TV Slovenija ukinja naročnine na Mladino

Slovenija 17. Avg 202213:04 > 13:25 17 komentarjev
rtvs, tvs, stavka, rtv slovenija
Borut Živulović /BOBO

Vodstvo TV Slovenija bo zaradi "sovražnega govora in neprimernega besednega obračunavanja" prekinilo sodelovanje s tedensko revijo Mladina, napoveduje direktor TV Slovenija Uroš Urbanija. Odgovorni urednik časnika Gregor Repovž je v zadnji številki med drugim Urbanijo označil za Janševega šefa propagande in pozval k očiščenju javnega servisa. Na Mladini večje poslovne škode zaradi tega ne pričakujejo.

Besedilo uvodnika, ki ga je v zadnji številki Mladine napisal odgovorni urednik Grega Repovž, je direktor TV Slovenija (TVS) Uroš Urbanija, ki je to funkcijo nastopil 18. julija, označil za nesprejemljivo. Avtor pa je z napisanim prestopil “mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja”, piše v sporočilu za javnost RTV Slovenija. Tako bo “TV Slovenija prekinila vsakršno poslovno sodelovanje s časnikom Mladina”, so dodali. Obenem so napovedali še možnost vložitve pravnih sredstev proti časniku.

Ob tem dodajajo, da obsojajo vsakršne napade, sovražni govor in neprimerno besedno obračunavanje, ki nimajo in ne smejo imeti prostora v nobeni demokratični družbi. “Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru, še zlasti za četrto vejo oblasti, ki bi morala opozarjati, ne pa spodbujati sovražnega govora in hujskanja,” še piše v odzivu.

V uvodniku z naslovom Kriminal na RTV Slovenija je Repovž kritično pisal o imenovanju Urbanije na direktorski stolček in zaposlovanju kadra, ki naj bi bil blizu nekdanjemu premierju in prvaku SDS Janezu Janši. Zapisal je, da “če RTV Slovenija želi spet pridobiti gledalke in gledalce, bo tokrat morala izpeljati očiščenje zavoda. Ti strankarski vojščaki SDS, nekateri šele zdaj dobivajo pogodbe o zaposlitvi, zato je tam Urbanija, bodo morali te službe izgubiti.” Urbanijo je medtem označil za šefa propagande Janše. Avtor je pozval še k očiščenju javnega zavoda, odpuščanju novo zaposlenih in kazenskemu pregonu vodstva zaradi negospodarnega delovanja.

Kot je za N1 pojasnil Grega Repovž, je RTV Slovenija osnovno sodelovanje z Mladino prekinila že januarja, ko direktor RTVS Andrej Grah Whatmough s časnikom ni podaljšal pogodbe o oglaševanju Mladine na radijskih frekvencah. Medtem pa je “Mladina to izdelavo oglasov plačevala, s tem je Grah Whatmough zmanjšal prilive RTV Slovenije za šest tisoč evrov na letni ravni, a mu je bilo pomembnejše, da Mladino kaznuje”, je povedal in dodal, da so zdaj prekinili naročnino, v katero je vključenih 20 izvodov Mladine. Večje poslovne škode, tako Repovž, zaradi tega ne pričakuje. Dodal je še, da gre za odkrit napad na časnik. “Ost uvodnika, ki ga tako kritizira, je bila, da danes Uroš Urbanija zaposluje novinarje z medijskih projektov, ki so del propagandnega aparata SDS,” je dodal in ponovno poudaril, da je dolžnost tistega, ki bo prevzel RTV Slovenija, da s tem kadrom počisti. “Če želimo, da bo ta medij nekoč spet normalen,” je sklenil Repovž.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje