V Moderni galeriji stekla sanacija stavbe po lanskoletnem neurju

Magazin 12. Jul 202213:10 > 14:48 1 komentar
Moderna galerija
Borut Živulović/Bobo

V Moderni galeriji v Ljubljani so se danes začela obnovitvena dela po lanskoletnem jesenskem neurju, ki je povzročilo vdor vode in s tem ogrozilo zaščitene umetnine v depojih ter preprečilo normalno izvajanje načrtovanega programa. Kljub sanaciji si bo mogoče stalno zbirko v Moderni galeriji ogledati nemoteno.

Skupna vrednost sanacije znaša 270.000 evrov. Predvideno je, da bodo dela, če ne bo zapletov, potekala 45 dni, so sporočili iz Moderne galerije.

Kot so dodali, bodo sanirali streho, parket, okna in stene stavbe. Zaradi nujnega dostopa na streho in v poškodovane predele razstavišča bo pred pročeljem zgradbe otežen dostop, vzpostavljen bo tudi poseben varnostni režim. Transport materiala bo potekal po zunanjih dostopnih poteh in preko gradbenega odra. Dela se bodo odvijala na način, ki ne bo motil dostopa obiskovalcev skozi glavni vhod zgradbe.

“Pri prenovi strehe gre za zelo zahteven projekt, ki terja skrbnost. Ker se v Moderni galeriji hranijo občutljive umetnine, so zahteve glede temperature, vlage in drugega zelo stroge, zgradba Edvarda Ravnikarja, ki sodi med spomenike državnega pomena, pa glede konkretne izvedbe ravne strehe ne ustreza več standardom sodobne gradnje. Prepričani smo, da je nujno dokončno preprečiti podobne vdore vode v prihodnje, zato smo projekt prenove strokovno preverili, ob dodatno odkritih težavah dopolnili, in v veliki meri pripeljali do izvedbe,” je o sanaciji povedal direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič.

Pomočnik direktorja Moderne galerije Robert Simonišek je pojasnil, da so prostori, kjer se bodo odvijala dela, ločeni od ostalih prostorov, tako da bodo dejavnosti Moderne galerije lahko predvidoma potekale nemoteno naprej in bo kljub intenzivnemu delu javnosti na ogled stalna zbirka.

V času postavitve razstave Picasso: črka v risbo je Ljubljano zajelo silovito neurje, ki se mu ni mogla upreti niti streha Moderne galerije. Ogrožena je bila varnost umetnin, voda ni prizanesla niti depojem. “Odzvati smo se morali hitro, da smo uspešno preprečili nadaljnjo škodo. Program smo deloma prenesli v Muzej sodobne umetnosti Metelkova. Obiskovalci so si razstavo Picasso: Črka v risbo lahko ogledali v +MSUM, predvsem pa smo temeljito preverili varnost stavbe za ponovno odprtje stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi in za vzpostavitev ustreznih začasnih depojev,” je lanskoletno dogajanje opisal Vaupotič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje