto (doslej 7.800). Podpredsednika nadzornega sveta bosta namesto 5.720 na leto dobila 7.920 evrov bruto.

Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik je v obrazložitvi povedala, da je povišanje prejemkov potrebno zaradi uskladitve z inflacijo.

Svetnik liste Glas za otroke in družine Aleš Primc je v razpravi dejal, da bo član nadzornega odbora za opravljanje funkcije letno prejel 7.200 evrov, kar je “veliko preveč”. Zmotilo ga je tudi, da bodo nadzorniki obeh podjetij dobili enako plačilo, čeprav “so Žale polovico manjše podjetje kot LPT”. Ob tem je dodal, da so sejnine mestnih svetnikov veliko manjše, kar se mu ne zdi pošteno. Da so prihodki izjemno nesorazmerni s finančnim stanjem podjetij, saj so na eni od preteklih sej podjetju LPT omogočili najem kredita za zagotavljanje likvidnosti, je opozorila svetnica Levice Urška Honzak. “Res ni logično, da imajo člani nadzornih svetov prejemke samo zato, ker so člani nadzornega sveta,” je še dodala.

Aleš Primc
Aleš Primc (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Svetnica NSi Mojca Sojar pa je povedala, da je bila presenečena nad višino dviga. “Sejnine so tudi po mojem mnenju veliko previsoke za delo oziroma funkcijo, ki jih opravljajo člani nadzornih svetov,” je dejala. Opozorila je še, da v nadzornih svetih sedijo “ena in ista imena”, če pa se že zamenjajo, “pa se po listi Zorana Jankovića“.

Župan Zoran Janković je svetnikom odgovoril, da je njihova razprava “klasična slovenska fovšija” in da zagotovo ne bi tako razpravljali, če bi sami sedeli v nadzornih svetih. Strinjal pa se je s Primcem, da imajo mestni svetniki prenizke sejnine in dejal, da podpira, da se sejnina za mestne svetnike dvigne. Svetnica Vesne Jasminka Dedić je sicer predlagala umik teh točk z dnevnega reda “zaradi konfliktov interesov in plenilskega obnašanja lojalnih političnih kadrov”, a svetniki umika niso izglasovali.

Soglašali tudi s poslovnima načrtoma

Mestni svetniki so na seji soglašali tudi s poslovnima načrtoma javnih podjetij Žale in LPT. Direktor LPT Bojan Babič je v obrazložitvi pojasnil, da naj bi leto zaključili z nekaj več kot 213.000 evrov čistega dobička. V LPT sicer načrtujejo več naložb, med drugim bodo začeli prenavljati drugo Plečnikovo arkado, pri čemer naj bi 200.000 evrov prispevalo ministrstvo za kulturo. Podjetje načrtuje tudi prenovo tržnice Moste, kjer sta načrtovani rušitev sedanjega objekta in gradnja novega, pod katerim naj bi bila parkirna hiša.

Svetnica SDS Ksenija Sever je v razpravi dejala, da LPT načrtuje več parkiranj tudi zaradi dveh novih parkirnih hiš v Centru Rog in Športnem centru Ilirija, “kar je smela ocena”. Podjetje med drugim trži dve hišici na vodi, za katere svetnica upa, da so “urejene tako, da jih ne bodo zopet poškodovale nutrije”.

V Žalah pa načrtujejo, da bodo leto 2024 zaključili s čistim dobičkom v višini 66.000 evrov, je danes pojasnil direktor Robert Martinčič. Predvidena rast je predvsem posledica povišanja cen 24-urne dežurne službe in pogrebno-pokopaliških storitev za deset odstotkov ter povišanja cen pri vzdrževanju pokopališč za petnajst odstotkov. Žale naj bi vknjižile 12,68 milijona evrov prihodkov, kar bi glede na lansko leto predstavljalo 4,4-odstotno rast. Za obnove, nadomestitve opreme in razvojne naloge bo podjetje namenilo 2,1 milijona evrov. Med drugim naj bi letos začeli prvo fazo razširitve upepeljevalnice, hladilnih prostorov in skladišč na Tomačevski cesti 2, ki je ocenjena na 1,1 milijona evrov, izhaja iz poslovnega načrta.

Svetniki so na seji potrdili tudi nov petletni mandat direktorici Kinodvora Metki Dariš, ki je zavod vodila že doslej.

Tudi pred tokratno sejo je potekal protest, na katerem je Primc s podporniki med drugim opozarjal na po njegovem mnenju nevaren kanal C0.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje