Ljubljanska občina po zapletu z Magnificom našla obvod, določila bo pet izjem

Slovenija 21. Jun 202417:07 23 komentarjev
Rožnik
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po polemikah o prireditvah v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bo ljubljanska občina zavod za varstvo narave poskušala zaobiti s spremembo odloka. Na koncu so se odločili za pet lokacij, kjer bodo poskušali omogočiti izvajanje prireditev. Odločali bodo na julijski seji.

Ljubljanski mestni svetniki bodo omejitve zavoda za varstvo narave o izvajanju prireditev v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib poskušali zaobiti s spremembo odloka. Župan Zoran Janković je na torkovi novinarski konferenci napovedal, da bo občina določila štiri območja, kjer se bodo lahko izvajale prireditve.

Ljubljanski mestni svetniki so se na koncu odločili za pet lokacij. O predlogu sprememb in dopolnitev odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bodo odločali na julijski seji.

Predlog predvideva, da bo izvajanje prireditev dovoljeno le na petih lokacijah – vrh Rožnika, Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče in območje med Jakopičevim sprehajališčem ter otroškim igriščem.

V obrazložitvi so v oddelku Mestne občine Ljubljana za varstvo okolja zapisali, da je razlog za pripravo predloga sprememb odloka v obstoju naravne dediščine, ki je na območju krajinskega parka in jo je treba varovati skladno z ustavnimi in zakonskimi določbami.

“Prireditve so del kolektivne zavesti prebivalcev”

“Narava v krajinskem parku je izjemna, zato je treba zagotoviti pravo ravnovesje med varovanjem in dejavnostmi, da jo bomo ohranili tudi našim zanamcem,” so zapisali. V ta namen želijo opredeliti prireditvene prostore, kjer bi bila, ob upoštevanju varstvenih ciljev in varstvenega režima, izvedba prireditev dopustna ter tako “preprečiti izvajanje prireditev stihijsko, oziroma na območjih, na katerih bi tovrstne dejavnosti lahko ogrozile ugodno stanje živalskih in rastlinskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot”.

“Izvajanje prireditev želimo tako omejiti zgolj na pet lokacij v skupni površini 6,7 hektarja, kar predstavlja 1,5 odstotka celotne površine krajinskega parka,” pojasnjujejo na občini.

Dodajajo, da so pri načrtovanju predlaganih lokacij za izvajanje prireditev upoštevali tudi pomen tradicionalnih prireditev na območju krajinskega parka, kot so praznovanje 1. maja – praznika dela, podelitev nagrade kresnik, tek za ženske, Taborniški feštival. “Te prireditve so postale del kolektivne zavesti prebivalcev in obiskovalcev mesta Ljubljane in kot takšne vplivajo ne samo na identiteto krajinskega parka, temveč tudi na identiteto mesta Ljubljane,” menijo pripravljalci spremembe odloka.

Doslej v krajinskem parku ni bilo dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave. Po predlogu pa v krajinskem parku ne bo dovoljeno organizirati prireditev, razen na lokacijah: vrh Rožnika, območje rekreacijskega centra Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče in območje med Jakopičevim sprehajališčem in otroškim igriščem. Za prireditve na teh lokacijah tako ne bo več potrebno soglasje zavoda.

Če bo mestni svet predlog spremenjenega odloka potrdil, bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.

Zakaj sprememba odloka?

Spremembo odloka je Janković napovedal potem, ko zavod za varstvo narave ni podal soglasja za izvedbo študentske prireditve na Rožniku in za koncert glasbenika Magnifica v Tivoliju.

V zavodu za varstvo narave so v sicer v ponovljenem postopku spet zavrnili izdajo soglasja za koncert Magnifica v Tivoliju. Presodili so, da ustrezna tehnična rešitev, ki bi omilila vpliv dogodka na sprejemljivo raven, ne obstaja. Postopek še ni končan.

O Jankovićevi napovedi spremembe odloka pa je direktor zavoda Teo Hrvoje Oršanič na četrtkovi novinarski konferenci povedal, da mora vsaka sprememba odloka skozi določen postopek ter da ni vse v domeni župana in mestnega sveta, ampak tudi drugih institucij, ki se morajo do spremembe opredeliti.

Ravnanje zavoda za varstvo narave so v odzivu na županove besede pozdravili Mladi za podnebno pravičnost skupaj z uporabnicami parka Tivoli in podpisniki stališča o nesprejemljivosti izvajanja množičnih dogodkov v parku. Ob tem so izrazili zgroženost glede poskusov podrejanja stroke in namer ljubljanskega župana po spremembah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Opozorili so, da bi za spremembo odloka moral sprva podati strokovne smernice zavod za varstvo narave, ki tega ni storil, ter da predlagani ukrep izločitve strokovne institucije ni v skladu z zakonom o ohranjanju narave.

Magnificov veliki jubilejni koncert ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je sicer napovedan za 31. avgust.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje