Tretji odmerek tudi v Sloveniji? Za zdaj le za hudo imunsko oslabljene

Slovenija 13. Avg 202114:44 > 15:18 0 komentarjev
Cepljenje
PROFIMEDIA

Čeprav Evropska agencija za zdravila še ni sprejela uradnega stališča o cepljenju s tretjim odmerkom, se nekatere države odločajo za takšen korak. Pri nas je posvetovalna skupina za cepljenje sprejela priporočilo za cepljenje s tretjim odmerkom za hudo imunsko oslabljene.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je povedala, da so sprejeli priporočilo, da se hudo imunsko oslabljeni po presoji lečečega zdravnika cepijo s poživitvenim odmerkom. “Za bolnike po transplantaciji smo že v začetku julija sprejeli takšno priporočilo, prejšnji teden pa smo to priporočilo razširili na vse hudo imunsko oslabljene,” je povedala zdravnica in poudarila, da je treba pri takšni odločitvi individualno presojati stanje bolnika.

Evropska agencija za zdravila (Ema) se še ni uradno opredelila do cepljenja s tretjim odmerkom, a se nekatere države kljub temu odločajo za takšen korak. Nazadnje je to napovedala Avstrija, kjer bodo s tretjim odmerkom začeli cepiti sredi oktobra, rizičnim skupinam pa ga bodo omogočili že prej.

“Ema naj bi že v tem mesecu podala svoje mnenje, in pričakovati je, da bo pozitivno,” je dejala Beović, ki še pričakuje, da bo agencija za tretje odmerke odobrila le mRNA cepiva. Prvi je prošnjo za odobritev vložil Pfizer.

Celična imunost tudi po enem letu

Kdaj bi torej v Sloveniji lahko steklo cepljenje s poživitvenim odmerkom za vse, še ni znano. Obdobje zaščite po cepljenju je trenutno opredeljeno na devet mesecev, vendar pa Beović opozarja, da je ta številka arbitrarna. “Obstajajo raziskave, ki kažejo, da se tako imenovana celična imunost ohrani tudi po enem letu, pri čemer pa se kažejo razlike glede na starost in imunski status posameznika.

Po nekaterih drugih raziskavah se zaščita pred okužbo zniža za skoraj polovico že po šestih mesecih po cepljenju, vendar pa moramo vedeti, da te študije vključujejo imunsko kompromitirane, starejše in tiste, ki več potujejo in so bolj izpostavljeni okužbi, ti so bili namreč prvi cepljeni.” Bistveno je, dodaja sogovornica, da cepivo zagotavlja dobro zaščito pred hudim potekom bolezni tudi po šestih oziroma devetih mesecih od cepljenja.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se sicer ne zavzema za cepljenje s tretjim odmerkom. Kot so sporočili pred tedni, številni po svetu še vedno čakajo na prvi ali drugi odmerek cepiva, zato bi moralo biti zagotavljanje cepiva revnim državam prioriteta.

“Po eni strani je v revnejših državah veliko ljudi nezaščitenih, tretji odmerek pa še ni strokovno utemeljen. Po drugi strani pa ne bomo mogli obvladovati epidemije, če ne bo dovolj visoka precepljenost tudi v drugih državah, saj lahko samo na takšen način zavremo prenos virusa,” stališče WHO komentira Beović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!