Bobnar odgovarja Golobu, ki trdi, da je o janšistih v policiji prva govorila ona

Slovenija 16. Okt 202419:27 4 komentarji
Pričanje Tatjane Bobnar na preiskovalni komisiji
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar vztraja pri dosedanjih izjavah o vmešavanju predsednika vlade Roberta Goloba v delo policije in zanika premierjeve navedbe, da gre pri njenem naznanilu tožilstvu za politični boj "užaljene političarke". In kaj Bobnar odgovarja na Golobove besede, da je ona pred volitvami iskala kontakt z njim, pred nastopom ministrske funkcije pa napovedovala očiščenje policije janšistov?

Premier Robert Golob je v prvem odzivu na ovadbo, ki jo je policija zoper njega vložila na specializirano državno tožilstvo (SDT), s prstom pokazal na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Ta je namreč predsednika vlade naznanila tožilstvu in KPK, ker se je  po njenem prepričanju nedopustno vmešaval v delo policije. Policija je ovadbo na SDT vložila zaradi utemeljenega suma “kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje” po drugem odstavku 264. člena kazenskega zakonika. Preiskava je torej tekla v smeri, da naj bi Golob zahteval odpustitev posameznikov iz policije, v zameno za to pa bi Tatjana Bobnar lahko ostala na ministrskem položaju.

“V resnici ni šlo za nobeno vmešavanje v delo policije, ampak gre za politični boj Bobnar vse od njenega odstopa z ministrskega mesta pred dvema letoma,” je zjutraj dejal premier Golob. In nekdanjo notranjo ministrico označil kot “užaljeno političarko”.

Bobnar je prek svojega pooblaščenca Luke Švaba te Golobove navedbe označila kot smešne in neprimerne ter izpostavila, da ni več političarka. Predsednika vlade je obtožila, da je tudi danes izrekel kup laži. In dodala, da sama v celoti stoji za vsemi svojimi navedbami o premierjevem vmešavanju v delo policije, ki jih je obsežno predstavila tako pred parlamentarno preiskovalno komisijo kot tudi pred pristojnimi državnimi organi.

“Za srečanja z Golobom nisem prosila”

Švab je poudaril, da je Bobnar prijavo na tožilstvo in KPK podala decembra 2022, “ker je kot pravnica in uradna oseba ocenila, da obstaja sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti”. Državno tožilstvo je, tako Švab, prijavo očitno odstopilo policiji, ta pa je po letu in devetih mesecih ugotovila, da ne obstaja le sum, ampak utemeljen sum, da je premier Robert Golob storil kaznivo dejanje.

Pooblaščenec Tatjane Bobnar je tudi izpostavil, da kazenska ovadba, ki jo poda državni organ, ni enaka prijavi ali ovadbi, ki jo vloži fizična oseba. “Kazenska ovadba policije je plod vodenja predkazenskega postopka z zbiranjem obvestil, izjave osumljenega in prič ter zbiranja drugih dokazov,” je dodal.

Izjava Roberta Goloba
Robert Golob se je odzval na vloženo ovadbo (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)

Golob je v današnjem prvem odzivu na ovadbo posebej izpostavil, da je bila Tatjana Bobnar tista, ki je še pred zadnjimi državnozborskimi volitvami iskala kontakt z njim. “Dvakrat je bila pri meni na lastno pobudo. Ona je bila tista, ki je meni govorila o očiščenju policije janšistov, če bo le dobila priložnost, da bo postala notranja ministrica. Ona je bila tista, ki je iskala kontakt in ki je uporabljala izraz janšisti,” je poudaril Golob.

Tudi te njegove besede je Bobnar zanikala. Navedla je, da je bila na srečanja z Golobom povabljena in da zanje ni prosila. “Večkrat je bila pozvana, da se včlani v stranko, kar je zavrnila. Prav tako je bila večkrat pozvana, če se jo lahko uvrsti na listo za kandidatko za poslanko, kar je prav tako zavrnila. Ponujeno ji je bilo tudi, če bi želela biti kar podpredsednica stranke in se udeležiti predvolilnega soočenja na TV SLO, kar je kot neresno prav tako zavrnila,” je ponudbe Tatjani Bobnar in njene zavrnitve opisal Švab.

Kdo je prišel z idejo, da je treba policijo očistiti janšistov?

Golob je torej danes dejal, da je Bobnar njemu govorila o tem, da bo policijo očistila janšistov. Po pričanju nekdanje notranje ministrice pred parlamentarno preiskovalno komisijo oktobra lani pa je premier rekel, da je Bobnar pred parlamentarci povedala eno samo resnico. “To pa je, da sva se maja 2022, preden je bila imenovana za ministrico, dogovorila, da ima eno samo nalogo. To je, da očisti policijo janšistov.”

V kasnejših javnih nastopih je Golob besedo “janšisti” zamenjal z besedo “janšizem”. Z njo je označeval po njegovem zavržne prakse v mandatu tretje vlade Janeza Janše in poudarjal, da je bila končanje janšizma osrednja predvolilna obljuba Gibanja Svoboda. “To smo obljubili volilcem ne le za policijo, tudi za RTVS in druge institucije in za to so nam na volitvah podelili mandat,” je tedaj poudarjal Golob.

Pričanje Tatjane Bobnar na preiskovalni komisiji
Zaslišanje Tatjane Bobnar pred parlamentarno preiskovalno komisijo (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Golob: Bobnar in Lindav sta zavezo o očiščenju janšizma v policiji sprejela

Zatrjeval je, da sta Bobnar in nekdanji šef policije Boštjan Lindav zavezo o očiščenju policije janšizma sprejela. “Pogovor, ki je bil političen, je bil, preden sta bila imenovana na funkcijo. Če sta ocenjevala, da je to v nasprotju z njunimi načeli, z zakonom, bi lahko to takrat jasno povedala, pa nista. Še huje. Tudi kasneje, ko sta bila na funkciji, niti enkrat do dneva odstopa nista rekla, da to, kar zahtevam od njiju, ni zakonito. Zakon o vladi pa je jasen – če minister oceni, da premier od njega zahteva nekaj, kar je v nasprotju z zakonom, je o tem dolžen obvestiti vlado,” je v oddaji 24ur zvečer na Pop TV oktobra lani dejal Golob.

Bobnar pa je danes prek pooblaščenca poudarila, da je predsednik vlade njen obstanek na ministrskem mestu pogojeval z ukrepanjem zoper določene ljudi znotraj policije, “ki pa niso imeli nobene zveze s kršitvami ali zlorabami pooblastil policije v preteklosti, ampak očitno z nekimi njej neznanimi razlogi za obračun z njimi”.

Švab je še dodal, da Bobnar na omenjene zahteve ni pristala. Po njegovih navedbah je držala obljubo, ki jo je dala pred nastopom ministrske funkcije, in preverila določene postopke policije med protesti v času Janševe vlade, se je pa tudi držala svojih načel, da se politika ne sme vmešavati v delo policije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje