V nastanitvenem centru v Logatcu 85 beguncev iz Ukrajine

Slovenija 05. Mar 202211:09 0 komentarjev
vojna v ukrajini, begunci, ukrajina, poljska, mejni prehod Korczowa
F. Z./N1

V Slovenijo še naprej prihajajo begunci iz Ukrajine. V nastanitvenem centru v Logatcu jih je zdaj 85, še več pa si jih namestitev išče pri sorodnikih in prijateljih, je za STA povedala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Prvih 68 beguncev iz Ukrajine je v Slovenijo prišlo v noči s torka na sredo in sprejeli so jih v nastanitvenem centru v Logatcu. Med njimi je bilo 38 otrok. Namestili so jih v prenovljen del centra, ki bo v prihodnosti namenjen namestitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva.

Doslej se je število beguncev v centru v Logatcu povečalo na 85, je danes povedala Štrukljeva. Večina beguncev iz te države v Sloveniji si sicer po njenih besedah zaenkrat išče namestitev pri sorodnikih in prijateljih.

Na uradu se aktivno ukvarjajo s pomočjo državljanom Ukrajine. Vzpostavili so telefonsko številko, na kateri so na voljo za vprašanja tako državljanom Ukrajine kot tistim, ki želijo nuditi pomoč. Vzpostavili so tudi klicni center, ki deluje 24 ur na dan, odgovore na najpogostejša vprašanja nudijo tudi na spletni strani, med drugim o urejanju statusa državljanov Ukrajine, urejanju vstopa v državo in postopkih priznanja mednarodne zaščite.

Na uradu so se v sredo sestali tudi z nevladnimi organizacijami, ki so se po besedah Štrukljeve zelo dobro organizirale in vzpostavile mrežo prostovoljcev, ki bodo nudili pomoč tako pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe kot pri razdeljevanju materialne pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!