Ustavno sodišče razveljavilo člen zakona o zavarovalništvu

Slovenija 30. Sep 202420:57 0 komentarjev
USTAVNO SODISCE
Foto: Tina Kosec/Bobo

Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o zavarovalništvu, po katerih se v postopkih sodnega varstva zoper upravne akte Agencije za zavarovalni nadzor odloča brez glavne obravnave. Oceno ustavnosti razveljavljenega člena je zahtevalo Vrhovno sodišče RS, vlada pa je že pred časom napovedala pripravo novele zakona.

V skladu z zakonom o zavarovalništvu je proti odločbam Agencije za zavarovalni nadzor dovoljeno začeti postopek sodnega varstva, in sicer pred upravnim sodiščem. Ob tem sodišče odloča brez glavne obravnave, je zapisano v 448. členu, glede katerega je vrhovno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti, ustavno sodišče pa ji je sledilo.

Cilj izključitve glavne obravnave v upravnem sporu je sicer zagotavljati hitrejši postopek sodnega varstva, kar po navedbah ustavnega sodišča pozitivno vpliva na delovanje zavarovalnega trga in se s tem varuje tudi javni interes.

Toda pravica do glavne obravnave pred sodnikom je samostojna človekova pravica, ki je varovana v okviru pravice do enakega varstva pravic iz 22. člena ustave. Izpodbijana ureditev torej pomeni poseg v ustavo, izhaja iz danes objavljene odločbe ustavnega sodišča.

Vlada se je z zahtevo vrhovnega sodišča za oceno ustavnosti izpodbijane določbe seznanila februarja, ko se je strinjala, da s ciljem hitrosti postopka ni mogoče utemeljiti absolutne izključitve glavne obravnave pred upravnim sodiščem. Zavzela se je za poenotenje določb v zakonodaji, ki ureja finančni sistem, ter napovedala, da bodo na ministrstvu za finance pripravili ustrezne spremembe zakona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!