Upravitelj si je iz stečajev nakazoval denar, zmanjkalo več kot sto tisoč evrov

Slovenija 30. Nov 202312:00 7 komentarjev
Korupcija
Foto: BOBO

Po smrti enega od stečajnih upraviteljev se je razkrilo, da si je ta iz več stečajev, ki jih je vodil, na osebni račun brez ustreznih pravnih podlag nakazoval denar, poročajo Finance.

Po do zdaj znanih podatkih naj bi s tem stečajne mase oškodoval za okoli 130.000 evrov, a številka verjetno še ni dokončna.

Gre za stečajnega upravitelja, ki je umrl avgusta letos, takrat je vodil 29 stečajev. Njegovo ravnanje razkrivajo poročila stečajnih upraviteljev, ki so prevzeli stečaje. Ko so začeli pregledovati stanje na računih, so namreč ugotovili, da se stanje na ujema s stanjem, o katerem je upravitelj poročal v svojih poročilih.

Upravitelj si je po navedbah časnika denar nakazoval na osebni račun brez ustreznih soglasij in sklepov sodišč. Tako naj bi si izplačeval nagrade, nekatere tudi večkrat, in povračila stroškov, za katere ni imel podlage v predračunu stroškov stečajnega postopka, prav tako ni imel ustreznih računov.

V stečaju gradbenega podjetja SGP Nova je nova upraviteljica Tina Urevc ugotovila za okoli 77.400 evrov izplačil brez pravne podlage.

V stečaju Prve IP je upraviteljica Melita Butara ugotovila, da si je prejšnji upravitelj na osebni račun brez pravne podlage nakazal okoli 17.800 evrov.

V stečaju konjiškega orodjarskega podjetja LIMAD-BMH, ki ga vodi upraviteljica Maja Stankić Rupnik, je “izginilo” dobrih 10.000 evrov. Prejšnji upravitelj je po njenih ugotovitvah v poročilih upnikom in sodišču poročal o stanju, ki je bilo za 10.000 evrov višje.

Tudi v stečaju Prevent Globala je po ugotovitvah upravitelja Marka Bandlja prišlo do neutemeljenih nakazil na osebni račun upravitelja. Za kolikšen znesek gre, naj bi navedel v naslednjem poročilu. Po navedbah Financ pa naj bi šlo za manjši znesek kot v stečaju podjetja SGP Nova.

V stečaju podjetja Simonita upraviteljica Klavdija Ambrož poroča o neupravičenem nakazilu v višini okoli 1.600 evrov.

Denar ne manjka samo v stečajih pravnih oseb, ampak tudi na fiduciarnih računih dolžnikov v osebnih stečajih. Iz enega od teh, ki ga vodi upraviteljica Žana Savič, si je upravitelj domnevno neupravičeno na svoj račun nakazal 1.200 evrov.

Po neuradnih informacijah Financ denarja na računu pokojnega upravitelja ni več, upravitelji pa so v zapuščinski postopek prijavili za okoli 130.000 evrov terjatev.

Nekateri povračila zahtevajo tudi od zavarovalnice, pri kateri je imel pokojni sklenjeno zavarovanje za poklicno odgovornost, a je zavarovalnica zahtevke zavrnila, češ da je zavarovanje s smrtjo prenehalo, škodni zahtevek pa naj bi nastal šele ob prijavi dogodka, torej po smrti upravitelja. Nekateri upravitelji omenjajo tudi možnost vlaganja kazenskih ovadb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje