Preobrat: Mojca Šetinc Pašek izključena, Klakočar Zupančič pa ostaja na položaju

Slovenija 24. Okt 202317:59 > 19:03 21 komentarjev

Svet stranke Gibanja Svoboda je soglasno podprl predlog, da stranka izključi poslanko Mojco Šetinc Pašek in nekdanjega poslanca LMŠ, ki je trenutno zaposlen v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, Roberta Pavšiča. "Nekdo, ki ne verjame, da je treba igrati za svojo ekipo in ves čas igra za neko drugo, v naši ekipi nima kaj iskati," je odločitev pojasnil predsednik stranke in premier Robert Golob. Urška Klakočar Zupančič medtem ostaja na položaju predsednice državnega zbora, se je pa umaknila z mesta podpredsednice stranke. Z argumentom, da je preobremenjena. Mojca Šetinc Pašek pa pravi: "Če je razlog za mojo izključitev moja izjava glede politične odgovornosti in integritete, je zelo zanimivo, da ta stranka in njen predsednik teh vrednot z mano ne delita."

Medtem ko se je danes postavljalo zlasti vprašanje, ali bo Urška Klakočar Zupančič odstopila z mesta predsednice državnega zbora, je predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob po seji sveta stranke presenetil z informacijo, da je Svoboda iz stranke soglasno izključila poslanko Mojco Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča, nekdanjega poslanca LMŠ, ki je sedaj zaposlen v kabinetu predsednice državnega zbora Klakočar Zupančič.

“Nekdo, ki ne verjame, da je treba igrati za svojo ekipo in ves čas igra za neko drugo, v naši ekipi nima kaj iskati. Natančno se ve, na kateri gol je treba streljati, na tistega, na katerega streljamo vsi v Svobodi. Ko začneš zabijati avtogole, pa v ekipi nimaš kaj iskati,” je to odločitev pojasnil Golob. Na vprašanje, za katero ekipo sta Šetinc Pašek in Pavšič igrala, pa predsednik vlade ni neposredno odgovoril.

Odziv Mojce Šetinc Pašek

Poslanka Mojca Šetinc Pašek je za N1 dejala, da z razlogi za izključitev ni seznanjena. Povedala je, da sta pred sejo sveta stranke do nje stopila Peter Majerle, tesni sodelavec generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, in šef strankinega podmladka Matej Grah. Povedala sta ji, da je izvršni odbor stranke začel postopek za njeno izključitev.

Ko ju je vprašala, kaj so razlogi za takšno odločitev, pa sta ji odgovorila, pravi Šetinc Pašek, da jih ji bodo navedli v elektronski pošti in da se lahko pritoži v osmih dneh. “Če je razlog za mojo izključitev moja izjava glede politične odgovornosti in integritete, je zelo zanimivo, da ta stranka in njen predsednik teh vrednot  z mano ne delita,” je še dejala Mojca Šetinc Pašek. Na vprašanje, ali bo zapustila poslansko skupino Gibanja Svoboda, pa je odgovorila, da tega še ne ve. Robert Pavšič svoje izključitve iz Gibanja Svoboda ni želel komentirati.

ustavno sodišče odločilo o rtv
Poslanko Mojco Šetinc Pašek je Svoboda soglasno izključila iz stranke (Foto: N1)

Urška Klakočar Zupančič ostaja predsednica državnega zbora

Medtem Urška Klakočar Zupančič ostaja na položaju predsednice državnega zbora, je pa odstopila z mesta podpredsednice stranke. Z argumentom, da je preobremenjena.

“Tako sem se odločila sama tudi glede na to, da si kot predsednica državnega zbora ne želim, da ta funkcija postane torišče sporov, ali za lansiranje razkolov. Stranka je enotna, stabilna, prav tako poslanska skupina in ne želim, da se na funkcijo predsednice državnega zbora vpliva kakorkoli politično. Zato sem se odločila, tudi iz osebnih razlogov, ker mi funkcija predsednice državnega zbora jemlje ves moj čas, da se umaknem z mesta podpredsednice Gibanje Svoboda. Podala sem odstopno izjavo,” je pojasnila Urška Klakočar Zupančič.

Sara Žibrat postala podpredsednica stranke

Nova podpredsednica stranke je postala poslanka Sara Žibrat. Njeno izjavo ob nastopu na funkcijo si lahko ogledate v posnetku spodaj.

“Vsi se zavedamo, kaj pomeni igrati za ekipo”

Po neuradnih informacijah N1 je sicer na seji poslanske skupine Gibanja Svoboda minuli teden tudi Klakočar Zupančič razumela, da je pozvana k odstopu z mesta predsednice državnega zbora, zato je tudi odgovorila, da bo svojo odločitev sporočila danes, ko je odstopila kot podpredsednica stranke, na položaju v državnem zboru pa ostala.

Na vprašanje, ali potemtakem nima težav s tem, da Urška Klakočar Zupančič kdaj glasuje drugače kot stranka, kar se je nazadnje zgodilo na glasovanju o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko, pa je premier odgovoril: “O tem smo razpravljali, vsi pa se zavedamo, kaj pomeni igrati za eno ekipo.”

Predsednik vlade je napovedal tudi, da se bodo v koaliciji in vladi zdaj lotili pregleda uresničevanja koalicijskih zavez, po praznikih pa bo s koalicijskimi partnerji odprl tudi razpravo o rekonstrukciji vlade. To predvsem pomeni, kot je bilo razumeti predsednika vlade, da bo ministrstev manj, kot jih je sedaj. “Kakšni bodo odzivi koalicijskih partnerjev, bomo videli,” je povedal Golob in dal vedeti, da je zanj “veliko število število ministrstev vse, kar je več kot 12 resorjev.” Če je ministrstev več, medresorsko usklajevanje postane cokla, je še dodal.

“Da se pokaže, kaj smo imeli pred to vlado, ko so basali denar v žepe”

Predsednik vlade Golob je na kratko komentiral tudi afero Dars, ki jo je razkril POP TV. Čestital je za novinarsko razkritje in povedal, da ta afera dobro pokaže, “kaj smo imeli pred to vlado, kako je prejšnja vlada uporabljala vse institucije za to, da je vpogledovala v zasebne bančne račune, celo soprog političnih funkcionarjev, kaj šele političnih nasprotnikov. Celo tako daleč so šli, da so denar dobesedno basali v žepe. Ti posnetki natančno pripovedujejo, kakšne so tiste vrednote, ki so jih živeli in jih še danes živijo in zakaj so ljudje na to mesto izvolili drugo ekipo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje