V Levici kritično do podeljevanja koncesij v zdravstvu

Slovenija 16. Jun 202209:51 1 komentar
zobozdravnik zalivka pregled
Profimedia

Ob nedavno podeljenih koncesijah v zobozdravstvu in napovedani objavi razpisa koncesij za več različnih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev v Levici opominjajo, da ima krepitev javnega zdravstva prioritetno mesto v koalicijski pogodbi. Menijo namreč, da podeljevanje koncesij ni ustrezen način način za zagotavljane javnega zdravja.

Ministrstvo za zdravje je nedavno objavilo seznam sedmih izvajalcev, ki so prejeli koncesije za opravljanje javne službe na področjih čeljustne in zobne ortopedije, zobnih bolezni in endodontije, parodontologije ter dermatovenerologije v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti. Razpis za podelitev koncesij je bil sicer objavljen konec novembra.

Po poročanju Dnevnika pa je kmalu pričakovati tudi nov razpis za podelitev koncesij za čeljustno in zobno ortopedijo, parodontologijo oralne kirurgije, oftalmologijo, dermatovenerologijo, kardiologijo in vaskularno medicino ter klinično psihologijo. Razpis bo sledil uredbi o podelitvi koncesij, ki jo je aprila sprejela vlada Janeza Janše.

Potezi so sledile ostre kritike iz zdravniških vrst. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so ob sprejetju uredbe ocenili, da to potrjuje njihove slutnje, da Slovenija hiti v smeri dokončnega razkroja javnega zdravstva. Takratni minister za zdravje Janez Poklukar je takrat pojasnjeval, da gre za ustaljen postopek, “skrajni ukrep, če javna zdravstvena mreža tega ne more zagotoviti”.

Ob objavi zadnjih prejemnikov koncesij in napovedi ministrstva, sedaj pod vodstvom Danijela Bešiča Loredana, da bo nov razpis objavljen v roku enega tedna, so se oglasili v Levici, sicer koalicijski partnerici. Kot so v Levici zapisali v sporočilu za javnost, so kritični od takega načina reševanja nakopičenih težav v zdravstvu.

“Koncesije so oblika privatizacije javnega zdravstva, saj zasebna dejavnost ne deluje z motivom zagotavljanja javnega zdravja, ampak dobička. Tako v Levici kot v koaliciji se tega zavedamo, zato smo krepitvi javnega zdravstva odmerili prioritetno mesto v koalicijski pogodbi,” so zapisali.

Med drugim so izpostavili, da Poklukarjeve utemeljitve razlogov za podelitev koncesij o dolgih čakalnih dobah in nezmožnosti javnih zdravstvenih zavodov, da storitve opravijo, “ne preživijo soočenja s kontekstom in dejstvi”. Kot so navedli, natančnih podatkov o čakalnih dobah sploh ni, saj so čakalni seznami zastareli in da je ob odsotnosti podatkov “očitno, da motiv za podelitev koncesij ne more biti skrajševanje čakalnih dob”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje