V Kopru ovadili goljufe, ki so s prevarami “zaslužili” več kot 100 tisoč evrov

Slovenija 21. Sep 202316:52
policija, policistka
Denis Sadiković/N1

V Kopru so proti trem osumljenim goljufom vložili kazensko ovadbo. Kot so sporočili s PU Koper, gre za trojico iz Slovenije in Italije. Žrtve so prepričali v poslovno sodelovanje, te pa so jim na italijansko ozemlje prinesle večje vsote gotovine, ki naj bi jo nepridipravi vrnili v bankovcih manjših vrednosti. Goljufi denarja niso nikoli vrnili in tako od žrtev dobili več kot 100 tisoč evrov.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Koper so s pomočjo sodelovanja z italijansko policijo ugotovili, da so najmanj trije osumljenci, Slovenec in dva Italijana, žrtve ogoljufali za več kot 100.000 evrov. Med drugim so to storili tudi z obljubo menjave gotovine velikih zneskov, ki pa je žrtvam nikoli niso vrnili.

Koprski kriminalisti so v večmesečni policijski preiskavi suma več kaznivih dejanj koristne podatke izmenjevali tudi z italijansko policijo.

Ugotovili so, da so se 40-letni Slovenec in dva moška z območja Italije, stara 52 in 31 let, združili, da bi goljufali na različne načine. Stike so z več žrtvami iz Slovenije navezali tudi tako, da so se javljali na zasebne oglase dražjih motornih vozil.

Storilci so žrtve pod pretvezo poslovnega sodelovanja in z obljubami zapeljali, da so pristale na menjavo bankovcev večjih vrednosti z bankovci manjših vrednosti. Ogoljufani ljudje so jim namreč na lastno škodo v Italiji izročili velike zneske gotovine, ki pa je osumljenci kljub večkratnim obljubam niso zamenjali ali vrnili.

PU Koper nadaljuje zbiranje obvestil in dokazov glede drugih podobnih kaznivih dejanj in tudi odkrivanje morebitnih dodatnih tovrstnih kaznivih dejanj. Občane pozivajo k skrbnemu in samozaščitnemu ravnanju ob morebitnih stikih z neznanci, ki predlagajo podobno “medsebojno sodelovanje”.