Umrl je slikar Roman Uranjek

Slovenija 20. Avg 202220:18 > 20:45
Roman Uranjek
Borut Zivulovic/Bobo

V starosti 60 let je umrl akademski slikar Roman Uranjek, so nam potrdili njegovi prijatelji. Bil je eden od ustanovnih članov umetniškega kolektiva Irwin in Neue Slowenische Kunst.

Leta 1961 v Trbovljah rojeni Roman Uranjek je z Irwini na prizorišče stopil leta 1983, pozneje pa tudi sam nadaljeval prepoznavno samostojno umetniško pot. Na tej najbolj izstopa projekt Vsaj en križ na dan, ki ga je zagnal na prvi januarski dan leta 2002. Križe, neke vrste likovne intervencije v raznovrstne bolj ali manj znane podobe preteklosti in današnjega časa, je ustvarjal vse do zadnjega dne. V zajetnem opusu več kot 25.000 križev repetitivno ponavlja simbol, ki je tudi ena od ključnih ikon prepoznavnega kolektiva Irwin, poroča STA.

Kolektiv Irwin je Uranjek ustanovil skupaj z Dušanom Mandičem, Miranom Moharjem, Andrejem Savskim in Borutom Vogelnikom. Skupina je del širšega kolektiva NSK, ki je bil ustanovljen leta 1984.

Dela Irwinov so se pojavila v skoraj vseh najuglednejših svetovnih razstaviščih sodobne umetnosti, njihova dela s prepoznavno motiviko se prodajajo in razstavljajo praktično po vsem svetu.

Roman Uranjek je bil tudi neumoren razlagalec pomena umetnosti, posedoval je izjemno moč navduševanja publike nad sodobno umetnostjo. Njegova energija in strast do umetnosti in kulture sta bili nalezljivi in nepozabni.