V Sloveniji še 12 sirot iz Ukrajine: nekaj naj bi se jih domov vrnilo septembra

Slovenija 28. Avg 202409:33 > 16:36 6 komentarjev
Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni
Prostori za ukrajinske sirote v Slavini pri Postojni (Foto: N1)

Čeprav je na začetku leta kazalo, da bodo ukrajinske oblasti sirote, ki so v Slavini pri Postojni nastanjene že od maja 2022, vrnile v Ukrajino, se to še ne bo zgodilo. V Slavini jih je trenutno 12, danes pa je vlada potrjevala sklep, s katerim bodo projekt podaljšali še za pol leta, in sicer do 4. marca 2025.

Kot je za STA povedala koordinatorica projekta nastanitve ukrajinskih sirot Cvetka Kernel, je trenutno znano, da bo Slavino v septembru zapustil en otrok, ki se v Ukrajino vrača s svojo posvojiteljico.

Postopek je trenutno pri koncu. V kratkem naj bi Slavino zapustili tudi dve sestri, ki se po neformalnih informacijah vračata v Ukrajino k mami, ki je ponovno dobila skrbništvo nad njima. Kot sicer poudarja Kernel, od ukrajinskih oblasti še čakajo uraden dokument o tem.

Ostalih devet otrok tako še naprej ostaja v Slavini pri Postojni. Na današnji seji je vlada po pričakovanjih potrdila sklep o podaljšanju projekta za pol leta. To pomeni, da bo projekt in s tem nastanitev ukrajinskih sirot v Slavini podaljšan vsaj do 4. marca 2025.

Slovenija trenutno varnejša od Luganska

Na začetku letošnjega leta so luganske oblasti izrazile namero, da želijo sirote vrniti v Ukrajino, za ta namen pa so v sirotišnico preuredili prazno stanovanjsko hišo v regiji Zakarpatje.

Temu so močno nasprotovali vsi, ki so v Sloveniji vpleteni v ta projekt. Ob tem so izpostavili, da imajo otroci v Slavini ustrezno oskrbo in podporo, predvsem pa je okolje v Sloveniji trenutno varnejše in bolj spodbudno od tistega v Ukrajini, kjer še vedno divja vojna.

Otroci so iz luganske sirotišnice v Slovenijo prispeli maja 2022 in so se v tem času naučili govoriti slovensko, prav tako vsi hodijo v vrtec oz. šolo. Ob tem imajo tudi dostop do specialističnih in razvojnih ambulant, kar je bil eden izmed glavnih argumentov tistih, ki so vpleteni v projekt v Slavini, saj so opomnili, da bi imeli otroci v Ukrajini na voljo zgolj osnovno medicinsko oskrbo.

Po današnji seji vlade so še sporočili, da so se zaradi potreb in prostorskih možnosti odločili povečati kapacitete nastanitvenega centra v Postojni, v katerem so nastanjeni prosilci z začasno zaščito ter osebe s priznano zaščito iz Ukrajine, s 100 na 150. Trenutno je v centru nastanjenih 97 oseb, kapaciteta centra pa je 100 oseb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje