Tudi danes številne proslave praznika dela

Slovenija 01. Maj 202207:58 0 komentarjev
Kresovanje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Današnji praznik dela, ob katerem sindikati pozivajo k obuditvi socialnega dialoga, bodo obeležile številne proslave po državi.

Današnji praznik dela bomo po več kot dveh letih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 lahko znova obeležili v skladu z dolgoletno dediščino prvomajskih praznovanj, za katera so značilni rdeči nageljni in rdeče zastave kot simbol delavstva, mlaji, prvomajske budnice in proslave. Sindikati ob prazniku pozivajo k obuditvi socialnega dialoga.

Sindikati v Sloveniji ob letošnjem 1. maju še zlasti pozivajo k obuditvi socialnega dialoga, ki ga je po njihovih opozorilih aktualna vlada pod vodstvom Janeza Janše prekinila. Pričakujejo, da bodo z novo vlado lažje vzpostavili kakovosten socialni dialog.

Že v soboto je bila v Ljubljani na Rožniku tradicionalna sindikalna prireditev s kresom in nagovori sindikalistov. Tudi osrednja slovesnost ob prazniku bo v Ljubljani danes na Rožniku, na območju Maribora pa na Snežnem stadionu pod Pohorjem. Največ ljudi v savinjski regiji pričakujejo na Celjski koči, na Koroškem pa se bodo tradicionalno zbirali na Kremžarjevem vrhu.

Na Gorenjskem bo praznično na Križni gori, na Primorskem bo tradicionalno prvomajsko srečanje v organizaciji koprske občine na Socerbu, na Dolenjskem pa bo več slovesnosti, med drugim na Javorovici pri Šentjerneju.

Kresovanje Kresovanje
Žiga Živulovič jr./BOBO
Kresovanje Kresovanje
Žiga Živulovič jr./BOBO
Kresovanje Kresovanje
Žiga Živulovič jr./BOBO
Kresovanje Kresovanje
Žiga Živulovič jr./BOBO
Kresovanje Kresovanje
Žiga Živulovič jr./BOBO

V predsedniški palači v Ljubljani bo danes dan odprtih vrat. Obiskovalce bo sprejel in nagovoril predsednik republike Borut Pahor, z nagovorom pa se mu bo pridružila generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva Slovenije Ana Čermelj. Kot običajno bo v počastitev državnega praznika pred palačo med 9. in 21. uro postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Praznik dela je spomin na krvave izgrede v ameriškem Chicagu maja 1886, kjer se je sprožil boj delavcev za uzakonjen osemurni delovnik in druge pravice. Življenje je izgubilo 13 protestnikov in sedem policistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!