Tonin: Potrebujemo desnosredinsko vlado, ki bo manj tvitala in bolj pomirjala

Slovenija 19. Okt 202413:16 5 komentarjev
Matej Tonin, NSi
Foto: Borut Živulovič/F.A.Bobo

Prvak Nove Slovenije Matej Tonin je na volilnem kongresu v nagovoru članom stranke poudaril, da je NSi trenutno tretja najmočnejša politična sila in da so že navajeni na udarce tako z leve kot desne strani političnega pola. "Krščanski demokrati nismo naprodaj," je dejal Tonin in pozdravil napovedi ustanavljanja strank na desni sredini slovenskega političnega prostora. Ob tem je Tonin danes tudi izjavil, da lahko razdrobljene politične sile na desni sredini oblikujejo "politično silo, ki bo skupaj s SDS v prihodnjih letih lahko oblikovala novo vlado". Pred dvema letoma je sicer v pismu članom stranke zapisal, da NSi v vladi, ki jo bo vodil Janez Janše, ne bo več sodelovala.

V Škofji Loki poteka volilni kongres Nove Slovenije, na njem pa se prvak stranke Matej Tonin poteguje za še svoj četrti mandat na čelu stranke. Tudi tokrat nima protikandidata, zato večjih zapletov pri njegovi ponovni izvolitvi na mesto predsednika stranke ni pričakovati. Tonin je sicer vodenje NSi prevezel leta 2018.

V nagovoru članom stranke se je najprej spomnil svojih političnih začetkov in začetkov Nove Slovenije, ki se je v svoji 24-letni zgodovini srečevala tako z vzponi kot s padci. Poudaril je, da je NSi danes z osmimi poslanci tretja najmočnejša politična sila v državnem zboru, na zadnjih lokalnih volitvah pa je stranka zabeležila izvolitev največ županov in občinskih svetnikov v svoji zgodovini. Prav tako sta bila v državni svet prvič izvoljena državna svetnika iz vrst NSi, sam pa je bil na letošnjih evropskih volitvah izvoljen za evropskega poslanca.

“Resna stranka mora imeti svoje prostore – prihodnje leto bomo dokončno postali lastniki prostorov glavnega tajništva, saj bomo dokončno odplačali. Vse to smo dosegli skupaj z vašimi prispevki in na to moramo biti ponosni,” je dejal Matej Tonin.

“Naši desni politični sopotniki so nas bili pripravljeni potistniti tudi pod vlak”

Zahvalil se je za dosedanje zaupanje članom stranke, ki so ga že trikrat izvolili na mesto predsednika Nove Slovenije, prosil pa jih je, naj mu to podporo namenijo tudi na današnjem kongresu. Prepričan je, da vsak predsednik stranke potrebuje ljudi, ki stojijo za njim, vanj verjamejo in mu pomagajo, ob tem pa potrebuje tudi podporo poslancev.

Nova Slovenija, Matej Tonin, kongres, NSi
Foto: Borut Živulovič/F.A.Bobo

“Stranka lahko raste samo z medsebojnim zaupanjem in enotnostjo. Naredil bom vse, da vaše današnje zaupanje upravičim,” je dejal Tonin in dodal, da Slovenija potrebuje krščanske demokrate, saj imajo jasno razvojno ekipo in trdno vrednotno sidro.

Tonin je izpostavil, da je bil NSi od svojega obstoja deležen udarcev in pritiskov tako iz leve kot iz desne strani. Kot je dejal, se levica nikoli ni mogla zares odpovedati socializmu in je ob tem strašila s parolami “ustavite desnico”, desnica pa je na drugi strani delovala nepovezano in samouničevalno. “Naši desni sopotniki so nas bili v preteklosti zaradi lastnega uspeha večkrat pripravljeni potisniti tudi pod vlak,” je bil kritičen Tonin.

Po njegovem prepričanju pa so vrednotne krščanske demokracije pomemben del slovenske identitete in se jih ne da uničiti. “Za nas je pomembno, da ne ponavljamo starih napak, zato je prva lekcija, ki si jo moramo zapomniti: ko pada po nas tako z desne kot tudi leve, mora biti naš odgovor enotnost,” je poudaril prvak Nove Slovenije.

Po gospodarskem in zdravstvenem programu NSi predstavlja še socialni program

Spomnil je, da je stranka že pred desetimi leti javnosti predstavila svoj gospodarski program, ki je bil po mnenju številnih gospodarstvenikov, podjetnikov in strokovnjakov, ocenjen kot najboljši program v Sloveniji. Čeprav je NSi gospodarski program lahko uresničevala zgolj dve leti, ko je bila v vladi, je Matej Tonin prepričan, da bi bila Slovenija, če bi se ta program ponovno začel uresničevati, konkurenčnejša, uspešnejša in prijaznejša.

Ob sesuvanju zdravstvenega sistema v državi je stranka predstavila še zdravstveni program, ki temelji na predpostavki, da mora denar slediti bolniku, ki mora zdravstvene storitve dobiti takrat, ko jih potrebuje. Kot je dejal Tonin, je danes mogoče videti, kako se je v državi izrodil tudi socialni sistem.

Kot primer izroditve socialnega programa je Tonin navedel, da se spodbuja in nagrajuje nedelo, do socialnih prihodkov pa pridejo tisti, ki se bolje znajdejo in ne tisti, ki bi jih dejansko potrebovali.

“Utrjuje se prepričanje, da se delo ne splača. Bistvo socialnega programa je, da ti zagotavlja varnost, ko se ti zaradi objektivnih okoliščin zalomi. Bistvo vsakega socialnega programa mora biti, da se delo splača in da moraš biti za pošteno delo tudi pošteno plačan,” je izpostavil in napovedal, da NSi danes predstavlja tudi sodoben socialni program. Poudaril je, da zdrav človek potrebuje delo in ne socialne pomoči.

NSi prejema udarce tako z leve kot tudi z desne

Nova Slovenija po prepričanju Mateja Tonina potrebuje samozavest, s katero bo vsebini in program znala prepričljivo razložiti ljudem, ob tem pa se ne smejo bati nalepk, ki jih jim na politični poti lepijo njihovi nasprotniki. “Krščansko-demokratske vrednote so sidro zahodne civilizacije in središče našega političnega prostora. In tega si ne dovolimo vzeti. Stopimo iz sence in dvignimo glavo. Ne bojmo se žalitev in napadov različnih levih aktivistov,” je poudaril.

Kongres NSi, Nova Slovenija
Foto: Borut Živulovič/F.A.Bobo

Članom stranke je Tonin dejal, da je zanimivo opazovati, kako na levi in desni strani političnega prostora skušajo z besedami omejevati krščanske demokrate. “Enkrat smo žlahtna desnica, drugič smo rdeči farji. Enkrat smo kolaboranti in rezervna koalicijska stranka, drugič zanesljivi partner na desni,” je izpostavil.

Po njegovem prepričanju se skrajni levičarji in skrajni desničarji zelo pogosto srečajo, ko se zaletavajo v Novo Slovenijo, vsi pa bi si radi podredili krščanske demokrate. Eni zaradi želj, da bi NSi imeli za rezervno koalicijsko stranko, drugi pa za ponižen satelit.

Tonin pozdravil napovedi o ustanavljanju novih strank na desni sredini

“Krščanski demokrati nismo naprodaj, niti ne na klic. Razmišljamo z lastno glavo in delamo za Slovenijo,” je političnim nasprotnikom sporočil Matej Tonin.

Spomnil je, da mineva že 20 let, odkar je na državnozborskih volitvah zadnjič zmagala desnica, in ji je nato uspelo sestaviti vlado. Od takrat desnica dosega iste rezultate na volitvah in da je treba končno nekaj spremeniti.

“Ko smo pred dvema letoma začeli odkrito govoriti o nujnosti prenove desne sredine, je bilo ogromno skepse in nezaupanja. Bil je čas, da je nekdo moral to javno povedati in to začeti. In poglejte danes to vrenje in brbotanje na desni strani,” je dejal.

Ob brbotanju na desni sredini je Tonin ciljal na nedaven izstop Anžeta Logarja iz SDS in njegovo napoved o ustanovitvi nove politične stranke, ob tem pa tudi na nekatere druge akterje desne sredine, ki napovedujejo prihod novih strank v slovenski politični prostor.

“Če ne bomo malenkostni, lahko iz razdrobljenih sil na desni oblikujemo močno politično silo skupaj s SDS”

“Če se bomo znali osredotočiti na bistvo in ne bomo malenkostni, lahko iz teh razdrobljenih sil na desni oblikujemo močno politično silo, ki bo skupaj s SDS v prihodnjih letih lahko oblikovala novo vlado in ta vlada bo končno imela priložnost, da bo odpravila vse neumnosti, ki jih je napravila Golobova vlada,” je poudaril Matej Tonin. Tonin je sicer v pismu članom stranke pred dvema letoma dejal, da NSi v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, ne bo več sodelovala, ni pa izključil ponovnega sodelovanja s SDS, če bi vlado vodil kdo drug.

“Z združevanjem razdrobljenih sil lahko dosežemo velike sinergijske učinke. Še nikoli v zadnjih dvajsetih letih nismo imeli takšne priložnosti, da realno lahko odločimo o prihodnji slovenski vladi. Če bomo modri in pogumni, nam bo uspelo. Potrebujemo desnosredinsko vlado, ki bo manj tvitala in bolj pomirjala.” je članom dejal prvak Nove Slovenije. Naslednja vlada bo imela težko nalogo, saj bo morala popraviti tudi vse “norosti in zablode Golobove vlade”.

Nova Slovenija, Matej Tonin, kongres, NSi
Foto: Borut Živulovič/F.A.Bobo

V svojem nagovoru je bil kritičen do številnih napadov na krščanske vrednote v Sloveniji in v Evropi v zadnjih letih in do migracijske politike EU. Ta je zmehčala nadzor na zunanjih mejah in pristala na množične zlorabe azilnih postopkov. Zavzel se je za spremembo migrantskega pakta EU, ki bo vključeval vračanje vseh nelegalnih prebežnikov, okrepitev nadzora na zunanjih mejah EU in vzpostavitev migracijskih centrov v tretjih državah. Zeleni prehod EU je po njegovih besedah postal “žrtev levičarskih aktivistov in progresivcev”.

Cigler Kralj in Vrtovec izrekla številne kritike na račun aktualne vlade

Po mnenju vodje poslancev NSi Janeza Ciglerja Kralja mora stranka zarisati jasno mejo sprejemljivosti dejanj aktualne vlade Roberta Goloba. Kritičen je bil do napovedi “legalizacije evtanazije in konoplje”, saj želi Nova Slovenija dati mladim prihodnost in upanje, “ne pa omamljenosti”, starejšim pa dostojno skrb in ne “perspektive evtanazije”.

Poudaril je, da se ljudem treba ni treba bati NSi in njihovih vrednot, te pa da so “garant” za uspešno, urejeno in svobodno družbo. “Pred nami je izjemna priložnost, da smo alternativa škodljivi Golobovi vladi in da izkoristimo ta kongres kot odskočno desko za priprave na državnozborske volitve leta 2026,” je dejal vodja poslancev.

Predsednik sveta stranke in poslanec NSi Jernej Vrtovec je dejal, da je Golobova vlada “shizofrena, saj spreminja stališča iz dneva v dan”, in da vsako leto označi za leto reform, od tega pa ostajajo zgolj prazne obljube. “Gre za popolni nateg te vlade do ljudi. Edina obljuba, ki se je drži, so višji davki, to ji je uspelo narediti,” je dejal in poudaril, da se v stranki ne bodo predali “socialistični miselnosti” in da ne bodo tiho.

Člane stranke je tudi pozval, da podprejo referendum o JEK2, izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne pa mora postati strankina politična prioriteta.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje