Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič: “Resnično mi takrat ni bilo lahko”

Intervjuji 27. Jul 202411:08 10 komentarjev

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v intervjuju za N1 govori o vseh aktualnih vprašanjih, tudi o stvareh, ki jih doslej še ni komentirala. Med drugim je razkrila tudi, ali meni, da je referendum, ki ga o njenem zakonu napoveduje SDS, dopusten, o čem se pogovarja z nekdanjo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ali podpira “mirovno misijo” madžarskega premierja Viktorja Orbana, ali se je njen odnos s premierjem Robertom Golobom spremenil, kako gleda na aktivnosti njegove partnerice Tine Gaber in ali bo na naslednjih volitvah še kandidirala za Gibanje Svoboda. Soočili smo jo tudi s posnetki njenega vodenja sej državnega zbora.

Ob začetku parlamentarnih počitnic smo na N1 gostili predsednico državnega zbora iz vrst Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič.

Ena od prvih stvari, ki bo ob koncu poletja na klopeh pričakala poslance, bo ponovno glasovanje o noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki jo je vložila prav predsednica državnega zbora.

Opozicijska SDS je že napovedala zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum, a je Klakočar Zupančič v pogovoru ocenila, da ta ni dopusten. Kako je to utemeljila in kako odgovarja na očitke, da Svoboda z vodenjem preiskovalne komisije o Gen-I in Star Solar pravzaprav preiskuje samo sebe, pa v spodnjem posnetku.

V njenem kabinetu je bila na dan, ko je Slovenija priznala Palestino, opažena nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki jo je odnesla afera Litijska. Ker je Klakočar Zupančič dejala, da ceni njeno strokovno mnenje, ki bi lahko koristilo pri njenih projektih, smo jo vprašali, ali ji bivša ministrica svetuje brez pogodbe. “Ona meni nič ne svetuje,” je odvrnila. O čem pa se pogovarjata in kako gleda na več kršitev, tudi zakonskih predpisov, pri nakupu propadajoče stavbe?

Predsednica državnega zbora je kot edina iz državnega političnega vrha na precej skrivnostnem srečanju sprejela tudi mirovnike, vidne posameznike in predstavnike 60 podpisnikov pisma, ki nasprotujejo vladni politiki do vojne v Ukrajini in pošiljanju še več orožja. Ti so pohvalili tudi “mirovno misijo” madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki jo je EU obsodila.

Kaj o njej meni Urška Klakočar Zupančič, ki ima nekoliko drugačno mnenje kot vlada, in kako gleda na izjave premierjeve desne roke na področju zunanje politike, vplivnega državnega sekretarja Vojka Volka, ki je početje mirovnikov označil kot “moralno zavržno”?

Tina Gaber, partnerica predsednika vlade Roberta Goloba, v zadnjem času v svoje aktivnosti vse bolj vpleta tudi politiko. Tako pogovor o tem izpostavlja tudi na začetku svojega novega podkasta. Prvi gost je bil sicer Boštjan Jakše iz vladnega strateškega sveta za prehrano. Kje je meja oziroma ali je to lahko sporno, če se delovanje zasebnih partnerjev funkcionarjev dotika državnih zadev, bi znala najbolje povedati Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), na načelni ravni komentira predsednica državnega zbora.

Bolj pa jo je očitno zmotil klic Tini Gaber iz radijskega studia in vse, kar je sledilo. Voditelj Denis Avdić je namreč konec maja gostil reševalca Roberta Sabola, ki je govoril o velikih težavah s helikoptersko nujno pomočjo v Sloveniji, kjer se že leta nič ni premaknilo. Ob koncu pogovora je Avdić v programu v živo poklical Tino Gaber in jo vprašal, ali lahko kaj reče svojemu partnerju, torej premierju.

Ta je dala Goloba kar na telefon, po klicu pa so se takoj zadeve začele premikati. V le dveh tednih je imela vlada pripravljen sklep o nakupu dveh namenskih helikopterjev za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči in ga še isti teden – tik pred evropskimi volitvami – tudi sprejela.

Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Foto: Jan Gregorc/N1
Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Foto: Jan Gregorc/N1
Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Foto: Jan Gregorc/N1
Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Foto: Jan Gregorc/N1

Urško Klakočar Zupančič, ki se je s Sabolom o tem pogovarjala že večkrat, smo zato vprašali, ali se ji zdi to, kar je naredila Tina Gaber, pravi način za urejanje stvari v pravni državi.

“Zagotovo je Nataša Pirc Musar zaznala, da mi ni bilo lahko, in resnično mi ni bilo lahko.” Tako pa se je spomnila klica predsednice republike in prijateljice, ki jo je poklicala ob njenem odstopu z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda in dramatičnem dogajanju, ki je vse to spremljalo. Takrat so iz stranke vrgli njeno kolegico, poslanko Mojco Šetinc Pašek in svetovalca Roberta Pavšiča, ki pa je v njenem kabinetu še vedno zaposlen.

Klakočar Zupančič sicer pravi, da želi ostati v politiki in na naslednjih parlamentarnih volitvah kandidirati za Svobodo. Pa ima glede na številne osebne projekte in lastno blagovno znamko željo tudi po samostojni politični poti?

Predsednico državnega zbora smo soočili tudi s posnetki njenega vodenja sej in neobičajnega obnašanja v parlamentarni dvorani, ki razburja zlasti opozicijo, tudi v koaliciji pa se ob tem nekateri primejo za glavo. Bo še kdaj povzdignila glas na poslance ali goste, se ji ne zdi takšen način vodenja podcenjujoč?

Celoten pogovor s predsednico državnega zbora si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje