Umrla je humanitarka Anita Ogulin

Slovenija 16. Jul 202411:18 > 12:27
Anita Ogulin
Anita Ogulin (Foto: ZPM MP)

Anita Ogulin je svoje življenje namenila dobrim delom. Bila je velika humanitarka in človek z ogromnim srcem.

V 73. letu je po dolgotrajni bolezni umrla humanitarka Anita Ogulin. Bila je dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, ki so jo njej v čast nedavno preimenovali v Zvezo Anita Ogulin in ZPM. S tem so se v zvezi poklonili svoji dolgoletni predsednici.

“Danes smo izgubili nekoga izjemnega, neponovljivega, Anita je med ljudmi pustila zelo močno sled, z njeno neusahljivo energijo in optimizmom se je dotaknila vseh, s katerimi je stopila v stik. S svojim delom in dosežki je pustila neprecenljivo dediščino, zato bomo še naprej s celotno ekipo vsak dan nadaljevali njeno poslanstvo,” je v sporočilu za javnost zapisala sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje Tanja Petek.

Anita Ogulin je bila neizmerna borka. Vse življenje se je kot prostovoljka borila za ljudi v stiski. Med bolj znanimi je projekt Botrstvo, ki je omogočil podporo več kot 13.000 otrokom v Sloveniji iz socialno ogroženih družin. Svoje življenje je popolnoma posvetila ljudem, ki so se znašli v brezizhodni stiski, predana je bila poslanstvu pomagati drugim. Ali je kdaj preštela, koliko ljudem je pomagala, da so si opomogli in znova zaživeli? “Joj, več 100 tisoč, četrtina Slovenije je naše,” je leta 2022 povedala v pogovoru za N1, v katerem je spregovorila tudi o bitki z rakom.

“Zapustila nam je neprecenljivo dediščino v obliki prepoznavne in zaupanja vredne humanitarne organizacije in srčno si želim, da bomo v sodelovanju še naprej zasledovali njeno poslanstvo, širili njene vrednote sočutja, spoštovanja in odgovornosti za šibkejše ter bili tu za otroke, mladostnike in družine v stiski,” je še zapisala Petek.

Anita Ogulin
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Bolezen me je žrla že leta, a telesu nisem prisluhnila”

Trpela je za kronično levkemijo in mnogoceličnim limfomom B. “Vozila sem avto, telefon je tako kot vedno ves čas zvonil. Javim se in na drugi strani je bila zdravnica iz triaže Onkološkega inštituta. Rekla mi je, da je zdaj pa čas zase. Bila je jezna, ker me je toliko časa klicala, zato sem se ji opravičevala. Povedala sem ji, da nisem klepetala po telefonu, da sem reševala družine v stiski in da se zato nisem javila. In odvrnila je: ‘Zdaj boste odložili te zgodbe in se boste posvetili sebi. Sporočiti vam moram, da imate hudo obliko raka,'” je dejala v pogovoru za N1. Več si preberite in oglejte v članku Anita Ogulin za N1: “Bolezen me je žrla že leta, a telesu nisem prisluhnila”.

Svoje življenje popolnoma posvetila humanitarnosti

Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj. Maja letos je v znak hvaležnosti in spoštovanja za svoje življenjsko delo, predano prostovoljstvu, od predsednice republike Nataše Pirc Musar prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge. Poleg tega je tudi častna meščanka Ljubljane, Delova osebnost leta, ime leta Vala 202, prejemnica naziva Slovenka leta.

Ogulin je odraščala v Obirju v skromni družini s slabovidno mamo in popolnoma slepim očetom. Zaradi zdravstvenih omejitev svojih staršev sta jo humanitarnost in močna empatija spremljali že od malih nog. Preden je svoje življenje popolnoma posvetila humanitarnosti, je opravljala več različnih del – med drugim je kmetovala, opravljala tajniška in referentska opravila.

Po izobrazbi je bila novinarka. 15 let je pisala za časopis Glas kolektiva gradbenega podjetja SCT in delala kot zunanja sodelavka radia Glas Ljubljane. Leta 1998 se je zaradi prometne nesreče invalidsko upokojila, po tem pa vso energijo posvetila otrokom in družinam v stiski.