Uroš Urbanija ni več na čelu Televizije Slovenija

Uroš Urbanija
Uroš Urbanija (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Svet RTV Slovenija je soglašal z razrešitvijo vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Začasno bo javno televizijo vodil dosedanji urednik kulturnega in umetniškega programa na TVS Andraž Pöschl.

Uroš Urbanija ni več vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija. Svet RTV Slovenija je na današnji seji dal soglasje k sklepu uprave javne radiotelevizije, da Urbanijo razreši s tega mesta. Odločitev sveta RTVS je bila soglasna.

Kot osrednji razlog za Urbanijevo razrešitev je uprava navedla hujše kršitve pri predaji pooblastil nepooblaščeni osebi.

Nekdanji v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je namreč Urbaniji dal pooblastilo za podpisovanje finančnih dokumentov v višini 25.000 evrov in ga pooblastil za nadaljnji prenos pooblastil, a le do višine do 5000 evrov. Urbanija pa je to pooblastilo prenesel na dolgoletno pomočnico direktorja TVS za finance, a brez omejitev. Omenjena povrh vsega v tistem trenutku na RTVS ni bila zaposlena, ampak je z njo sodelovala na podlagi podjemne pogodbe, medtem ko bi Urbanija pooblastilo lahko prenesel le na zaposlene delavce do druge stopnje vodenja. To je bil poglavitni razlog za podan predlog za razrešitev, je dodatno pojasnil Andrej Trček iz pravne službe RTVS

V svojem odzivu na razrešitev Urbanija ni priložil nobenega dokaza, da se je nekdanji v. d. direktorja Grah Whatmough strinjal o prenosu pooblastil brez omejitve, je povedal Trček. Na podlagi listinskih dokumentacij je zato uprava presodila, da je bilo pooblastilo prenešeno v nasprotju z omejitvami.

Urbanija na seji ni dobil možnosti zagovora, saj je predsednik sveta RTVS Goran Forbici pojasnil, da svet daje le soglasje k razrešitvi. Pritrdil mu je tudi odvetnik Jožef Klavdij Novak iz odvetniške pisarne Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, ki jo je angažiral svet RTVS, ki je dejal, da je Urbanija svojo pravico do zagovora že imel in jo tudi izkoristil. Urbanija je temu sicer ugovarjal, a po tem zapustil sejo.

TV Slovenijo bo vodil Pöschl

Na čelo TV Slovenija je nova uprava začasno imenovala dosedanjega urednika kulturnega in umetniškega programa na TVS Andraža Pöschla, svet pa je k njegovemu imenovanju dal soglasje.

Nova štiričlanska uprava RTVS, ki je bila konstituirana pred tednom dni z izvolitvijo Francija Pavšerja za delavskega direktorja, je sicer konec prejšnjega tedna že objavila razpis za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin. Rok za prijavo se izteče 8. septembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.