Upravne enote bodo lahko v primeru kadrovske stiske skrajšale čas uradnih ur

Slovenija 13. Jul 202317:17 2 komentarja
Upravna enota Ljubljana
Foto: Stanko Gruden/STA

Upravne enote ali območne enote organov bodo lahko, če v času uradnih ur ne bodo mogle zagotavljati nemotenega poslovanja s strankami zaradi kadrovske stiske, s soglasjem ministra za javno upravo skrajšali čas uradnih ur.

Vlada je na današnji seji dopolnila uredbo, s katero je omogočila začasno in izjemno skrajšanje uradnih ur na upravnih enotah in območnih enotah organov. Sprememba je potrebna zaradi urejanja situacij, ko omenjeni organi ne morejo zagotavljati zadostnega števila javnih uslužbencev za nemoteno zagotavljanje upravnih storitev, so pojasnili.

“Realne potrebe upravnih enot in območnih enot organov kažejo, da v zadnjem obdobju storitev ne redko ne morejo zagotavljati v časovnem okviru, kot ga določa uredba, razlog za to pa je največkrat povezan s kadrovskimi viri,” so v sporočilu za javnost po današnji seji vlade zapisali na ministrstvu za javno upravo.

S soglasjem ministrstva s skrajšanim delovnim časom

Uredba tako določa, da če upravna enota ali območna enota organa v času uradnih ur ne more zagotavljati nemotenega poslovanja s strankami zaradi odsotnosti javnih uslužbencev, nezasedenosti delovnih mest in podobno, lahko predstojnik organa s soglasjem ministra za javno upravo odredi, da se uradne ure do prenehanja razlogov, a ne več kot tri mesece, izjemoma opravljajo skrajšan čas.

Predstojnik bo moral v predlogu utemeljiti in izkazati, da z drugimi ukrepi ne more zagotoviti poslovanja v uradnih urah po uredbi ter da spremembe na kadrovskem področju onemogočajo normalno poslovanje, ki ga ni mogoče zagotoviti drugače kot s skrajšanjem uradnih ur.

Skrajšanje uradnih ur bo dopustno do največ dve uri dnevno, kar pomeni, da bodo upravne enote in območne enote v ponedeljek in torek namesto sedem lahko poslovale najmanj pet ur, v sredo osem namesto 10 ur, v petek pa tri ure namesto pet. Na ljubljanski upravni enoti, in sicer le na dvoizmenskih delovnih mestih, pa v ponedeljek, torek in četrtek osem ur namesto 10, v sredo devet ur namesto 11 ur in v petek štiri ure namesto šest.

Uredba bo začela veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje