Na listi NSi kandidat, ki je podpisal peticijo za splav in podpira evtanazijo

Evropske Volitve 23. Maj 202413:27 9 komentarjev
David Klobasa
Foto: @david_klobasa/INSTAGRAM

Na listi Nove Slovenije za evropske volitve je tudi župan občine Sveta Trojica David Klobasa, čigar osebna stališča se v marsičem bistveno razlikujejo od stališč stranke. Kaj o tem pravi prvak NSi Matej Tonin in kako se je odzval predsednik SDS Janez Janša?

Podpisal se je pod evropsko iniciativo My Voice, My Choice (Moj glas, moja izbira) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, za katero je pobudo pri nas dal Inštitut 8. marec. “Zagotovo se strinjam s tem, da naj vsaka ženska odloča o svojem telesu,” je dejal v podkastu Generacija EU na RTV Slovenija.

Na vprašanje, ali je za legalizacijo konoplje, je odgovoril: “Da.” Enako je odgovoril na vprašanja, ali podpira pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, ali naj Slovenija prizna Palestino in ali so potrebne sankcije proti Izraelu.

A ne gre za koga iz vrst Levice, temveč za kandidata, ki na evropskih volitvah kandidira na tretjem mestu liste Nove Slovenije – za župana občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah Davida Klobaso.

Njegovi odgovori so očitno vznemirili prvaka SDS Janeza Janšo. “In ustanovitelj Nove Slovenije dr. Andrej Bajuk se obrača v grobu,” je po delitvi posnetka omenjenih odgovorov Davida Klobase na družbenem omrežju X zapisal Janša. Nato pa še: “Na meji verjetnega. Ali pa tudi ne.”

Klobasa je v omenjenem pogovoru tudi dejal, da ima lahko v NSi vsak svoje mnenje in da zaradi tega nikoli ni imel kakšnega posebnega problema.

Kot zatrjujejo v NSi, ga tudi zaradi tokratnega navajanja svojih stališč ne bo imel. Prvak NSi Matej Tonin je sicer za N1 poudaril, da Nova Slovenija “ne podpira peticije in aktivizma Nike Kovač, ki je izrazito politično motivirano v podporo vladi Roberta Goloba”. Ocenil je, da je področje splava pri nas urejeno, “zato so aktivnosti Nike Kovač v Sloveniji nepotrebne in so izključno v funkciji mobilizacije podpornikov Golobove vlade na evropskih volitvah”.

Tonin je še navedel, da so v Novi Sloveniji – skladno z odločitvami izvršilnega odbora stranke – proti uvedbi evtanazije in proti legalizaciji marihuane za rekreativno uporabo ter da so njihova stališča skladna s stališči zdravstvene stroke.

“David Klobasa je predstavil osebna stališča, ki pa so drugačna od uradnih stališč stranke. Nova Slovenija je demokratična stranka z več kot 8 tisoč člani. Logično je, da se vsi o vsem ne strinjamo. Evropska lista Nove Slovenije je raznolika. Na njej so tako kandidati z liberalnimi kot tudi s konservativnimi stališči. Volilci pa so tisti, ki bodo s svojim preferenčnim glasom odločili, kateri kandidat jih bo zastopal v Evropskem parlamentu,” je dodal Tonin.

Kot je mogoče slišati v Novi Sloveniji, kakšnih pritožb članov zaradi navedb Klobase vsaj za zdaj niso dobili. Nekateri vidni člani pa so nam dejali, da so zadovoljni, ker župan Svete Trojice jasno in odločno pove svoja stališča.

Na vprašanje, kako v NSi vidijo odziv Janeza Janše na Klobasove navedbe, nam Matej Tonin ni odgovoril. Neuradno pa je v Novi Sloveniji mogoče slišati, da je Janša “očitno živčen, saj mu stvari v stranki uhajajo iz rok”. Te navedbe utemeljujejo s prepiri med kandidati SDS za evropske poslance, ki so vidni tudi v javnosti. Naši sogovorniki iz NSi še poudarjajo, da v njihovi stranki članov, ki imajo pri katerem od vprašanj drugačno stališče, ne izključujejo oziroma ne pošiljajo v oslovsko klop.

Ob tem pa vendarle ne gre spregledati, da se je prvak NSi Matej Tonin v preteklosti nekajkrat javno odzval na navedbe evropske poslanke Ljudmile Novak, s katerimi ni bil zadovoljen. To je storil tudi februarja letos, ko je Novak peticijo za dostojen pokop, ki jo je v Evropski parlament vložila evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc, ocenila kot nov manever Janševe stranke za ideološke delitve in nabiranje političnih točk. Tedaj je Tonin med drugim zapisal, da lahko širša evropska razprava pospeši odpravo slovenskega razlikovanja žrtev po ideološki primernosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje