V javni razpravi zakon o funkcionarjih, ki določa pogoje, pravice in dolžnosti

Slovenija 27. Avg 202415:47 0 komentarjev
funkcionar
Foto: PROFIMEDIA

Ministrstvo za javno upravo je danes v javno razpravo poslalo predlog zakon o funkcionarjih, s katerim bi opredelili funkcionarje, določili nekatere pogoje za opravljanje funkcije ter sistemsko uredili pravice in obveznosti funkcionarjev med opravljanjem funkcije kot tudi po prenehanju mandata. Rok za oddajo pripomb se izteče 27. septembra.

Pravice in obveznosti funkcionarjev med in po prenehanju mandata sedaj urejajo posamezni področni zakoni in zakon o funkcionarjih v državnih organih. Slednji pa ne odraža več dejanskega stanja v državni ureditvi in ne omogoča ustreznega izvajanja v praksi, v predlogu zakona navaja ministrstvo.

Na slednjem zatrjujejo, da predlog novega zakona tako ne prinaša dodatnih pravic funkcionarjev, na enem mestu pa ureja pravni položaj, pravice, obveznosti in način izvrševanja teh pravic. “V skladu z idejo o sistemskem urejanju javnega sektorja je pravice in obveznosti funkcionarjev nujno treba urediti v celoti, saj parcialne rešitve ne omogočajo nemotenega, zakonitega in transparentnega izvajanja funkcij, kot tudi ne delovanja organov, v katerih funkcionarji izvajajo funkcije,” v predlogu zakon utemeljuje predlagatelj.

V predlog zakona bi tako med drugim zapisali pogoje za opravljanje funkcije, in sicer slovensko državljanstvo in nekaznovanost. Prav tako bi z zakonskim predlogom zapisali več pravic, in sicer štetje delovne oz. pokojninske dobe v času opravljanja funkcije, pravico do obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, obveznega zdravstvenega zavarovanja, starševskega varstva in zavarovanja za primer brezposelnosti. Pravice iz obveznih socialnih zavarovanj funkcionarjem pripadajo v enakem obseg kot zaposlenim za polni delovni čas in z dnem nastopa funkcije.

Med pravicami nadomestilo plače, povračila stroškov, regres …

Zakonski predlog med pravicami navaja tudi nadomestilo plače za čas opravičene odsotnosti, pri čemer sledi ureditvi za javne uslužbence v javni upravi. Nadalje predlog zakona določa tudi prejemke in povračila stroškov, ki pripadajo poklicnim funkcionarjem, in sicer povračilo stroškov prevoza, stroške in dnevnice službenega potovanja v državi, kilometrino za uporabo lastnega avtomobila za službene namene, stroške prenočevanja, terenski dodatek, pravico do povračila stroškov za službeno potovanje v tujino, regres za letni dopust, jubilejno nagrado, solidarnostno pomoč in odpravnino ob upokojitvi.

Predlog prav tako ureja regres za prehrano v enaki višini kot za javne uslužbence, nadomestilo za ločeno življenje in pravico do letnega dopusta. Zaradi zahtevnosti opravljanja funkcije sicer funkcionarjem pripada tudi dodatnih osem dni letnega dopusta, ne pripada pa jim pravica do nadomestila za neizrabljeni letni dopust.

Funkcionarji bi lahko po predlogu zakona uveljavljali tudi nekatere druge pravice, za katere pa bodo morali pristojni organi s posebnimi akti določiti natančnejše pogoje za njihovo uveljavljanje. Med te pravice se uvrščajo pravica do uporabe službenega avtomobila, druge opreme in službenega stanovanja, pravica do usposabljanja in izpopolnjevanja za izvajanje funkcije ter pravica do plačane odsotnosti v primerih, določenih z zakonom. Prav tako predlog zakona funkcionarjem omogoča plačano pravno pomoč, zastopanje po državne odvetništvu in pravico do začasne založitve sredstev.

Z zakonskim predlogom pa bi ministrstvo zapisalo tudi pravice po prenehanju funkcije, med drugim pravico do nadomestila največ šest mesecev po prenehanju funkcije, a le če mu ta preneha po preteku šestih mesecev od izvolitve ali imenovanja.

Predlog zakona med funkcionarje uvršča osebe, ki mandat pridobijo s splošnimi volitvami, osebe, ki mandat za opravljanje izvršilne ali sodne oblasti dobijo z imenovanjem ali izvolitvijo v DZ, na vladi ali predstavniškem telesu samoupravnih lokalnih skupnosti ter osebe, ki jih kot funkcionarje izvolijo ali imenujejo nosilci zakonodajne, izvršilne ali sodne oblasti, župani ali drug pristojni organ oz. oseba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!