V Mariboru incident z mavrično zastavo: “Dejanje razumemo kot akt sovraštva”

Incident z mavrično zastavo v Mariboru
Foto: Knjigarna Mariborka

S knjigarne Mariborka je neznanec nasilno odtrgal mavrično zastavo, izobešeno v podporo LGBTQI+ skupnosti. "Dejanje razumemo kot akt sovraštva, ki ga je storilec očitno vnaprej načrtoval, kot jasno provokacijo in kot strahopetno gesto z namenom zastraševanja," je po dogodku sporočila pesnica Anja Zag Golob, direktorica ter glavna in odgovorna urednica VigeVageKnjige, založbe, ki je lastnica mariborske knjigarne.

Pred knjigarno Mariborka se je v ponedeljek popoldne zgodil incident, uperjen proti LGBTQI+ manjšini v Mariboru, je sporočila Anja Zag Golob.

Pesnica, ki je tudi direktorica ter glavna in odgovorna urednica založbe VigeVageKnjige, lastnice omenjene knjigarne, je dogodek označila za “nasilno dejanje, jasno uperjeno zoper manjšino, v podporo kateri smo izobesili zastavo”.

Zastavo so na krilo vrat knjigarne v začetku meseca izobesili v počastitev junija, meseca ponosa. Po besedah Zag Golob so bili ves čas visenja zastave v knjigarni deležni provokacij, groženj in nenehnih žaljivk proti pripadnikom LGBTQI+ skupnosti. Pred nekaj dnevi sta dva mlada moška – sicer neuspešno – med vožnjo s skuterjem zastavo skušala odtrgati z vrat.

Incident z mavrično zastavo v Mariboru
Foto: Knjigarna Mariborka

Zastavo pa je nekomu uspelo odtrgati danes. Neznanec, odet v temna oblačila, s kapuco čez glavo in masko na obrazu, se je priplazil do vrat in zastavo odtrgal, za kar je bila po navedbah Zag Golob potrebna konkretna sila. Storilec je nato pobegnil s kolesom.

Dejanje so v knjigarni prijavili policiji, ki je na kraj dogodka poslala patruljo. Dejanje obravnavajo kot tatvino, ne kot kaznivo dejanje izkazovanja sovražnosti zoper manjšino, do česar je Zag Golob kritična: “Namen tatvine je okoriščanje. Zastava sama po sebi nima nobene materialne vrednosti – simbolna vrednost mavrične zastave pa je ogromna, in v konkretnem primeru tudi jasen povod za incident. V naknadno podani pisni prijavi smo zato jasno izrazili željo po prekvalificiranju dejanja iz tatvine v kaznivo dejanje ter policijo prosili, da sproži vse ustrezne postopke, ki iz tega sledijo.”

“Dejanje razumemo kot akt sovraštva, ki ga je storilec očitno vnaprej načrtoval, kot jasno provokacijo in kot strahopetno gesto z namenom zastraševanja,” je še nadaljevala pesnica in dodala, da obsojajo agresivna dejanja, uperjena zoper manjšine, kakršnemu so bili priča danes.

Kot so še navedli v sporočilu za javnost, omenjeni incident ni osamljen. Tudi na letošnji tradicionalni Paradi ponosa v prestolnici se je pretekli konec tedna namreč zvrstilo več nestrpnih dogodkov, denimo uporaba solzivca, metanje jajc in polivanje z vodo. Dogodke preiskuje policija.