Za tranzit čez Slovenijo pogoj PCT

Slovenija 13. Avg 202121:46 > 15. Avg 2021 11:31 0 komentarjev
mejni prehod obrežje
Fotografija je simbolična.(foto: BOBO)

Od ponedeljka, 16. avgusta bo za tranzit čez Slovenijo potrebna predložitev dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT.

Določenih je pet izjem za vstop brez napotitve v karanteno in dokazil o PCT. Vstop v Slovenijo je brez napotitve v karanteno na domu in dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT dovoljen:

– osebi, ki opravlja naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Republiko Slovenijo zapusti v 12 urah po prehodu meje,

– otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom,

– dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v desetih urah po prehodu meje,

– čezmejnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja in ki ima prebivališče v razdalji največ 10 km zračne črte od skupne mejne črte Republike Slovenije in sosednje države, in se vrača v petih dneh po prehodu meje,

– ter osebi brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki potuje v tranzitu čez Republiko Slovenijo in zapusti Republiko Slovenijo v najkrajšem času oziroma najpozneje v 12 urah po vstopu.

Tranzit ne velja za osebe s prebivališčem v Sloveniji

Kot je sporočila vlada, glede zadnje izjeme velja, da če v Republiko Slovenijo vstopa oseba s prebivališčem v Republiki Sloveniji, ne gre za tranzit, ampak za vstop z namenom oditi domov.

Ta izjema bo veljala do 22. avgusta. Od 23. avgusta naprej tranzit brez predložitve dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT ne bo več mogoč, so sporočili z vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!