V Ljubljani zbirajo podpise za občinski referendum: “Tivoli je najprej park”

Slovenija 02. Sep 202408:01 0 komentarjev
TIVOLI
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

V Ljubljani so začeli zbirati podpise za razpis naknadnega občinskega referenduma o noveli odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Podpise bodo zbirali do 6. oktobra.

V Mestni občini Ljubljana (Mol) so začeli zbiranje podpisov za razpis naknadnega občinskega referenduma o noveli odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Zbiranje overjenih podpisov bo potekalo od danes do 6. oktobra.

Ljubljanski mestni svet je na julijski seji po hitrem postopku sprejel predlog sprememb in dopolnitev odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki izvedbo prireditev v njem omejuje na pet lokacij, kjer ne bi bilo več treba pridobiti predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave.

Pobudo za vložitev zahteve sta vložila Saša Đorđević in Arne Vehovar skupaj z več kot sto občani. Ob vložitvi je Đorđević poudaril, da bi morala o tem, koliko, kdaj in v kakšnem obsegu bodo dogodki potekali, na koncu presoditi dotična stroka, saj je Tivoli v prvi vrsti krajinski park in šele nato vse ostalo.

Sovlagatelj pobude Arne Vehovar pa je poudaril, da je “povsem nesprejemljivo”, da je mesto spremenilo odlok po tem, ko je strokovna institucija, pooblaščena za varovanje narave v parku, ki ne popušča političnim pritiskom, dvakrat argumentirano zavrnila izvedbo koncerta glasbenika Magnifica.

Za referendum potrebujejo pet odstotkov

Na spletni strani Mola bodo danes objavili podatek o številu volilnih upravičencev v občini na današnji dan. “Če bo pobudo Saše Đorđevića podprlo pet odstotkov vseh volilnih upravičencev na območju Mola, bo v skladu z določili zakona o lokalni samoupravi referendum razpisal mestni svet Mestne občine Ljubljana,” so zapisali na ljubljanski občini. Pet odstotkov volilcev, ki imajo stalno prebivališče v Ljubljani, sicer predstavlja nekaj več kot 11.000 ljudi.

Predlog za občinski referendum o omenjeni noveli odloka je vložila tudi mestna svetnica Jasminka Dedić. O tem predlogu bodo po besedah župana Zorana Jankovića odločali na septembrski seji mestnega sveta, je napovedal sredi julija.

Če mestni svet lahko zavrne pobudo, ki jo vloži svetnik, pa zakon o lokalni samoupravi določa, da mora razpisati referendum, če je zahteva podprta s petimi odstotki volilnih upravičencev v občini.

Občani bi na referendumu odločali o vprašanju, ali so za to, da se uveljavi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga je mestni svet po hitrem postopku sprejel 1. julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!