V centrih za klice v sili bodo stavkali. Bo številka 112 delovala?

Slovenija 11. Feb 202410:26 > 13:41 10 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na današnji mednarodni dan številke 112 so stavko napovedali operaterji v centrih za obveščanje. V času stavke, s katero bodo začeli 19. februarja, delovanje številke 112 sprva ne bo ogroženo, a te možnosti ne izključujejo za naprej, če vlada ne bo imela posluha za njihove zahteve. Med zahtevami so predvsem dvig plač, saj za delo v svojih vrstah tudi zaradi nizkih plač le stežka najdejo delavce.

Stavkovni val v Sloveniji se ne umirja. Po več odprtih stavkah so to danes – na mednarodni dan številke 112 – napovedali še operaterji v centrih za obveščanje, pod katere spada tudi interventna številka 112.

V sporočilu za javnost so zapisali, da stavko napovedujejo z obžalovanjem. “Ta odločitev izhaja iz zastoja v pogajanjih z vlado o nujni prenovi plačnega sistema in ignorance vlade do krivice, ki je bila zaposlenim na delovnem mestu operater v centru za obveščanje storjena že leta 2017 in s katero se še vedno soočajo naši člani,” so zapisali v sporočilu sindikata ministrstva za obrambo, pod katerega se je podpisal predsednik Marjan Lah.

Poudarjajo, da so operaterji iz njihovih vrst odigrali ključno vlogo pri koordinaciji kriznih razmer ob avgustovskih poplavah. Čeprav so po njihovem mnenju napori klicnih centrov cenjeni po celotni državi, pa vlada “ne prepoznava njihovega pomena”.

Kljub stavki delovanje številke 112 ne bo ogroženo, saj se zavedajo odgovornosti do družbe in ljudi v stiski. “Vendar pa nas razmere, ko mora država vsak mesec operaterjem v začetnem razredu doplačati razliko do minimalne plače, silijo, da se moramo zavzeti za pravice operaterjev in njihovo pravično obravnavo,” so še zapisali v sporočilu.

Kot je Lah poudaril za N1, skladno z zakonodajo “števila 112 ne more biti nema”. Gre za prvo stavko v zgodovini klicnih centrov. S stavko so sicer rožljali že konec lanskega leta, a je tedaj niso izpeljali.

Marjan Lah
Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah (Foto: Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Podrobnosti o poteku stavke bodo v sindikatu pojasnili na novinarski konferenci v sredo.

In kaj, če vlada ne usliši zahtev?

Ob tem pa so zagrozili, da bi delovanje številke lahko bilo ogroženo v prihodnje, če vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam. Njihovo delovanje bi lahko ogrozil predvsem kadrovski manko, je za N1 dejal Lah. “Zaradi kadrovskega deficita so ljudje obremenjeni, prav tako se zaradi začetne plače operaterja, ki je pod minimalno plačo, mladi sploh ne odločajo za ta poklic,” je dejal.

V grobem zahtevajo preimenovanje delovnega mesta iz operaterja v dispečer, kolektivno pogodbo z Upravo za zaščito in reševanje, prav tako pa ustrezno ovrednotenje novega delovnega mesta dispečerja napram primerljivim dispečerjem. “Zdaj zaostajamo za dispečerjem poklicnega gasilca za tri plačne razrede, za dispečerjem v nujni medicinski pomoči pa za šest plačnih razredov,” je za N1 dejal Lah.

Stavko bodo začeli 19. februarja ob 8. uri, stavkali pa bodo do sklenitve stavkovnega sporazuma, so sporočili s sindikata ministrstva za obrambo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje