V Koper priplula ladja Borkum (FOTO & VIDEO)

Slovenija 23. Maj 202406:02 > 14:00 6 komentarjev

V Luko Koper je davi priplula tovorna ladja Borkum. Kljub pozivom družbene iniciative Gibanje za pravice Palestincev, naj se ladji zavrne dostop do koprskega pristanišča, saj naj bi prevažala orožje za Izrael, se pristojne institucije za to niso odločile. Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko.

V koprskem pristanišču se je okoli 6. ure zjutraj privezala tovorna ladja Borkum. V družbeni iniciativi Gibanje za pravice Palestincev so pred dnevi opozorili na navedbe španske Solidarnostne mreže proti okupaciji Palestine (RESCOP), da je ladja namenjena v izraelsko pristanišče Ašdod, prevažala pa naj bi orožje. Po identifikacijskih podatkih, ki jih je pridobila RESCOP, naj bi Borkum prevažal 20 ton pogonskega goriva za rakete, dobrih 12 ton raket z eksplozivnimi naboji, tono in pol eksplozivnih materialov in 740 kilogramov izstrelkov ter pogonskega goriva za topove.

Ladja Borkum, ki po trditvah španskih propalestinskih organizacij prevaža orožje za Izrael, je zaradi pozivov k preiskavi sredi maja že spremenila pot in se ni ustavila v Cartageni v Španiji. Usmerila se je proti Luki Koper, kamor je, kot omenjeno, priplula davi. Pred vplutjem v pristanišče je bilo v skladu z običajnim postopkom predvideno še preverjanje vseh ustreznih dovoljenj. V Luki Koper so reorganizirali delo na terminalu tako, da bi bil tovor s tovornjaki po opravljenih formalnostih čim prej odpremljen na pot – del na Češko, del nazaj z ladjo v Španijo, je poročal Radio Koper. Po informacijah slovenske vlade je domnevno sporni tovor namenjen na Češko.

Ladja naj bi odplula v Marghero

Na upravi za pomorstvo so danes nikalno odgovorili na vprašanje, ali so glede ladje Borkum ravnali drugače kot običajno. “Uprava Republike Slovenije za pomorstvo ne sprejema in ne more sprejemati ukrepov, ki ob vplutju ladij v pristanišče ne bi bili običajni, saj lahko deluje le v skladu z zakonodajo,” je zapisal direktor pomorske inšpekcije Tomo Borovničar. Poudaril je, da je ladja v Nacionalnem enotnem oknu za pomorski promet najavila prihod v pristanišče in ob tem posredovala vse zahtevane podatke.

V Luki Koper so v zvezi s poročanjem nekaterih medijev, da so ob tej priložnosti pretovor posebej reorganizirali, pojasnili, da ima podjetje “vso tehnologijo, znanje in vzpostavljene procese ter protokole za izvajanje pretovorne dejavnosti za različne blagovne skupine”. Sporočili so še, da je “obseg pretovornih storitev odvisen od dovoljenj in navodil, ki jih izdajo pristojne institucije, špediterji oziroma ladijski agenti”.

TV Slovenija je sicer danes poročala, da naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del orožja pa naj bi ostal na ladji. Ta tovor naj bi po prvotni napovedi odplul nazaj v Cartageno v Španiji, vendar so opoldne spremenili cilj, tako da naj bi ladja odplula v Marghero pri Benetkah, je še poročala TV Slovenija.

Ladja Borkum v Kopru Ladja Borkum v Kopru
Foto: Denis Sadiković/N1
Ladja Borkum v Kopru Ladja Borkum v Kopru
Foto: Denis Sadiković/N1
Ladja Borkum v Kopru Ladja Borkum v Kopru
Foto: Denis Sadiković/N1

V sredo so se v Kopru zbrali protestniki

V Gibanju za pravice Palestincev so sicer pred dnevi na vlado, nekatera ministrstva in pomorsko inšpekcijo naslovili poziv, naj ladji zavrnejo dostop do koprskega pristanišča. Če to ni mogoče, jih je organizacija pozivala, naj izvedejo inšpekcijski nadzor tovora. Na pomorski inšpekciji so za N1 že pred dnevi pojasnili, da tovorni ladji vplutja ne bodo prepovedali, saj da to ni v njihovi pristojnosti. Kot so pojasnili, je za pregled tovora zadolžena finančna uprava (Furs).

Na Fursu so za N1 pojasnili, da v skladu s svojimi pristojnostmi preverjajo pogoje za izvedbo carinskega postopka (uvoz, izvoz, tranzit …). “Če so vsi pogoji izpolnjeni, Furs blago prepusti v izbrani carinski postopek. Če pogoji niso izpolnjeni, prepustitve blaga v izbrani carinski postopek ne dovoli,” so dodali. Ladji vplutja sicer ni prepovedala niti uprava za pomorstvo, češ da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, so povedali na ministrstvu za infrastrukturo. Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da jim vsebina tovora ladje ni znana.

Pred današnjim prihodom ladje so se v sredo pred Mestno občino Koper zbrali protestniki, ki so se nato sprehodili do Luke Koper. S transparenti so izražali nestrinjanje s tem, da Slovenija logistično sodeluje pri oboroževanju Izraela, ki kljub mednarodnim pozivom ne zmanjšuje napadov na Gazo, pri čemer je doslej umrlo že na tisoče civilistov. “Ne smemo dovoliti, da Luka Koper postane baza za ubijanje otrok in ostalih civilistov v interesu neke vojaške zveze,” so sporočali protestniki. Shod je podprlo več kot 45 raznovrstnih organizacij.

Tudi v najmanjši koalicijski stranki Levici so v sredo opozorili na možnosti, da je del orožja vendarle namenjen Izraelu. Navedli so podatke, da je v prevoz orožja vpleteno podjetje IMI Systems, katerega lastnik da je največje izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, ki naj bi bilo tesen sodelavec izraelske vojske. “Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se ‘v nobenih okoliščinah’ imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom,” je zapisala Levica.

Tovorna ladja Bokrum v Reškem pristanišču januarja letos
Tovorna ladja Borkum v reškem pristanišču januarja letos (Foto: Vessel Finder)

Stranka je zato na vlado naslovila poslansko pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture. Levica je vladi predlagala tudi, da v prihodnje uvede predhodne sisteme in postopke preverjanja za vse ladje, za katere obstaja verjetnost, da prevažajo vojaško tehnologijo v Izrael, in sicer do ustavitve vseh operacij Izraela v Palestini, umika izraelskih oboroženih sil in prebivalcev v nezakonitih izraelskih naselbinah z okupiranih palestinskih ozemelj ter do izraelskega priznanja Palestine kot suverene in samostojne države.

Slovensko Gibanje za pravice Palestincev je prejšnji teden ob pozivih o prepovedi vplutja v Luko Koper vlado in pomorsko inšpekcijo sicer spomnilo tudi na pogodbo o trgovini z orožjem, ki določa, da “država pogodbenica ne sme odobriti nobenega prenosa orožja, če pri potrditvi ve, da bo lahko uporabljeno pri izvajanju genocida, zločinih proti človeštvu, grobih kršitvah Ženevske konvencije, napadih na civilne objekte ali civiliste in drugih vojnih zločinih”.

V gibanju so prepričani, da bi slovensko dovoljenje za pristanek ladje, tranzit ali pretovor orožja pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic in se ji sodi zaradi njenih ravnanj. S tem Slovenija ne bi spoštovala mednarodnega prava, menijo v gibanju.

Španske oblasti so medtem zanikale, da bi ladja prevažala orožje za Izrael, kot so trdile španske propalestinske organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje