Te naprave bodo dale odgovor, kje so najbolj vroče točke Ljubljane (FOTO)

Slovenija 20. Jul 202413:10 1 komentar
Foto: Denis Sadiković/N1

V Mestni občini Ljubljana začenjajo merjenje temperature in vlage v okviru študije toplotnega otoka. Na 32 različnih lokacijah po mestu so namestili mrežo 32 stacionarnih merilnikov. Meritve bodo osnova za vzpostavitev digitalne platforme, ki bo nudila vpogled v dinamiko temperatur na teh lokacijah v realnem času.

Projekt obsega vzpostavitev mreže meritev temperature zraka v gosti prostorski mreži stacionarnih merilnikov, ki bo podprta z mrežo štirih stacionarnih meteoroloških postaj višjega reda, ki jih upravlja Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Vključili bodo tudi podatke ostalih stacionarnih postaj v mestu, katerih podatki se prenašajo v realnem času.

Kako razbeljene so poleti ljubljanske ulice, so junija 2022 s pomočjo infrardeče kamere in termometra preverjali novinarji rubrike Poglobljeno. Ceste, obsijane s soncem, se segrejejo na več kot 50, avtomobili temnejše barve presežejo 70 stopinj Celzija. Razlika je na isti ulici na razdalji nekaj metrov tudi po 20 stopinj in več.

Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1
Foto: Denis Sadiković/N1

Karta mestnega toplotnega otoka

Po vzpostavitvi digitalne platforme bodo na podlagi temperaturnih meritev in ostalih značilnosti mestne topografije, ki vpliva na “toplotni obraz” posameznih delov mesta, oblikovali karto mestnega toplotnega otoka, ki se bo na digitalni platformi prikazovala v realnem času oziroma v zamiku do 45 minut od časa meritev. Na podlagi rezultatov bodo pripravili analizo toplotnega otoka mesta za različne dele dneva, letne čase, tipe vremena in posamezne dele mesta.

Namen študije je prikaz temperatur v mestu v realnem času in njihovo dinamično spremljanje na platformi, izpopolnjen prikaz klimatologije mestnega toplotnega otoka in identifikacija vročih točk v mestu in presek s točkami, ki jih kot vroče točke občutijo meščani. Ob tem bodo oblikovali lastno bazo podatkov o mestni klimi.

V sklopu projekta so s podjetjem Javna razsvetljava postavili 32 natančnih merilnikov, ki delujejo preko komunikacijskega sistema LoraWAN. Vsi merilniki so zaščiteni pred direktnim sevanjem sonca z belimi zasloni. Za izvajanje študije so na javnem razpisu izbrali podjetje Pileus, vrednost triletne pogodbe pa znaša nekaj več kot 46.000 evrov.

Lokacije merilnikov so Kongresni trg, ploščad Ajdovščina, Trg republike, park Tivoli, Grajski Grič, križišče Resljeve in Slomškove ulice, študentski domovi v Rožni Dolini, pri Polikliniki, križišče Koblarjeve in Gasparijeve ulice, križišče Karunove in Ziherlove ulice, Pugljeva ulica, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Pod kostanji, križišče Tbilisijske in Gerbičeve ulice ter Litostrojska cesta, križišče Argentinske in Madžarske ulice, Letališka cesta, krožišče Jurčkova – Premrlova cesta, pri Vrtcu Galjevica, Mihov štradon, Cesta Urške Zatlerjeve, pri OŠ Danile Kumar na Gogalovi ulici, Zadrževalnik Brdo, Cesta na Brod, pri OŠ Zalog na Cerutovi ulici, križišče Podutiške in Dolniške ulice, pri vrtcu na Brodu, Tomačevo – Jarše, Hruševska cesta, Trinkova cesta, pri observatoriju na Golovcu in pri spomeniku Petru Božiču na Poti spominov in tovarištva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje