“Težava je, da do zdravnika nikakor ne moreš priti”

Slovenija 18. Dec 202212:38 16 komentarjev
zdravnik
Tina Kosec/BOBO

"Če sem že jaz imel tako velike težave in potreboval kar štiri dni, da sem se končno uspešno registriral v portal za paciente, kako težko mora biti to za starejše, ki v večini primerov niso računalniško pismeni, kaj šele, da bi imeli svojo elektronsko pošto ali digitalni podpis," se sprašuje bralec, ki se mu je po štirih dneh klicanja in pošiljanja elektronske pošte le uspelo registrirati v portal, ki ga Zdravstveni dom Ljubljana uporablja od avgusta, ko je prešel na nov način elektronske komunikacije. V zdravstvenem domu odgovarjajo, da je pritožb zaradi novega načina naročanja malo, v večini primerov pa so pacienti s portalom zadovoljni.

“Težava je, da do zdravnika nikakor ne moreš priti,” je N1 potarnal bralec. Naročen je bil na zdravniški pregled za službo, in ker je od osebnega zdravnika potreboval zdravniški karton, je ambulanti poslal elektronsko pošto. “Nazaj sem dobil obvestilo, da e-mail ne deluje več in da se moram registrirati v portal.”

To je tudi naredil, a povratne informacije ni prejel. Zato se je registriral še z drugim elektronskim naslovom, odziva tudi v tem primeru ni bilo. “Klical sem na številko za podporo, kjer so mi rekli, da bi podatke že morali vnesti v sistem v ambulanti osebnega zdravnika, a tega niso storili.” Zato je večkrat klical še v ambulanto, kjer je telefon vsakič znova zvonil v prazno.

Naposled je medicinska sestra le dvignila slušalko in uredila, da je prejel varnostni kodi za registracijo v portal. “Medicinske sestre in zdravniki niso nič krivi, vem, da so obremenjeni. Se pa ob tem sprašujem – če sem že jaz imel tako velike težave in potreboval kar štiri dni, da sem se končno uspešno registriral – kako težko mora biti to za starejše, ki v večini primerov niso računalniško pismeni, kaj šele, da bi imeli svojo elektronsko pošto ali digitalni podpis.”

Temu pritrjujejo tudi številke, saj ima le ena tretjina pacientov Zdravstvenega doma Ljubljana eno izmed digitalnih potrdil, dvema tretjinama pa ne ostane drugega, kot da si registracijo uredita osebno v zdravstvenem domu. “Za paciente, ki niso vajeni ali niso zmožni spletne komunikacije, se nič ne spreminja. Vsi, ki elektronskih sporočil tudi doslej niso pošiljali, bodo še naprej lahko prišli osebno v ambulanto, poklicali po telefonu ali poslali navadno pošto,” so za N1 odgovorili v zdravstvenem domu in dodali, da lahko bolniki, ki so do zdaj za komunikacijo z zdravnikom uporabljali elektronsko pošto, pooblastijo drugo osebo – svojce, skrbnike, prijatelje, ki bodo lahko z ambulanto komunicirali v njihovem imenu prek portala.

Za paciente, ki niso računalniško pismeni ali niso najbolj vešči uporabe spleta, imajo v zdravstvenem domu na voljo termine brez naročanja, ki so namenjeni osebnim registracijam v portal, pooblastilom za svojce in pomoči pri uporabi. “Na spletni strani smo pripravili tudi podrobna navodila za uporabo portala in videoposnetek z navodili.” Po besedah zdravstvenega doma jim podporo nudijo še ob obisku v ambulanti in po telefonu, a kaj ko mnogi pacienti poročajo, da telefoni zvonijo v prazno.

“Včasih paciente zmede ali razburi, ko jim ob klicu na telefonsko centralo telefonist pove, da so v vrsti in bodo morali malo počakati. Ob prevezavi telefon zvoni, čeprav je zveza resnično zasedena, pacienti pa pogosto odnehajo, ker menijo, da telefon zvoni v prazno in se nihče ne želi oglasiti. Narava dela v ambulantah je taka, da se zdravnik in medicinska sestra na telefonske klice pacientov ne moreta oglasiti, če takrat izvajata diagnostiko, opravljata poseg ali prevezo.” Pojasnili so, da so prav zato v nekaterih enotah vzpostavili informacijske točke, kamor lahko pacienti pokličejo in dobijo želeno informacijo.

zdravstveni dom ljubljana
N1/Zajem zaslona

A kljub temu je trenutno na portalu od skupno 131.730 pacientov registriranih le 37.872, kar predstavlja dobrih 28 odstotkov. Registriranih pacientov, ki so starejši od 60 let, je le 2.351. Vendar v Zdravstvenem domu Ljubljana zagotavljajo, da je pritožb zaradi novega načina naročanja malo, da jih sproti rešujejo, v večini primerov pa so pacienti s portalom zadovoljni. “Kmalu bomo posodobili in poenostavili vpis v portal. Tudi starejši, vešči uporabe računalnika, se v portalu dobro znajdejo. Ko smo jeseni sprejeli predstavnike upokojencev, ki so v javnosti izražali pomisleke o portalu, so bili po sestanku z nami zelo zadovoljni.”

“Nov portal je ambulantam prihranil za 20 odstotkov časa, ki bi ga sicer porabili za administrativno delo”

Dodali so, da so pacienti zadovoljni, ko ugotovijo, da jim portal omogoča naročanje in pregled nad predpisanimi zdravili in napotnicami. “Kmalu bodo omogočeni vpogled in naročanje medicinskih pripomočkov, vpogled v bolniške staleže ter izdaja bolniških listov, pa tudi naročanje na pregled ter na odvzem krvi v laboratoriju. Ob odsotnosti izbranega zdravnika sporočilo avtomatično prejme nadomestni zdravnik.”

Pojasnili so, da je poleg tega nov portal ambulantam prihranil 20 odstotkov časa, ki bi ga sicer porabili za administrativno delo, saj je portal povezan z zdravstveno-informacijskim sistemom, določeni postopki pa so avtomatizirani.

Po njihovih besedah se namreč v zadnjih treh letih osnovno zdravstvo spopada z izjemno povečanim številom telefonskih klicev in elektronskih sporočil. “V marsikateri ambulanti se je število povečalo tudi za 100 in več odstotkov. To prinaša dodatne obremenitve zdravstvenega osebja, ki ga že sicer primanjkuje, kar pa pomeni tudi manj časa za osebne obravnave pacientov, ki so temelj vsake ambulante. S portalom smo zdravstveno osebje razbremenili administrativnih opravil, dozdajšnja komunikacija po elektronski pošti je namreč postala ob tako povečanem obsegu nepregledna, nestrukturirana, velikokrat iz elektronskega sporočila ni razviden niti pošiljatelj niti pacient, ki ima določene zdravstvene težave, kar zahteva dodatno preverjanje podatkov in jemlje zdravstvenim timom dodaten čas.”

Poudarili so še, da komunikacija po elektronski pošti ni varna in glede na zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov ne dovoljuje izmenjave zdravstvenih podatkov, če ti niso ustrezno kodirani. “Pošiljanje kodiranih priponk, kot so izvidi ali napotnice, pa je zahtevno in pacientom povzroča še več težav, v praksi to pomeni dodatne telefonske klice v ambulanto, ker priponk ne morejo odpreti, ne najdejo kode in podobno.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje