Matej Tonin: V vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, Nove Slovenije ne bo

Slovenija 28. Nov 202221:18 > 22:23 23 komentarjev
janez janša matej tonin
Nik Jevsnik/BOBO

Izvršilni odbor NSi je podprl Toninove navedbe, da je čas za samorefleksijo na slovenski desnici in da stranka postane alternativa v tem delu političnega prostora.

Dan po trojnem referendumu se je sestal izvršilni odbor Nove Slovenije. Spregovoril je o izkupičku stranke na lokalnih volitvah, s katerim je zadovoljen, in izpostavil, kje je dosegel najboljše rezultate. Pri obravnavi aktualnih tem je po naših informacijah prvak NSi Matej Tonin ponovil stališče, ki ga je zapisal že včeraj.

Kot smo poročali, je izpostavil, da so se ljudje vnovič odločali “ZA ali PROTI politiki, ki jo pooseblja Janez Janša“. Poudaril je, da je bil tako rezultat trojnega referenduma že tretji poraz desne sredine. “Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija, kako naprej. Letošnje leto je pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilni. Vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne,” je v nedeljo zapisal Tonin. Po njegovi oceni je od korakov NSi odvisna prihodnost desne sredine, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa resno alternativo.

Člani izvršilnega odbora NSi so te njegove navedbe po besedah naših virov odločno podprli. Tudi tisti, ki so v preteklih javnih nastopih kazali veliko naklonjenost prvaku SDS Janezu Janši. Družno so izpostavili, da je priložnost, da gre NSi svojo pot in da postane alternativa na desni sredini.

V oddaji 24ur Zvečer na POP TV je Tonin poudaril, da je zaradi vseh preteklih izkušenj v Novi Sloveniji dozorelo spoznanje, da bodo političnemu veteranu rekli: “Dovolj je!” V vladah, ki bi jih vodil Janez Janša, torej NSi po Toninovih navedbah ne bo več sodelovala. So pa pripravljeni sodelovati v vladah, v katerih bo tudi SDS. Prvak krščanskih demokratov je še izpostavil očitke ljudi, da Nove Slovenije ne bodo volili, ker glas zanjo pomeni tudi glas za Janeza Janšo. “Ta argument želimo odpraviti,” je dodal.

Naši sogovorniki iz NSi pričakujejo, da se bo Janša tudi tokrat na njihovo odločitev ostro odzval. Spomnimo, da je nedeljski Toninov zapis ostro obsodil. “Ko in če bo NSi dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače,” je predsednik največje opozicijske stranke zapisal na Twitterju. Ob tem je dodal, da bodo krščanski demokrati, dokler bodo zgolj sledili sirenam in kritizirali tiste, ki se v teh razmerah še borijo, še naprej životarili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje