V HSE ocenjujejo, da kibernetski napad ne bo povzročil večje poslovne škode

Slovenija 28. Nov 202317:06 1 komentar
hse
Srdjan Živulović/BOBO

Po nedavnem kibernetskem napadu na njihov sistem so iz Holdinga Slovenske elektrarne sporočili, da so uspeli zamejiti vdor v informacijski sistem in preprečiti večjo škodo. V HSE zatrjujejo, da so vzpostavili glavne procese za poslovanje družbe, na delovna mesta pa se je vrnila velika večina zaposlenih. "Na podlagi do sedaj zbranih podatkov ocenjujemo, da večja poslovna škoda ne bo povzročena," so navedli.

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) po do zdaj zbranih podatkih ocenjujejo, da zaradi nedavnega kibernetskega napada ne bodo utrpeli večje poslovne škode. Glavne procese, potrebne za poslovanje družbe, so uspešno vzpostavili, prav tako je na delovnih mestih večina zaposlenih, elektrarne skupine pa so vodene daljinsko, so STA povedali v HSE.

Pri kibernetskem napadu, ki so ga v HSE odkrili v sredo, je po prvih podatkih prišlo do vdora v poslovni sistem in zaklenitve nekaterih datotek. “HSE je s pravočasno reakcijo, z angažmajem lastne IT-ekipe in tudi zunanjih strokovnjakov ter z uporabo orodij kibernetske varnosti uspel zamejiti vdor v informacijski sistem in preprečiti večjo škodo,” so dejali v družbi.

Po navedbah HSE so po napadu uspešno vzpostavili glavne procese, potrebne za poslovanje družbe. V ponedeljek se je na delovna mesta vrnila velika večina zaposlenih, trgovanje z električno energijo poteka, elektrarne skupine HSE so vodene daljinsko. Kot so še zagotovili, je proizvodnja električne energije varna in zanesljiva, ravno tako ni vpliva na oskrbo slovenskih odjemalcev.

“Na podlagi do sedaj zbranih podatkov ocenjujemo, da večja poslovna škoda HSE ne bo povzročena,” so navedli.

Ob tem so ponovno poudarili, da še naprej tesno sodelujejo z vsemi pristojnimi institucijami – uradom vlade za informacijsko varnost, policijo in nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT. V interesu preiskave dodatnih informacij do njenega zaključka ne morejo podajati.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija naj bi hekerji sicer od HSE zahtevali milijonsko odkupnino. Iz HSE so v ponedeljek to za N1 zanikali in dodali da, so razmere v skupini normalne.

Direktor vladnega urada za informacijsko varnost Uroš Svete je v ponedeljek povedal, da skupina HSE ob kibernetskem incidentu deluje transparentno in v stalni komunikaciji z deležniki kibernetske varnosti v Sloveniji. “Na podlagi trenutnih informacij incident nima pomembnega vpliva na neprekinjeno izvajanje bistvenih storitev pri proizvodnji in prenosu električne energije v Sloveniji. Prav tako nismo zaznali medsektorskega vpliva incidenta, novega incidenta ali stopnjevanja incidenta,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje