Najstarejša trta, prvi koš gnoja in zadnja brenta grozdja

Slovenija 02. Okt 202216:00 0 komentarjev
trtgatev maribor stare trta
Milos Vujinovic/BOBO

Na mariborskem Lentu so danes v skladu s tradicijo slovesno obrali letošnji pridelek Stare trte, ki je ena glavnih turističnih zanimivosti v mestu. Tradicionalna 36. prireditev je potekala v sklopu 22. Festivala Stare trte, praznika vina, kulinarike in kulture, s katerim se v mestu vsako leto poklonijo 450-letni najstarejši trti na svetu.

“Trta nas je v letu, ko mineva pol stoletja od znanstvene določitve njene starosti, nekoliko bolj kot običajno zaposlovala s skrbjo za varstvo pred boleznimi, vendar pa je dan trgatve dočakala v dobri kondiciji s pridelkom, ki razveseljuje,” je na dogodku poudaril skrbnik najstarejše trte Stane Kocutar.

Ob tem je opozoril, da gre za zadnjo trgatev s podobo širšega rastišča trte, kot smo jo poznali zadnjih 36 let. “Že prihodnje leto bo njena bližnja okolica prostorsko drugačna, kar pa ne bo vplivalo na kakovost rastnega prostora in nas bo tudi v novi različici urejenosti neposredne okolice razveseljevala s številnimi dobrimi letinami,” je pojasnil.

Guinnessova rekorderka je letos obrodila 66 kilogramov grozdja, pri čemer sta njeni potomki, ki so ju obrali že v petek, dali 182 kilogramov, so danes sporočili iz Zavoda za turizem Maribor. Tadeja Vodovnik Plevnik s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor je razglasila, da je grozdje Stare trte zdravo in dozorelo, letošnji vinski letnik pa je opisala kot enega najzgodnejših po času dozorelosti.

Mestnega praznika so se tudi letos udeležili posebni gostje iz Prage, kjer se na znamenitem Praškem gradu nahaja eno najimenitnejših rastišč potomk najstarejše trte na svetu; teh je do sedaj na tujem skupno 96. Delegacija je s seboj prinesla del svojega letošnjega pridelka, ki ga bodo dodali danes nabranemu.

trtgatev maribor stare trta
Milos Vujinovic/BOBO

Mestni praznik po štajerskih šegah in navadah

Trgatev sicer predstavlja vrhunec festivala, na kulturno-etnografski prireditvi v družbi gospodarja trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča, mestnega viničarja Kocutarja, 25. vinske kraljice Ane Protner, 12. mariborske vinske kraljice Neže Jarc, vitezov ter malečniških “bračev” pa so nastopili J.Z. trio z Natalijo Tumpej, Kresnice in Akademska folklorna skupina Študent.

Gre za dogodek po starih štajerskih šegah in navadah, ki je postal pravi mestni praznik in ga vsako leto spremlja množica Mariborčanov in gostov. Pred njenim domom na Lentu se zberejo številni obiskovalci od blizu in daleč, številni pomembni gostje oblasti in javnega življenja, dobitniki cepiča Stare trte, vinske kraljice ter predstavniki vinskih bratovščin in redov.

Pomembno vlogo ima pokušnja in ocena prvega grozda, ki jo opravi župan kot gospodar Stare trte. Ko ugotovi, da je grozdje zrelo, zaukaže začetek trgatve. Malečniški “brači” nato pridelek oberejo, stehtajo, izmerijo vsebnost sladkorja, zmeljejo, stisnejo, napolnijo v posode in predajo posestvu Meranovo v oskrbo in kletarjenje.

Pri tem jih nadzoruje mestni viničar, ki za trto tudi skrbi in jo neguje. Na koncu trgatve se ob Stari trti simbolno srečata zadnja brenta grozdja in prvi koš gnoja, saj moramo trti vrniti, kar so ji z grozdjem vzeli. Najmlajši “brač” ob tem še natakne na trsno rozgo grozdno jagodo, da bo trta pila lasten sok.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo okoli 450 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!