V Mariboru bodo prenovili hišo, ob kateri raste znamenita trta

Slovenija 06. Jun 202417:47 1 komentar
Hiša najstarejše trte
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Julija bodo začeli prenavljati notranjost hiše, ob kateri raste najstarejša trta na svetu, ki velja za najpomembnejšo turistično znamenitost v štajerski prestolnici. Na novinarski konferenci so predstavili, da pred znamenito trto ne bo gradbenih del, prav tako se ne bo posegalo vanjo in bo tako tudi v času prenove notranjosti na voljo obiskovalcem za ogled.

Julija bodo začeli prenavljati notranjost Hiše Najstarejše trte v Mariboru.

S ciljem izboljšanja obiskovalčeve izkušnje in večjega poudarka na vinih bo med drugim dobila prosojna okna, s čimer želijo notranjost stavbe tesneje povezati s trgom pred njo. V osrednjem delu bodo postavili dolgo mizo za degustacije. Zaključek prenove je previden jeseni.

“Koncept prenove Hiše Najstarejše trte izhaja iz želje, da se najstarejša trta na svetu predstavi na najboljši možen način,” je na današnji predstavitvi projekta povedal arhitekt Stojan Skalicky.

Spomnil je, da je z nedavno zaključeno obnovo Lenta spremenjena ne le podoba, ampak tudi pomen tega dela mesta, čemur sledi tudi prenova Hiše Najstarejše trte. “Najstarejše trta ni več ob parkirišču, ampak je tam, kjer ji je mesto – ob Dravi,” je poudaril.

Stavba, ob kateri raste trta, ki velja za najpomembnejšo turistično znamenitost v Mariboru, je bila urejena leta 2007 kot galerijsko-degustacijski prostor, z zazidanimi okni in brez možnosti dostopa za gibalno ovirane. Pred leti je občina v bližini uredila Muzej najstarejše trte na svetu, kamor so prenesli muzejsko vsebino, zato se lahko zdaj ta stavba na Lentu po besedah direktorja zavoda za turizem Maribor Jureta Struca bolj osredotoči na ponudbo in promocijo lokalnih vin.

Mozaik na tleh bo ostal, a bo po besedah Skalickega s prenovo preostalega tlaka prišel bolj do izraza. Na novo bosta urejena prodajalna vin in degustacijski prostor, ki bo po novem omogočal tudi sedeče pokušnje vin in kulinarično spremljavo. Prenova bo vključevala tudi prenovo električnih in strojnih inštalacij ter digitalizacijo prostora. Poleg tega bodo uredili stranišče za invalide, z izjemo oken pa ne bo posegov na zunanji strani objekta.

Hiša najstarejše trte
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Izbrano podjetje Kograd IGEM bo dela začelo julija. “V prvem mesecu zna biti malo bolj hrupno, saj bomo izvajali rušitve in groba gradbena dela. Nadalje pa se pričnejo izvajati obrtniška dela, obnova tlakov in sten, ki niso tako moteča za okolico. V zadnji fazi se izvede montaža opreme, svetil in ostalih instalacijskih elementov, ki jih bomo danes pričeli usklajevati in nato izvajati opremo v naši proizvodnji. Takoj bomo naročili vse potrebne materiale, da bo objekt zaključen do konca oktobra, kot je naša pogodbena zaveza,” je napovedal predstavnik podjetja Boris Hriberšek.

“Naša dejavnost v tem času ne bo zamrla,” je dodal Struc. Pojasnil je, da bo Hiša Najstarejše trte (do nedavnega poimenovana Hiša Stare trte) do konca junija delovala kot običajno, od 1. julija pa bodo predstavitve 450-letne zgodbe Guinnessove rekorderke in vinske degustacije izvajali v bližnji Kulturni četrti Minoriti.

Poudaril je, da pred znamenito trto ne bo gradbenih del, prav tako se ne bo posegalo vanjo in bo tako tudi v času prenove notranjosti na voljo obiskovalcem za ogled. To je najbolje obiskana turistična znamenitost v Mariboru. Lani jo je obiskalo 36.211 ljudi, od tega 79 odstotkov iz tujine.

V Hiši so od odprtja v aprilu 2007 do danes našteli okoli 750.000 domačih in tujih turistov.

Celotna vrednost prenove je 715.934 evrov z DDV, od tega naj bi nekaj manj kot 330.000 sofinanciralo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz naslova javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje