Tonin po nov mandat na čelu NSi. A zakaj na kongres ne bo Peterleta in Klobase?

Slovenija 19. Okt 202405:15 0 komentarjev
Volilni kongres Nove Slovenije v Rogatcu 2022
(Foto: Borut Živulović/BOBO)

Matej Tonin se na današnji volilni kongres Nove Slovenije še četrtič zapored podaja kot edini kandidat za predsednika stranke. Ker tudi tokrat ne bo imel nobenega tekmeca, večjih pretresov ne gre pričakovati. A na kongres ne bo nekdanjega predsednika stranke Lojzeta Peterleta in župana Svete Trojice Davida Klobase, ki se tudi ne bo več potegoval za mesto v izvršilnem odboru NSi. Zakaj ne in ali bo Tonin, ki je po novem evropski poslanec, danes dobil mandat tudi za to, da stranko popelje na naslednje parlamentarne volitve?

Prvak NSi in evropski poslanec Matej Tonin bo na volilnem kongresu Nove Slovenije v Škofji Loki še četrtič zapored kandidiral za predsednika Nove Slovenije. Ker protikandidata tudi tokrat nima, se bo po pričakovanjih brez večjih težav znova zavihtel na stolček na čelu stranke, ki jo vodi od leta 2018.

Tonin, ki od letošnje izvolitve v Evropski parlament stranko vodi iz Bruslja, se je sicer moral že takoj po evropskih volitvah soočiti s kritiki iz lastnih vrst. Najbolj oster je bil nekdanji evropski poslanec in soustanovitelj stranke Lojze Peterle. “Te volitve so pokazale, da so absolutno potrebne spremembe v vodstvu, profilu in tajništvu stranke,” je sredi junija za N1 dejal Peterle in dodal, da Tonina več ne vidi na čelu stranke.

Peterle, ki je vodstvo NSi kritiziral tudi zaradi stališča, da NSi ne bo več vstopila v vlado pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše, pravi, da ga na tokratni kongres ne bo. “Na kongres ne grem, ker bo tam samo še več istega. Vrh stranke se je odločil, da ne bo sprememb. Jaz sem svoje jasno povedal, tudi kaj predlagal, in nima smisla, da se ponavljam. Kot bi rekel Trdina, če smo v gluhi lozi, smo v gluhi lozi,” je za N1 povedal Peterle.

Lojze Peterle
Lojze Peterle (Foto: BOBO)

Klobasa ne kandidira več za člana izvršilnega odbora

Predsednik Demosove vlade je bil sicer v NSi nedolgo nazaj tudi sam deležen kritik, ker je pred evropskimi volitvami poleg dveh kandidatk z liste Nove Slovenije podprl tudi dva kandidata s konkurenčne liste Slovenske ljudske stranke. Med drugim je podporo izrekel tudi predsedniku SLS Marku Balažicu, ki je bil pred leti v Bruslju njegov asistent. Na vprašanje, ali razmišlja o izstopu iz stranke in ali bi se pridružil SLS, je Peterle odgovoril samo, da je še vedno član Nove Slovenije.

Da ne bo prišel na kongres, je za N1 potrdil tudi župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa, ki je bil tako kot Peterle sprva sicer napovedan med govorci. “Na dan kongresa bom zadržan, v ozadju pa ni nobenega spora,” pojasnjuje Klobasa, ki je med kampanjo za evropske volitve s svojimi izjavami o podpori evtanaziji in pravici do splava razburil del stranke.

Vodstvo NSi ga je zaradi njegovih izjav umaknilo iz predvolilnih soočenj, ugibanja o nesoglasjih med županom in vodstvom stranke pa so po volitvah potihnila. Klobasa, ki je bil pred dvema letoma izvoljen v izvršilni odbor NSi, na tokratnem kongresu za to funkcijo več ne kandidira, v zadnjem obdobju pa naj bi se distanciral od strankarske politike. Na vprašanje N1, ali še naprej ostaja predsednik kluba županov in svetnikov NSi, je na kratko odgovoril: “Zaenkrat še.”

David Klobasa
David Klobasa (Foto: @david_klobasa/INSTAGRAM)

Nekdanja predsednica NSi in bivša evropska poslanka Ljudmila Novak se prav tako ne bo potegovala za nobeno funkcijo v stranki. “So me nagovarjali, da naj kandidiram, ampak sem sporočila, da imam politično pavzo,” je za N1 pojasnila Novak, ki je na kongres ne bo zaradi zdravstvenih razlogov.

Menjava na čelu stranke tik pred naslednjimi volitvami?

Po vnovični izvolitvi Tonina se v NSi vsaj zaenkrat ne obetajo nobene velike kadrovske rošade. Novi stari predsednik naj bi za glavnega tajnika znova predlagal Roberta Ilca, ki je na tej funkciji že skoraj 16 let, bodo pa na kongresu potrdili spremembe statuta, po katerih bo Tonin lahko predlagal še tretjega podpredsednika stranke, ki so ga do zdaj lahko volili člani stranke zunaj meja Slovenije. Podpredsedniški mesti sta do zdaj zasedala poslanca Janez Cigler Kralj in Vida Čadonič Špelič.

Ob tem pa se postavlja vprašanje, ali bo Tonin kljub novemu dveletnemu mandatu na čelu stranke tisti, ki bo NSi popeljal na naslednje parlamentarne volitve. Po izstopu Anžeta Logarja iz SDS in njegovi napovedi, da bo do konca leta ustanovil svojo novo stranko, na desnici namreč že preračunavajo, komu bo Logar odnesel največ glasov.

Na udaru bi se poleg SDS lahko znašla tudi NSi, slabi rezultati stranke v anketah pa bi Tonina še pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami – redne bodo leta 2026 – lahko odnesli s čela stranke. Do podobne kadrovske rošade je v NSi prišlo že pred parlamentarnimi volitvami leta 2018, ko je Novak odstopila in stolček na čelu stranke prepustila Toninu. Po drugem scenariju pa bi v NSi naslednji redni volilni kongres, ki bo leta 2026, lahko sklicali že pred parlamentarnimi volitvami.

Ministri NSi: Vrtovec, Tonin in Cigler Kralj
Jernej Vrtovec, Matej Tonin in Janez Cigler Kralj (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V statutu stranke namreč piše, da je volilni kongres vsaki dve leti, ni pa določeno, kateri mesec v letu mora zasedati. To pa pomeni, da bi do zamenjave na vrhu stranke pred naslednjimi volitvami lahko prišlo tudi brez Toninovega odstopa. Kot enega od njegovih potencialnih naslednikov se v javnosti sicer že nekaj časa omenja poslanca Jerneja Vrtovca, ki za izjave pred današnjim kongresom ni bil dosegljiv.

Gregorčič: Zaključil sem svojo pot v SLS

Nosilec liste SLS Peter Gregorčič je za N1 potrdil informacije, da je opustil namero po vodenju Slovenske ljudske stranke. “Po evropskih volitvah so me nekateri odbori SLS prosili, naj stranki pomagam pri političnem preboju na nacionalni ravni. Iz hvaležnosti za njihovo pomoč med kampanjo sem jim prisluhnil in se odzval,” pojasnjuje Gregorčič. A po njegovih besedah se je izkazalo, da stranko še vedno obvladujejo ozke interesne skupine, ki jim ustreza šibko vodstvo.

“SLS so zaklenili, zato na ključne odločitve terenska mreža lokalnih odborov praktično nima vpliva. V takih primerih je najbolje slediti svetopisemski modrosti, ki pravi: ‘Novega vina tudi ne vlivajo v stare mehove, sicer mehovi počijo in vino se razlije, mehovi pa uničijo. Novo vino vlivajo v nove mehove in se ohrani oboje.’ S tem spoznanjem sem svojo pot s SLS zaključil,” pravi Gregorčič.

Peter Gregorčič
Peter Gregorčič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Na vprašanje, ali to pomeni, da bo ustanovil novo stranko, pa odgovarja, da je trenutno osredotočen predvsem na raziskovalno delo v ZDA. “O morebitnih nadaljnjih političnih korakih bom razmišljal, ko se vrnem v Slovenijo. Vstop v politiko zame ni nuja, ampak le ena izmed mogočih izbir. Izbral jo bom samo, če bom ocenil, da lahko s tem prispevam k spremembam na bolje,” dodaja Gregorčič.

Novak o Logarju: Ne verjamem, da to ni del dogovorjene igre

Nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak poudarja, da se bo morala NSi po prihodu Logarjeve stranke še bolj potruditi za svoje volilce. “Vsak ima pravico ustanavljati stranko. Trenutna situacija tudi meni ni všeč, kar se tiče Logarja, pa tudi jaz ne verjamem, da to ni del ene dogovorjene igre,” je na vprašanje N1, ali bo Logarjeva napovedana nova stranka satelitski projekt predsednika SDS Janeza Janše, odgovorila Novak.

Evropska poslanka Ljudmila Novak.
Ljudmila Novak (Foto: BOBO)

Peterle prav tako opozarja, da Logar cilja tudi na desnosredinske volilce, ki predstavljajo tradicionalno volilno bazo NSi. “To je zdaj še en izziv in motiv za NSi, da se odloči za jasno identiteto. Sredina ni malo levo malo desno, ne more biti eden za splav, eden pa za temeljni program stranke, ki zagovarja spoštovanje človekovega življenja. Ne more biti eden za evtanazijo, eden pa proti,” je za N1 dejal Peterle, ki ni želel ugibati, ali je Logar Janšev satelit ali ne.

Tonin pa po Logarjevem izstopu iz SDS pravi, da ima NSi močno volilno jedro ter da bi morali razdrobljene sile na desni sredini povezati v politični blok, ki bi po naslednjih volitvah lahko odločal o tem, kdo bo sestavil vlado. Nova Slovenija naj bi sicer še naprej vztrajala pri stališču, da ne gre v vlado, ki bi jo vodil Janša. A če se bo po naslednjih volitvah nakazala možnost za oblikovanje desne vlade, je malo verjetno, da bi si NSi lahko privoščila, da zavrne Janšo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!