Ukrajinske vojake uri šest pripadnikov Slovenske vojske

Slovenija 03. Jul 202320:16 6 komentarjev
Slovenska vojska
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V sklopu misije Evropske unije ukrajinske vojake v Nemčiji trenutno uri šest pripadnikov Slovenske vojske.

Vlada je konec lanskega leta sprejela sklep, da bo do 30 pripadnikov Slovenske vojske in civilnih funkcionalnih strokovnjakov v okviru misije Evropske unije nudilo vojaško pomoč Ukrajini. Da bodo slovenski inštruktorji usposabljali ukrajinske vojake, je sicer že sredi lanskega novembra napovedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec. Po njegovih besedah bo to urjenje potekalo predvidoma v Nemčiji.

Kot so nam povedali na ministrstvu za obrambo, je prvi kontingent Slovenske vojske, ki ga sestavljajo pripadniki iz različnih enot, na omenjeno misijo odpotoval konec aprila.

“V okviru misije pripadniki slovenskega kontingenta sodelujejo pri individualnih, kolektivnih ali specialističnih usposabljanjih pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil na ozemlju držav članic Evropske unije,” so za N1 pojasnili na obrambnem ministrstvu. Kot je razvidno iz tabele na spletni strani Slovenske vojske, je trenutno v Nemčiji šest pripadnikov Slovenske vojske, po neuradnih informacijah pa naj bi v kratkem že prišlo do prve rotacije.

“Pripadniki sodelujejo pri izvajanju individualnih, kolektivnih ali specializiranih usposabljanj pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil ter v poveljstvu misije,” lahko preberemo na spletni strani Slovenske vojske. Tam piše še, da je “cilj misije usposabljanje pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil ter s tem povečevanje njihove zmogljivosti in odpornosti”.

Na obrambnem ministrstvu so za N1 tudi povedali, da je bil nosilna enota za pripravo kontingenta, ki ga je Slovenija napotila na misijo Evropske unije v Nemčijo, Center za združeno usposabljanje Slovenske vojske iz Postojne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje