Tveganje za okužbo pri čiščenju poplavljenih prostorov – kako se mu izogniti?

Slovenija 07. Avg 202314:02 0 komentarjev
Čiščenje in odstranjevanje materiala, ki ga je nanesla poplavljena Sora.
Čiščenje in odstranjevanje materiala, ki ga je nanesla poplavljena Sora. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po uničujočih poplavah, v katerih so bili pod vodo številne hiše in drugi objekti, mnogi prebivalci Slovenije že odpravljajo škodo. Kako ob tem poskrbeti za svoje zdravje?

Pri čiščenju poplavljenih prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato je pomembno, tako svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da te prostore čistijo le zdrave osebe.

Ključno je torej, da se v čiščenje ne vključuje ranljivejših, kot so otroci, starejši, nosečnice in težki kronični bolniki, ki so dovzetnejši za okužbe.

NIJZ je prav tako zbral še nekatera druga priporočila za varovanje zdravja ob poplavah. To so: uživanje varne hrane in vode, pogosto umivanje rok z milom in čisto vodo, higiena kašlja, prezračevanje zaprtih prostorov, zaščita med čiščenjem površin (ustrezna obleka, obutev in rokavice), oskrba poškodb in ran(ic), preprečevanje stika z glodalci oziroma njihovimi iztrebki, uporaba zaščitnih sredstev pred mrčesom.

“Ključnega pomena je, da v teh težkih trenutkih izkažemo solidarnost in empatijo. Prizadevajmo si za podporo tistim, ki so bili prizadeti, in če le lahko, ponudimo pomoč,” so še sporočili z NIJZ.

Tudi sicer je NIJZ na spletni strani objavil več priporočil, kako v času poplav zavarovati zdravje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!