V Koper pluje ladja, na kateri naj bi bilo orožje za Izrael. Se lahko zasidra?

Slovenija 20. Maj 202418:03 4 komentarji
kontejner, luka koper, tovor
Foto: BOBO

V sredo naj bi se v Luki Koper zasidrala ladja Borkum, na kateri naj bi bilo orožje za Izrael. Nevladniki so pomorsko inšpekcijo in vlado pozvali, naj tovorni ladji prepove vplutje. Kaj pravita na pozive? In ali jih sploh lahko udejanjita?

Proti koprskemu pristanišču pluje tovorna ladja Borkum, na kateri naj bi bilo orožje za Izrael.

Kot smo na N1 poročali prejšnji teden, so zato v družbeni iniciativi Gibanje za pravice Palestincev na vlado, nekatera ministrstva in pomorsko inšpekcijo naslovili poziv, naj ladji Borkum zavrne dostop do koprskega pristanišča. V primeru, da to ni mogoče, jih organizacija poziva, naj izvedejo inšpekcijski nadzor tovora.

Kaj o tem pravijo na vladi in pomorski inšpekciji? Bodo ladji prepovedali vplutje v Luko Koper in kdaj lahko to sploh storijo? Kakšna so pravila z inšpekcijskim nadzorom tovora?

Na pomorski inšpekciji so za N1 pojasnili, da tovorni ladji vplutja ne bodo prepovedali. “To ni v naši pristojnosti,” so pojasnili. Dodali so, da bo šel del tovora na Češko, del pa je namenjen za nadaljnji tranzit. “Za pregled tovora je zadolžen Furs,” je še pojasnil vodja inšpekcije Tomo Borovničar, zato pomorska inšpekcija pregleda tovora ne izvaja.

Z ministrstva za obrambo so medtem za STA sporočili, da jim vsebina tovora ladje ni znana. “Slovenija tranzite vojaške opreme in orožja prek svojega ozemlja ureja skladno z uredbo o soglasjih za proizvodnjo in dovoljenji za promet z vojaškim orožjem in opremo ter predhodnih dovoljenjih za uvoz, izvoz, tranzit in prenos obrambnih proizvodov. Skladno s to uredbo, za tovrstno blago, ki zapušča ali je namenjeno v države članice EU, tranzitno dovoljenje ni potrebno,” so še pojasnili.

Tovorna ladja Bokrum v Reškem pristanišču januarja letos
Tovorna ladja Bokrum v reškem pristanišču januarja letos (Foto: Vessel Finder)

Ladja Borkum po javno dostopnih podatkih na sledilniku Vesselfinder trenutno potuje mimo južnega dela Apeninskega polotoka, v Luko Koper pa naj bi prispela v sredo.

Prav tako ladji vplutja ne bo prepovedala uprava za pomorstvo, so povedali na ministrstvu za infrastrukturo. Pojasnili so, da lahko uprava ladji vplutje prepove le z vidika varnosti plovbe, torej kadar plovilo nima oziroma ne predloži ustreznih dokumentov. Med temi sta izjava o zaščiti na ladji in potrdilo o zavarovanju, ki pokriva pomorske terjatve po konvenciji iz leta 1976 ter protokolu iz leta 1996.

Ladji lahko uprava vplutje prepove tudi v skladu s pariškim memorandumom in na podlagi uvedenih sankcij Evropske unije proti Rusiji – torej če ladja pluje pod rusko zastavo ali jo upravlja rusko podjetje.

“V konkretnem primeru nobeden od navedenih razlogov ni izpolnjen, zato uprava za pomorstvo nima pristojnosti, da ladji prepove vplutje v koprsko tovorno pristanišče,” so zaključili na ministrstvu.

Vsaka ladja mora prihod v koprsko pristanišče vnaprej najaviti, ob tem pa posredovati tudi podatke o potovanju, osebah, tovoru, zdravstvenem stanju na ladji in zaščiti na ladji. Če ladja prevaža nevaren tovor, mora tega v skladu s posebnim zakonikom posebej najaviti.

Slovensko gibanje spomnilo tudi na pogodbo o trgovini z orožjem

Slovensko Gibanje za pravice Palestincev je v petek ob pozivih o prepovedi vplutja v Luko Koper vlado in pomorsko inšpekcijo spomnilo tudi na pogodbo o trgovini z orožjem, ki določa, da “država pogodbenica ne sme odobriti nobenega prenosa orožja, če pri potrditvi ve, da bo lahko uporabljeno pri izvajanju genocida, zločinih proti človeštvu, grobih kršitvah Ženevske konvencije, napadih na civilne objekte ali civiliste in drugih vojnih zločinih”.

V gibanju so prepričani, da bi slovensko dovoljenje za pristanek ladje, tranzit ali pretovor orožja pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic in se ji sodi zaradi njenih ravnanj. S tem Slovenija ne bi spoštovala mednarodnega prava, menijo v gibanju.

Po podatkih španske Solidarnostne mreže proti okupaciji Palestine (RESCOP) naj bi Borkum prevažal 20 ton pogonskega goriva za rakete, dobrih 12 ton raket z eksplozivnimi naboji, tono in pol eksplozivnih materialov in 740 kilogramov izstrelkov ter pogonskega goriva za topove.

Španske oblasti so medtem zanikale, da bi ladja prevažala orožje za Izrael, kot so trdile španske propalestinske organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje