Policisti preiskujejo incidente: solzivec, metanje jajc, polivanje z vodo

Črna kronika 16. Jun 202412:54 5 komentarjev
Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO

Tudi policisti so na sobotni paradi ponosa opazili več incidentov. Med drugim so obravnavali primer, ko je posameznik v prepiru zoper nekoga uporabil solzivec, nekoga drugega pa so polili z vodo in vanj metali jajca.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi (PU) Ljubljana, so policisti ob shodu v največji možni meri preprečevali vsakršna kazniva ravnanja ter zagotavljali uresničevanje ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja ter do mirnega zbiranja in javnih zborovanj. Po njihovih navedbah je policija pred in med dogodkom tesno in tvorno sodelovala z organizatorjem.

Pred shodom, ki je potekal v središču Ljubljane, so prejeli prijavo o sumu kaznivega dejanja tatvine, kjer osumljenec še ni znan. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, so navedli.

Obravnavali pa so tudi kršitvi javnega reda in miru, kjer policisti zoper znana osumljenca zbirajo obvestila. Po prvih podatkih je v enem primeru znani osumljenec v prepiru zoper oškodovanca uporabil solzivec, v drugem primeru pa je znani osumljenec oškodovanca polil z vodo in vanj metal jajca, so pojasnili.

Po dosedanjih informacijah je šlo “za posamične dogodke pred začetkom samega shoda, ki jih vnaprej ni bilo mogoče predvideti”.

Policisti so med shodom sicer zaznali nekaj posameznikov, ki so izražali nasprotna mnenja in so v okviru pooblastil ugotavljali identiteto teh oseb, neposredno pa niso zaznali kršitev, so navedli. Zbiranje obvestil nadaljujejo in bodo v primeru drugih zaznanih kršitev oziroma kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali.

Ob tem so poudarili, da imajo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, “v tej zvezi še posebej, če gre za sum kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti”.

Tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj pozivajo, da o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 ali na anonimno številko 080 1200.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje